Súlyos visszaélésekre bukkantak az EVAT-nál

Két ügyben is lezárult a belső vizsgálat az EVAT-nál, a szakemberek komoly szabálytalanságokat tártak fel – derült ki Minczér Gábor alpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

A strandon június óta a parkfenntartási, hulladékkezelési, általános és medencetakarítási feladatokat a B és Z Trend Kft. végzi. A Szabó Béla ügyvezető által vezetett céget a cégbíróságon mindössze 6 nappal a szerződéskötést megelőzően jegyezték be.

A megállapodás szerint a cég öt év alatt összesen 600 millió forintot kap e munkák elvégzéséért. Korábban ezek a feladatok a Városgondozáshoz tartoztak, tehát az önkormányzati intézményrendszeren belül oldották meg őket, így a városnak ez plusz pénzébe nem került.

A szolgáltatóváltás gyanús körülményeire szeptemberben a városvezetés már rámutatott. Az ügyben az Egri Termál- és Strandfürdő Felügyelő Bizottsága is tett megállapításokat, ám

ezeket a testület elnöke, Mirkóczki Zita a mai napig nem osztotta meg a város vezetésével

– mondta el Minczér Gábor.

Az alpolgármester megjegyezte: éppen szerdán jelent meg az egri vezetés iránti pozitív elfogultsággal nehezen vádolható HEOL-on egy olvasói levél, amelyben a fürdőben uralkodó botrányos higiéniai körülményekre panaszkodnak.

A gyanús szerződéskötés ügyében a városvezetés belső vizsgálatot kezdeményezett,

amely lezárult, és komoly visszaéléseket állapított meg.

Ezekről a közeljövőben részletesen is tájékoztatják az egrieket.

 

Posted by Minczér Gábor on Tuesday, January 10, 2023

Bűncselekmények sora merült fel

Szintén belső vizsgálatot folytattak le az EVAT-nál zajló gyanús foglalkoztatás ügyében – mondta el Minczér Gábor. Gay Krisztinát (aki az előző városvezetés alatt az egri televízió főszerkesztője volt) elvileg az EVAT foglalkoztatja kommunikációs és PR szakemberként. A cégnél azonban nincs nyoma a munkaviszonyának, szemben az Agria Film Kft-vel, ahonnan 500 ezer forintot fizetést kap. Ők ezt ugyan tovább számlázták az EVAt-nak, kifizetés viszont nem történt, sőt, teljesítési igazolást sem tudtak felmutatni.

A belső vizsgálat során felmerült a hűtlen kezelés, az okirathamisítás, a hivatali hatalommal való visszaélés és a színlelt szerződés lehetősége is így a városvezetés feljelentést tett az ügyben

– derült ki a keddi sajtótájékoztatón.

Vajon ezek után Komlósi Csaba az EVAT Felügyelő Bizottságának elnöke indít-e végre belső vizsgálatot? – tette fel a kérdést Minczér Gábor.

Volt dokumentum, nincs dokumentum

Az alpolgármester kitért a Katona téri pakolóház dokumentációjának eltűnésére is, amelyről múlt heti sajtótájékoztatóján beszélt Mirkóczki Ádám.

Szűcs Tamás vezérigazgató májusban került az EVAT élére, miután a Fidesz és a vele együttműködő “ellenzéki” képviselők szavazataival leváltották a cég vezetését. Korábban azonban az önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodáját vezette, s így ő volt felelős a parkolóház ügyeinek intézéséért is. Amikor innen az EVAT vezérigazgatói székébe távozott,

“a Katona téri parkolóház dokumentációja szőrén-szálán eltűnt”

– mondta el a polgármester múlt pénteken.

Az átadás-átvétel után az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek.

Mirkóczki: másfél milliárdot vett volna ki az egriek zsebéből a parkolóház szerződése

Szűcs Tamás tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a teljes dokumentációt átadta az aljegyzőnek. Azt ugyanakkor ő is elismeri, hogy ennek írásos nyoma nincs.

Minczér Gábor emlékeztet: a vezérigazgató hosszú évek óta dolgozik különböző hivatalokban, így tisztában kell lennie azzal, hogy minden egyes ügynek van ügygazdája, s a kapcsolódó összes iratért ő felel.

Mennyire életszerű, hogy éppen ő feledkezik meg a szabályos, írásban rögzített átadás-átvételről? – teszi fel a kérdés az alpolgármester.

„Aki ezt elhiszi, az szamárabb a lónál”

– szögezi le Minczér Gábor. Hozzáteszi: a történtek nyomán meg kell vizsgálni Szűcs Tamás felelősségét és alkalmasságát.

Facebook
Email