Önnek van már EgerAPP-ja? Nem is lesz, pedig 10 millió forintunkba került

10 hónappal ezelőtt jelentették be a rejtélyes alkalmazás fejlesztését. Az óta sem készült el, most már nem is fog.

Oroján Sándor Facebook oldalán január 21-én jelentette be, hogy EgerAPP néven hamarosan új mobiltelefonos alkalmazás lesz elérhető.

A képviselő a Közgyűlés január 26-i ülésén is beszámolt a készülő applikációról. Felszólalásából kiderült, hogy az alkalmazást az EVAT Zrt. gondozásában fejlesztik. Oroján Facebook-videójában arról beszélt, hogy ezen keresztül az egriek majd véleményezhetnek, illetve kedvezményesen vehetnek igénybe különböző városi szolgáltatásokat.

Az elvileg szépen hangzó elképzelést már az gyanússá tette, hogy Mirkóczki Ádám leszögezte: az alkalmazás fejlesztéséről a városvezetést hivatalosan nem tájékoztatták, arról a képviselő-testület nem hozott döntést, holott a város nevét önkormányzati hozzájárulás nélkül nem használhatja senki.

Az óta eltelt 10 hónap, de az EgerAPP még egyetlen egri telefonra sem telepítették. Mert, hogy nem létezik.

Holott a szerződést kötöttek a fejlesztésre, sőt úgy tudjuk, az előleget ki is fizették.

Az EgerAPP fejlesztésével az EVAT idén januárban bízta meg a Digitális Kutatások Intézete Kft-t. A cégnek hogy, hogy nem, ugyanaz a tulajdonosa, mint az egri Fidesz szócsöveként ismert Egerhírek portál kiadójának.

Az ügy külön pikantériája, hogy a vállalkozás a szerződés aláírásakor adótartozás miatt végrehajtási eljárás alatt állt. (Ezt később rendezték: véletlenül épp azon a napon, amikor erről szóló cikkünk megjelent.)

Hiába próbálják elkenni az EgerAPP-botrányt, minden dokumentum gyanús összefonódásokra mutat

A EgerAPP-ról azóta nem hallottunk – és ez nem véletlen.

EVAT-os forrásokból úgy értesültünk:

júniusban az cég igazgatósága írásbeli szavazás keretében döntött az alkalmazás fejlesztésére szóló szerződés felbontásáról.

Információink szerint a lépést a gazdasági helyzet változására hivatkozva kezdeményezték. Az applikáció fejlesztése elvileg „az eddigi célok megváltoztatásával” folytatódik, ám hogy hogyan, arról még nem született döntés. Az már biztos, hogy a nagy csindadrattával bejelentett kedvezmények nagy részéből nem lesz semmi.

Persze ne higgyük, hogy ameddig a projekt egy helyben topog, nem kerül pénzbe az egrieknek! A cég, amellyel szerződést bontottak, nem távozik üres kézzel.

A holding működésére rálátó forrásaink szerint közel 10 millió forint előleget fizettek ki a végül soha el nem indított alkalmazásért.

Úgy tudjuk, az EVAT vezetése a „szoftver készültségi fokának, szerződéssel való összhangjának, és az adatkezelési megfelelőségének megállapításához” informatikai szakértői véleményt rendelt meg. Magyarul:

az EgerAPP fejlesztése során eddig semmilyen kézzelfogható eredményt nem tudtak felmutatni, ezért a semmiért kifizettek 10 milliót, majd most egy szakértőt kérnek fel, hogy kiderüljön, miért nem történt semmi.

A folyton pénzszűkére panaszkodó és a várostól újabb és újabb forrásokat követelő EVAT-vezetés nem csak ezt az összeget dobta ki az ablakon egy hanyag mozdulattal.

Múlt hét elején derült fény rá, hogy a Garzonház életveszélyessé vált korlátrendszere miatt épített, járókelőket védő faszerkezetért a piaci ár háromszorosát fizették ki.

A műszaki szakértői szakvélemény szerint az építmény reálisan kevesebb mint 2,8 millió forintból kivitelezhető lett volna, ám az EVAT mintegy 8,5 millióra kötött szerződést.

Tényleg van túlárazás Garzonház-ügyben, csak nem ott ahol a DK keresi

 

Facebook
Email