Az EVAT vezetője elszólta magát, hogyan működnek: „Csináljuk erőből!”

Ideiglenes ügyvezetőt neveztek ki a Városgondozás élére. A döntés megdöbbentő hátteréről Minczér Gábor rántotta le a leplet sajtótájékoztatóján.

Szerdán jelentette be Szűcs Tamás, az EVAT vezérigazgatója, hogy a holding alá tartozó Városgondozás Eger Kft. élére Balázs Ernő személyében ideiglenes ügyvezetőt neveztek ki.

Az alpolgármester beszámolója szerint a cég taggyűlése, ahol a döntés született, botrányos körülmények között zajlott.

A kinevezés kapcsán a kisebbségi tulajdonos Hulladékgazdálkodási Társulás jogi aggályait fejezte ki. Minczér Gábor emlékeztetett: az edidgi ügyvezető, Juhász Géza leváltásáról szóló közgyűlési határozatot Mirkóczki Ádám megvétózta, ám a Fidesz ennek ellenére szabálytalanul ismét átverte a testületen a döntést. Ennek kapcsán a vármegyei kormányhivatal is törvényességi aggályokat fogalmazott meg, ez azonban hidegen hagyta az EVAT vezetését.

Sőt, a Fidesz legutóbbi közgyűlésen azt akarta keresztülvinni, hogy középfokú végzettség is elegendő legyen a cég vezetéséhez, holott ehhez korábban mindig felsőfokú végzettséget vártak el. Ezt a javaslatot lényegében a most kinevezett új vezetőre szabták – mutatott rá Minczér Gábor.

A jogi vitát a taggyűlésen Szűcs Tamás végül azzal zárta rövidre, hogy odaszólt a holding jogászának: „Csináljuk erőből!”

– mondta el az alpolgármester.

A Városgondozás közgyűlésében ugyanis többségi tulajdonosként a EVAT-nak van döntő szava. A határozatokat eddig általában konszenzusos alapon hozták meg, ám ezt a szokásjogot most felrúgták.

Minczér Gábor szerint nem véletlenül.

Az EVAT vezetése, és a mögöttük állók azért akarják minden áron kinevezni a Fidesz-közeli új ideglenes ügyvezetőt, mert négy hónapos megbízatása alatt nyilván az a feladata, hogy bizonyos szerződéseket megkössön, amelyekre az előző vezetés biztosan nem lett volna hajlandó.

Hasonlóan nyilatkozott lapunknak korábban Juhász Géza is.

„Sajnos egyszerű ez: a pénzről van szó”

– fogalmazott az eddigi ügyvezető.

Hozzátette: miután átvette a Városgondozás vezetését, eltávolította a cég környékéről azokat a többnyire Oroján Sándorhoz közel álló vállalkozókat, „akik a korábbi években megszokták, hogy az előző vezetés strómanként lehetővé teszi számukra a közpénz kilapátolását”. „Nekik ez nyilván nagyon fáj, hiszen százmilliókról van szó” – mutatott rá Juhász Géza.

„Százmilliókról van szó!” Ezért akarják leváltani Juhász Gézát

 

Valójában a 2019 előtti rendszer visszaállítása zajlik a városban, magukat ellenzékinek nevező képviselők asszisztálásával

– mutatott rá sajtótájékoztatóján Minczér Gábor. „Mi viszont nem akarunk újabb kanapé-ügyeket” – szögezte le.-

Hozzátette: mivel korábban azzal a trükkel próbálták Juhász Gézát eltávolítani, hogy Balázs Ernőt egy nem létező pozícióba, „cégvezetőnek” jegyeztették be a cégbíróságon, elképzelhető, hogy most ügyvezetői bejegyzését nem fogadja el a hatóság.

Így a Városgondozás vezető nélkül maradhat, s akár még a bérek kifizetése is veszélybe kerülhet

– figyelmeztetett Minczér Gábor.

Az EVAT-nál uralkodó állapotokra jellemző az a közjáték, amely a Városgondozás taggyűlése után zajlott le.

Az ülést követően Szűcs Tamás azzal mentegetőzött Minczér Gábor és a kisebbségi tulajdonos képviselője előtt, hogy ő „kötött mandátummal” érkezett, nincs valódi döntési szabadsága.

Én megértem, hogy félti a fizetését, de el kell gondolkodnia azon, hogy 2024 után, ha elfogy mögüle a közgyűlési többség, akkor ezekről a döntésekről számot kell adnia – jegyezte meg az alpolgármester.

Facebook
Email