Mirkóczki: másfél milliárdot vett volna ki az egriek zsebéből a parkolóház szerződése

A polgármester leszögezte: sem morálisan, sem jogilag nem volt vállalható az üzemeltetési szerződés meghosszabbítása, ezért nem írta alá. 

Csütörtökön jelentette be az EVAT Zrt., hogy január 11-én bezárják a Katona téri parkolóházat. File Sándor, a cég igazgatóságának elnöke és Szűcs Tamás vezérigazgató a polgármestert tette felelőssé a kialakult helyzetért, mondván a Közgyűlés döntése ellenére sem írta alá a létesítmény üzemeltetéséről szóló szerződést. Ugyanezt mondja Oroján Sándor fideszes frakcióvezető és véleményéhez persze gyorsan felzárkóztak a vele együttműködő „ellenzéki” képviselők is.

Mirkóczki Ádám és Minczér Gábor pénteki sajtótájékoztatóján azonban kiderült: az ominózus szerződést jogszerűen nem is lehetett volna aláírni.

Ugyanis az a szeptemberi közgyűlési döntés, amelyre az EVAT vezetése hivatkozik, csupán az üzemeltetési megállapodás megkötésének szándékát rögzítette, és kimondta, hogy a szerződés konkrét tervezetét a cégnek a következő ülésre be kellett volna vinnie, hogy arról döntés születhessen. Erre azonban nem került sor, így a polgármester éppen akkor vette volna semmibe testület határozatát, ha így is ellenjegyzi a dokumentumot. Ezt decemberben többször is jelezték az EVAT vezetésének, akik teljesen figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést.

Van azonban ezzel az üggyel nagyobb probléma is. A 25 évre szóló, havi csaknem négymillió forintos bérleti díjat előirányzó megállapodáshoz ugyanis semmilyen fedezetet nem rendeltek hozzá.

Vagyis úgy vállaltak volna közel másfél milliárd forintnyi kötelezettséget, hogy nem lehetett tudni, miből is fizetné ki ezt a város.

„Ezt a büntetőjogban fedezet nélküli kötelezettségvállalásnak hívják” – mutat rá Mirkózcki Ádám, leszögezve: felelős vezetőként ilyet nem tehet.

A polgármester szavaiból kiderül az is, hogy

a parkolóház már korábban is évente 50 milliós veszteséget okozott Egernek.

A városvezetés ezért a szerződés lejártát követően automatikus hosszabbítás helyett tárgyalásokba kezdett a tulajdonos Agria Parkoló Kft-vel egy jobb konstrukció kiharcolása érdekében.

Ekkor határozott úgy az Oroján vezette fideszes frakció és a vele együttműködő „ellenzékiek” alkotta közgyűlési többség, hogy mégis hosszabbítsák meg a szerződést – már nem is az eredeti kontraktusban rögzített 15, hanem egyenesen 25 évre.

A döntés semmilyen tekintetben nem tűnik logikusnak, de van rá lehetséges magyarázat. Szűcs Tamás májusban került az EVAT élére, miután a Fidesz és a vele együttműködő “ellenzéki” képviselők szavazataival leváltották a cég vezetését. Korábban azonban az önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodáját vezette, s így ő volt felelős a parkolóház ügyeinek intézéséért is. Amikor innen az EVAT vezérigazgatói székébe távozott,

„a Katona téri parkolóház dokumentációja szőrén-szálán eltűnt”

– mondta el Mirkóczki Ádám.

Az átadás-átvétel után az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek. „Én Szűcs Tamás helyében nem aludnék nyugodtan” – tette hozzá a polgármester.

 

Posted by Mirkóczki Ádám on Friday, January 6, 2023

Mi folyik az EVAT-ban?

Minczér Gábor alpolgármester hozzátette: az EVAT vezetésének februári leváltása óta egyre aggasztóbb hírek érkeznek a cég háza tájáról „a teljes szakmaiatlanságról és a pénzszórásról”.

A cég  igazgatótanácsába „kóklereket, dilettánsokat, leszerepelt volt polgármestereket és pártjukat előszeretettel váltogató politikai kalandorokat” ültettek

– szögezte le Minczér Gábor.

Az EVAT-nál azóta is folyamatosan ültetnek kulcspozíciókba alkalmatlan, de jó politikai kapcsolatokkal rendelkező embereket, és a gazdálkodás is egyre átláthatatlanabb – mutatott rá. Jellemző példaként többek közt a cég Tűzoltó téri ingatlanjának értékesítését említette.  Az ebből származó közel 300 millió forintos bevételről az EVAT vezetése azóta sem tud elszámolni, hiába kérte ezt tőlük a város vezetése.

Minczér Gábor bejjelentette: az önkormányzati cégnél tapasztalható egyre durvább anomáliák kivizsgálása céljából, „amint újra megkezdődik a hivatali munka” (vagyis jövő hétfőn – a szerk.) „nagy arányú és mindenre kiterjedő” belső ellenőrzést indítanak az EVAT-nál.”

„Az utolsó egy forintos számlát is meg fogjuk vizsgálni”

– hangsúlyozta az alpolgármester.

Facebook
Email