Íme az igazság: a Momentum-elnök javasolja a „NER-lovagot”, nem a polgármester

A valaha szebb napokat látott Egri ügyek a városvezetést támadja, de közben mélyen hallgat Jánosi Zoltán szerepéről.

” NER-lovagot javasol Mirkóczki Ádám a Városgondozás élére” – harsog a portál cikkének címe.  Az írást jegyző Csarnó Ákos azt állítja: a hétfői rendkívüli közgyűlésen a polgármester a Városgondozás ügyvezetőjének Eged István Renátót javasolja, akit fideszes kötődése miatt „NER-lovagnak” nevez.

Hogy ez a jelző mennyire jogos, azt mindenkinek a saját megítélésére bízzuk. Ugyanis nem ez a legfontosabb kérdés, amely a cikk kapcsán felvetődik.
Hanem az, hogyan maradhatott ki a felháborodott NER-ellenes hegyibeszédből az a tény, hogy Eged István Renátót nem a polgármester, hanem többek közt Jánosi Zoltán egri Momentum-elnök javasolja a cég élére?

Jánosi ugyanis az EVAT Igazgatóságában (IG) ül (éppen a Fidesszel való olajozott együttműködésének köszönhetően). A testület augusztus elsejei jegyzőkönyve lapunk birtokába került, s ebből világosan kiderül: a IG két pályázó nevét terjesztette a Közgyűlés elé: Ferenczy Tamást és Eged István Renátót.

A döntés egyhangú volt, Jánosi Zoltán – és egyébként az ellenzéki előválasztás lebonyolításában aktívan részt vevő, mostanában Mirkoczki Zita tanácsadójaként működő Protovinné Zsilinszky Erzsébet is –  támogatta mind a két jelöltet. (A két jelöltből végül csak egy „maradt talpon”, miután kiderült, hogy Ferenczy nem felel meg minden feltételnek.)

Ha Eged valóban „NER-lovag”, akkor ez hogyhogy nem szúrt szemet a Momentum egri elnökének? Ha igen, akkor meg miért nem tiltakozott jelölése ellen?

Abban persze semmi meglepő nem volna, ha Jánosi a Fidesszel játszana össze, hiszen ezen a téren már komoly tapasztalatai vannak. Tavaly februárban ugyanis az EVAT vezetésébe a Fidesz-frakció támogatásával került be – akik alighanem így hálálták meg, hogy a momentumos közgyűlési képviselő, Keresztes Zoltán minden lényeges kérdésben alázatosan együtt szavazott a kormánypárttal. (Persze az Egri Ügyeken hogy-hogy nem, erről sem olvashattunk.)

Fideszes júdáspénzzel a zsebükben „küzdenek” a NER ellen az egri momentumosok

Minczér Gábor lapunknak úgy fogalmazott: „Csarnó Ákos talán a kelleténél egy-két pálinkával többet megivott a hőségben, ezért vizionál képtelen dolgokat”. Hozzátette: az Egri Ügyek főszerkesztője korábban önkormányzati képviselő is volt, tehát pontosan tisztában kell lennie az új ügyvezető kiválasztásának eljárásával.
„Egy EVAT-hoz tartozó cég élére nem a polgármester, vagy a városvezetés, hanem az EVAT Igazgatósága javasolhat vezetőt”

 – mutat rá az alpolgármester. Megjegyezte: volt már arra is példa, hogy a Fidesz és néhány „ellenzéki” képviselő „szörnykoalíciója” pályázat nélkül szavaztatta meg jelöltjüket egy városi cég – a Termál – élére, hiszen a többségük másfél éve bármilyen döntés áterőszakolásához megvan.

Minczér Gábor információi szerint egyébként a Városgondozás élére több, minden tekintetben alkalmas pályázó volt, akiket valamilyen okból az IG elutasított, így csak két jelöltet terjesztettek a Közgyűlés elé.

Emlékeztet: Ferenczy Tamásnak – akit kiváló szakembernek tart – sajnos nincs meg a pályázat értelmében szükséges három éves felsővezetői tapasztalata, így ő eleve kiesett. Egedről viszont éppen az előterjesztést benyújtó Orosz Ibolya nem engedett (máig tisztázatlan okokból) szavazni. Inkább ideiglenesen meg akarta hosszabbítani Ferenczy ideiglenes ügyvezetői állását. Csakhogy róla meg kiderült, hogy nem érvényes a pályázata. Az abszurd indítványt végül még saját képviselő-csoportjából sem támogatta mindenki, így nem kapott többséget. A Fidesz-frakció tagjai tehát egymásnak keresztbe téve akadályozták meg, hogy ügyvezetőt válasszanak a Városgondozás élére.

Ezért kell hétfőn újabb rendkívüli közgyűlést tartani, ahol a polgármester a törvények értelmében semmi mást nem tehet, mint az egyetlen „talpon maradt” pályázót jelöli. 
Ebből a tragikomikus bohózatból gyártott összeesküvés-elméletet az Egri ügyek.
Arra persze gondosan ügyelve, hogy az egyetlen valódi „összeesküvés”, a Fidesz és néhány magát „ellenzékinek” nevező egri közgyűlési képviselő összejátszása szóba se kerüljön. 

Mirkóczki Ádám polgármester a portál cikke kapcsán lapunknak úgy fogalmazott: „Nagyon frusztráló lehet Csarnó Ákosnak, hogy egy igazi NER-lovag, a milliárdos Ungár Péter egri kitartottjaként, rendszeresen engem kell vádolnia NER kötődéssel politikai parancsra. Ha lenne időm igazán sajnálnám őt, de az eszement hazudozásaival már rég nincs energiám foglalkozni”.

Hozzátette: „valójában azokat az egrieket sajnálom, akik azt hiszik, hogy az Egri Ügyek egy tényszerű, objektív portál, mint egykor volt, pedig már rég nem az! Sajnos Csarnóék úgy írnak, ahogy a finanszírozóik diktálják. Ez az igazi tragédiája az Egri ügyeknek”.

Facebook
Email