Véget ér a Városgondozás kálváriája? Megszavazták az új ügyvezetőt

A Közgyűlés minősített többséggel választotta meg Eged István Renátót.

A testület rendkívüli ülésén a Városgondozás Eger Kft új ügyvezetőjéről kellett dönteni. A cég kálváriája tavaly ősz óta tart, amikor a Fidesz-közeli médiában lejárató kampány indult az akkori ügyvezetővel, Juhász Gézával szemben. (Tavaly év elején a bíróság kimondta, hogy a vádak hazugságokon alapultak.). A Fidesz és néhány átállt „ellenzéi” képviselő alkotta közgyűlési többség 2022 szeptemberében gyorsan határozatot is hozott a menesztéséről azzal a kitétellel, hogy munkaviszonyát közös megegyezéssel szüntetik meg. A szintén e „szörnykoalíció” által pozícióba juttatott EVAT-vezetés azonban hosszú hónapokon át képtelen volt megbirkózni Juhász törvényes leváltásával.

A szakember lapunknak korábban elmondta: a „közgyűlési cirkuszt” látva maga kezdeményezte, hogy határozatlan idejű munkaszerződését határozott idejűvé alakítsák át, hogy 2023 május végével távozhasson a cég éléről. Így is történt.

Júniusban arról is írtunk, hogyan nevezték ki botrányos körülmények között Balázs Ernőt ideiglenes ügyvezetőnek, majd hogyan bukott le csúfos módon azzal, hogy éveken át kamu diplomával dolgozott önkormányzati állásokban.

A városi cég élére végleges ügyvezetőt az előző közgyűlésen kellett volna választani, ám ez nem sikerült. A kudarc egyik oka az volt, hogy a két pályázatból ami a testület elé került, csak az egyik volt érvényes, a másik érvénytelen. A másik pedig az, hogy a Fidesz képviselői egymásnak keresztbe téve meggátolták, hogy az érvényes pályázatot beadó Eged István Renátót megválasszák.

Ezért nincs vezetője a Városgondozásnak

A városvezetének jogilag most nem volt, nem is lehetett más választása, mint, hogy az egyetlen „talpon maradt” jelöltet újra a Közgyűlés elé terjeszteni.

Az Egri ügyek ebből szép, kerek összesküvéselméletet gyártott, gondosan hallgatva arról, hogy Eged pályázatát többek közt a Momentum egri elnöke, az EVAT Igazgatóságában helyet foglaló Jánosi Zoltán is támogatta.

Íme az igazság: a Momentum-elnök javasolja a „NER-lovagot”, nem a polgármester

Úgy tudjuk, a Fidesz-frakció ezúttal támogatta az előterjesztést – ugyanazt, amelyet a legutóbb nem. A kormánypárt egri képviselőcsoportjában tehát a jelek szerint egyre komolyabb zűrzavar uralkodik.

A Városgondozás helyzete azonban talán rendeződhet a végleges ügyvezető megválasztásával. Ez volna nem csak a cég, de a város érdeke is. Ha pedig az új seprű mégsem seper olyan jól, akkor a Közgyűlésen számtalan kinevezést áterőszakoló „szörnykoalíció” feladata lesz a konzekvenciák levonása. A többség ugyanis nem csak hatalommal és zsíros pozíciókkal jár, de felelősséggel is. Ez akkor is igaz, ha Egerben erre az elmúlt másfél évben alig láttunk példát.

(Képünk illusztráció)

Facebook
Email