Kamu diplomával dolgozhatott éveken át a Fidesz Városgondozás élére szánt embere

Egyértelműen hamisítványnak tartja Balázs Ernő „diplomáját” az intézmény, ahol állítólag végzett. 

Az egri közéletben példátlan botrányról Minczér Gábor számolt be szerdai sajtótájékoztatóján.

„Az Eger-ellenes szörnykoalíció, a Fidesz frakció és baloldali szövetségeseik továbbra is képtelenek megugrani azt a lécet, hogy cégeink élére tisztességes embereket nevezzenek ki”

– fogalmazott az alpolgármester. Felidézte az EVAT-nál leleplezett gyanús foglalkoztatást, az EgerApp tisztázatlan hátterét, az országos botrányt okozó „kanapé-ügyet”, és a Termálban történt 600 milliós kiszervezést. Most úgy tűnik, a Városgondozás esetében sem lesz másképp – mutatott rá.

Emlékeztetett: a céget eddig vezető Juhász Gézát már tavaly ősz óta próbálják – sorozatos eljárási hibákat vétve – elmozdítani pozíciójából.

„Százmilliókról van szó!” Ezért akarják leváltani Juhász Gézát

Május 31-én Juhász szerződése lejárt. A jelentős csúszással kiírt pályázatba végül „egy sarkalatos pontot elfelejtettek beleírni”, amelyre pedig közgyűlési határozat kötelezte őket: a pozíció betöltésének feltétele legalább 3 év vezetői tapasztalat – mutat rá Minczér Gábor.

Ám ez csak a kisebbik baj. A Fidesz Városgondozás élére szánt jelöltje ugyanis ennél jóval nyomósabb ok miatt lehet alkalmatlan.

Minczér Gábor elmondta: a Városgondozás Eger Kft. taggyűlésén az EVAT vezetése keresztülverte Balázs Ernő kinevezését ideiglenes ügyvezetővé négy hónapos mandátummal. A döntés megszületésének botrányos körülményeiről annak idején mi is írtunk.

Az EVAT vezetője elszólta magát, hogyan működnek: „Csináljuk erőből!”

Az igazán megdöbbentő dolgokra azonban csak ezt követően derült fény. Balázs Ernő a vezetői posztra jelentkező önéletrajzában azt írta:

a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karán folytatott tanulmányokat, ám ezeket nem fejezte be, így felsőfokú végzettséggel nem rendelkezik.

Így eleve csak ideiglenesen vezetheti a céget, véglegesítéséhez ugyanis a Közgyűlés döntésének értelmében felsőfokú végzettség kellene. Van azonban ennél jóval nagyobb gond is.

Minczér Gábor elmondása szerint egy olyan, 2014-es keltezésű dokumentumot „fújt be az ablakán a szél”, amely arról tanúskodik: Balázs Ernő úgy dolgozott a Városgondozásnál, hogy azt állította: villamosmérnöki képesítést szerzett a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán.

A mellékletben szereplő állítólagos diplomáról azonban az intézmény jogutódja (az Óbudai Egyetem) az önkormányzat megkeresésére egyértelműen kijelentette, hogy hamisítvány, Balázs Ernő nevű hallgatójuk pedig a kérdéses időszakban nem is volt.

Az egyetem az ügyben büntetőfeljelentést is tesz.

Balázs Ernő 2014-2017 között dolgozott a Városgondozásnál, 2017-2020 között pedig Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-nél töltött be vezető pozíciót. Mindkét állás betöltésének egyik feltétele a felsőfokú végzettség volt.

Ezek szerint tehát mintegy 5 éven keresztül dolgozhatott önkormányzati cégeknél hamis diplomával.

Minczér Gábor leszögezte: ha ez beigazolódik, akkor Balázs Ernő több millió forintos kárt okozott a városnak, hiszen lényegesen magasabb beosztásokban, magasabb bért kapott, mint amire valós végzettsége alapján jogosult lett volna.

Az alpolgármester felszólította az EVAT-ot:

azonnal állítsák le az átadás-átvételi folyamatot a Városgondozásnál, hívjanak össze taggyűlést, semmisítsék meg a Balázs Ernő kinevezéséről szóló határozatot, és vizsgálják ki az ügyet!

Hozzátette: az EVAT-ban és a hozzá kapcsolódó cégekben tapasztalható sorozatos anomáliák miatt a holding vezetésének „el kellene gondolkodni a lemondáson”.

Az alpolgármester szerint itt az ideje, hogy az egri Fidesz elhatárolódjon azoktól a közgyűlési képviselőktől, akiket a pártból már kitessékeltek, mégis a mai napig használják a párt nevét, miközben „sorozatosan esnek ki a szekrényeikből a csontvázak”.

(Fotó: Balázs Ernő a TV Egernek nyilatkozik a Városgondozás Eger Kft. üzletág-vezetőjeként 2017-ben)

Facebook
Email