Fideszes júdáspénzzel a zsebükben „küzdenek” a NER ellen az egri momentumosok

„Hazudtak éjjel, hazudtak nappal is. Mindenkit átvertek” – áll a Momentum Egerben kihelyezett plakátjain. Csakhogy ők meg az egrieket verik át.

A kormánypropaganda állításait leleplező plakátokat helyezett ki a városban a Momentum.  Ezzel nem is volna semmi gond, elvégre az ellenzék feladata, hogy rámutasson arra, hol és miben téved, hibázik, vagy épp nem mond igazat a kormányzat. Csakhogy ezt a küldetést a párt egri vezetői csak az országos politikában teljesítik lelkesen.

A helyi közéletben, ahol számukra is valódi tétje lenne a szavakban oly hangosan harsogott bátor ellenállásnak, már egészen máshogyan viselkednek. 

Az ellenzéki összefogás helyi politikusai 2019 őszén arra kaptak felhatalmazást az egriektől, hogy váltsák le a város kormánypárti vezetését. Ám egy részük az utóbbi időkben inkább azon dolgozik, hogy a választók által az ajtón kitessékelt bukott fideszes garnitúrát az ablakon át visszacsempésszék a hatalomba.

E téren különösen szorgalmasnak bizonyult a Momentum egri elnöke, Jánosi Zoltán, és közgyűlési képviselőjük, Keresztes Zoltán.

Persze a fáradságos hatalomátmentési munkát nem ingyen végzik!

Keresztes és Oroján Sándor fideszes frakcióvezető a közelmúltban kedélyesen megszavazták egymást az Egert elkerülő autóút „társadalmiasításáért” felelős önkormányzati biztosokká. Az út nyomvonala valóban nagyon fontos és sok oldalról vitatott kérdés – csak, hát erre éppen az önkormányzatnak van a legkevesebb valódi ráhatása. Ez ugyanis állami beruházás, amelyben minden fontos döntést a kormány, illetve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hoz meg.

A két „társadalmiasítási biztos” azóta többször is elbüszkélkedett azzal, hogy talán, esetleg sikerül elérniük néhány apróbb változást, ám a szigorú tények azt mutatják, hogy a tervezett útvonal a mai napig szinte semmit sem változott. Az pedig meglehetősen sovány vigaszt nyújt, hogy Oroján Sándor Facebook oldalán megcsodálhattuk a „Különben dühbe jövünk” egri verzióját, amelyben a két, elvileg ellentétes oldalon álló politikus önfeledten hasít egy buggyval a határban. Apró különbség, hogy Bud Spencer és Terence Hill klasszikusát ingyen is megnézhetjük a tévében, vagy a neten, a két egri cimbora kirándulásai viszont nem kevés pénzébe kerülnek a városnak.

Keresztes és Oroján ugyanis nem csak a jól hangzó pozíciót, de az ezzel járó plusz jövedelmet is megszavazták egymásnak. A Fidesz és az oldalukra átállt magukat ellenzékinek nevező képviselők közös döntésének értelmében havi 125.000 forinttal egészítik ki a tiszteletdíjukat. 

Jánosi Zoltán még jobb boltot csinált a kormánypárttal. A Momentum egri elnöke február óta az EVAT Zrt. igazgatóságában ül, ahová természetesen őt is Orojánék közgyűlési szavazatai repítették be. Az ő júdáspénze egy kicsit kövérebb összeg, havi 205 ezer forint.

A visszás jelenségre Mirkóczki Ádám polgármester is rámutatott szerdai Facebook-bejegyzésében.

Persze azt se gondoljuk, hogy az egri Fidesz hirtelen elkezdte komolyan venni a rendszerük nevében hirdetett „nemzeti együttműködést”, és pusztán nagyvonalú gesztusokat gyakorolnak a helyi ellenzék felé. A kormánypárti frakció voksaival ugyanis csak az juthat pozícióhoz és pénzhez, aki Orojánék minden javaslatát kérdés nélkül támogatja a közgyűlésben, és persze megszavazza az általuk jelölt pártkatonák vezető állásokba juttatását.

Ennek a bizarr szövetségnek a leglátványosabb lebukása az október 27-i közgyűlési ülésen történt. Farkas Attila alpolgármester akkor azt javasolta, hogy a városi cégek vezetésébe, illetve igazgatóságába párttagok ne kerülhessenek be. A beadványt a Fidesz-frakció és „ellenzéki” szövetségeseik együtt szavazták le.

 

Facebook
Email