A Városfejlesztés csaknem egymillióért vett új bútort, ami aztán soha nem jutott el az irodájukba

„Egyértelmű és bizonyított bűncselekmény” történt az EVAT-csoporthoz tartozó Városfejlesztési Kft-nél – derült ki Mirkóczki Ádám és Minczér Gábor hétfői sajtótájékoztatóján.

A polgármester ismertette: a múlt év végén az Egri Városfejlesztési Kft.  910.800 forint értékben vásárolt egy új ülőgarnitúrát. Ezzel még önmagában nem is lenne gond, ám

ez a bútor soha nem jutott el a cég székházába. 

Nagy István ügyvezető irodájába ugyanis egy szemmel láthatóan használt darab került. A gyanús ellentmondás feloldása végett az önkormányzat egyik munkatársa felkereste a számlát kiállító boltot, ahol megmutatták neki, milyen bútort vásárolt tőlük a cég.

Ez viszont köszönöviszonyban sem volt az ügyvezetői irodában álló igen viseltes garnitúrával, amely egyébként ebben az üzletben nem is kapható.

Az ügyben Farkas Attila alpolgármester szombaton feljelentést tett a rendőrségen. A hatóságokkal való egyeztetés során világossá vált: ami történt, az

„vagyon elleni bűncselekmény, sikkasztás, csalás.”

– mondta el Mirkóczki Ádám.

Hangsúlyozta: ezek után nyilvánvaló, hogy

„Nagy István teljesen méltatlanná vált megbízatására, és normális esetben a sajtótájékoztatónk után lemondana”.

Mivel azonban erre aligha lehet számítani, Mirkóczki Ádám kezdeményezi a jelenlegi ügyvezető azonnali leváltását, és a közgyűlési többség által korábban elmozdított (és munkáját negyedannyi fizetésért végző) Juhász Tamás visszahelyezését.

Hangsúlyozta: ilyen súlyú törvénytelenségek napvilágra kerülése után az „esküjükhöz hű képviselők” nem tehetnek mást, mint, hogy támogatják Nagy leváltását.

 

Posted by Mirkóczki Ádám on Sunday, February 12, 2023

Bukott MSZP-s jelöltből cégvezető a Fidesz jóvoltából

Nagy István novemberben került az Egri Városfejlesztési Kft. élére.

Korábban 12 éven át volt az MSZP önkormányzati képviselője, 2010-ben pedig a párt polgármester-jelöltje is volt, de alulmaradt Habis Lászlóval szemben.

2014 októbere és 2016 májusa között ő állt a párt egri szervezetének élén.

Az egykori szocialista politikus tavaly sajátos hátszéllel került vissza a városi közéletbe. Szeptemberben az EVAT Zrt igazgatótanácsa (melynek tagjait a Fidesz-frakció és a velük együttműködő „ellenzéki” képviselők választották meg a Közgyűlésben februárban) egy elvileg „nyílt pályázat” keretében őt jelölte a Városfejlesztési Kft élére. A javaslatot természetesen az Oroján Sándor fideszes frakcióvezető és szövetségesei által alkotott közgyűlési többség is jóváhagyta.

Mirkóczki Ádám polgármester azonban vétót emelt a döntés ellen, mivel úgy ítélte meg, hogy Nagy István kinevezése ellentétes a város érdekeivel. Az ügy visszakerült a képviselő-testület elé, amely azonban ismét ugyanazt a határozatot hozta. A ex-szocialista politikus tehát novemberben a cég élére állhatott.

Rendszerszintű pénzlapátolás

Minczér Gábor alpolgármester emlékeztetett: nem ez az első botrány az EVAT háza táján. Korábban fény derült már szabálytalan foglalkoztatásra, 600 millió forint kiszervezésére egy frissen alapított cégnek a Termálból, új, több millió forintba kerülő pozíciók létrehozására, és egy meglehetősen gyanús, méregdrága autószervízelésre is. Hozzátette: látható, hogy

elképesztő pénzszórás zajlik a cégnél, „miközben például az óvónőinknek nem tudunk rendes fizetésemelést adni.”

Súlyos visszaélésekre bukkantak az EVAT-nál

Mirkóczki Ádám évértékelő beszédéhez hasonlóan ismét leszögezte: 2023 a rendteremtés és az egri közvagyon megvédésének éve lesz. Ennek szellemében kezdtek bele a városi cégek működésének tüzetes átvizsgálásába. A most feltárt törvénytelenséget „pitiánernek és szomorúnak” nevezte, hozzátéve:  városvezetés és a Polgármesteri Hivatal munkája nem az volna, hogy  közgyűlési többség által kinevezett emberek „körmére nézzenek.” Ám ebben a helyzetben a „arra vagyunk kényszerítve, hogy „nap, mint nap egyfajta ügyészségi, rendőrségi munkát végezzünk.”

Hangsúlyozta:

az Oroján Sándor és Mirkóczki Zita jóvoltából  a városi cégek élére került új vezetők „azonnal becsúsztak a szürke zónába”, és szabálytalanságok sorával kezdték munkájukat, hogy „nagyüzemben és rendszerszinten lapátolják ki a pénzt”.

Facebook
Email