Hiába próbálják elkenni az EgerAPP-botrányt, minden dokumentum gyanús összefonódásokra mutat

A harcias, cáfolatnak szánt nyilatkozatokat olvasva utána néztünk, hogy pontosan mi is a megbízást kapó cég háttere. És amit találtunk, az kicsit sem nyugtatott meg minket.

Csütörtökön EVAT-os belső forrásaink információi alapján arról írtunk, hogy az EgerAPP 20 milliós fejlesztési megbízását egy Oroján Sándor online szócsövéhez köthető cég kaphatta.

Pár nappal később az EgerHíreken, illetve az Oroján-istálló új igazolásán, az EgerInfón harcias, cáfolónak szánt írások jelentek meg. Lapunk még múlt héten megkérdezte Szűcs Tamást, az EVAT vezérigazgatóját, hogy értesüléseink megfelelnek-e a valóságnak. Mivel választ az óta sem kaptunk, hát magunk néztünk utána, jól, vagy rosszul informáltak-e minket a vagyonkezelő cég magukat érthető okokból megnevezni nem kívánó munkatársai.

Nos, jelentjük: értesüléseink egyetlen kivétellel tökéletesen helytállóak voltak – és még ez az egy tévedés sem változtat igazán a lényegen.

Csütörtökön azt írtuk, a rejtélyes alkalmazás fejlesztésére szóló megbízást az a cég kaphatta meg, amely a közgyűlési képviselő szócsöveként ismert Egerhírek portál kiadója. A birtokunkba jutott szerződés és a cégkivonatok alapján

A két cég nem ugyanaz. „Csupán” a 100 százalékos tulajdonosuk egyezik meg.

Nézzük csak meg közelebből!

Az EgerHírek impresszuma szerint a portálkiadója a Baranya Híradó Kft.

A Baranya Híradó Kft. 100 százalékos tulajdonosa 2021.10.13-tól a Capital Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.

Az EgerAPP fejlesztéséről szóló szerződést az EVAT idén januárban kötötte meg a Digitális Kutatások Intézete Kft-vel. S láss csodát,

ennek cégnek is a 100 százalékos tulajdonosa a Capital Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.

Méghozzá pontosan ugyanúgy 2021.10.13-tól.

Tehát a helyes állítás a következő:

az EVAT egy olyan vállalkozással kötött bruttó 20 millió forintos szerződést az alkalmazásra, amelynek 100%-os tulajdonosa pontosan ugyanaz a cég, mint az Oroján Sándor szócsöveként ismert EgerHírek kiadójaként működő Baranya Híradó Kft-nek.

Az olvasóra bízzuk annak eldöntését, hogy így kevésbé találja-e ordítóan gyanúsnak ezt az üzletet.

Felébresztettük az állampolgári lelkiismeretet?

Az Oroján-istálló mindkét online paripája közli az EgerAPP-ot fejlesztő cég felháborodott reakcióját arra az értesülésünkre, mely szerint az EVAT-ban az a hír járja, hogy a vállalkozás adótartozás miatt végrehajtási eljárás alatt áll. Bizonyítékként állítólag egy február 2-án kiállított nullás NAV igazolást is mellékeltek. Ezt azonban az olvasó egyik cikkben sem láthatja. Valószínűleg nem véletlenül.

Az online elérhető adatbázis szerint ugyanis a Digitális Kutatások Intézete Kft-vel szemben 2022. június 7-én kezdődött a végrehajtási eljárás, és éppen 2023. február 2-án, cikkünk (egyébként kora hajnali) megjelenésének napján törölték.

A cég vezetésének tehát hogy-hogy nem, pont azon a napon támadt fel állampolgári lelkiismerete, amikor adótartozásukról írtunk.

Persze derék dolog, hogy legalább ekkor kifizették az adótartozásukat. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy az EgerApp fejlesztésére kapott megbízás dátumán, 2023. január 18-án a végrehajtási eljárás még zajlott.

Mi ezt meg is merjük mutatni az olvasónak, mert sajnos a mi baljós értesüléseinket igazolja.

 

Az EVAT tehát önkormányzati cégként egy olyan vállalkozással kötött 20 millió forint közpénz értékben szerződést, amely az adott pillanatban adótartozás miatt végrehajtás alatt állt.

Oroján magánügye közpénzből?

Oroján Sándor Facebook oldalán január 21-én jelentette be, hogy EgerAPP néven új mobiltelefonos alkalmazás áll fejlesztés alatt. A Fideszből év végén eltávolított képviselő a Közgyűlés január 26-i ülésén is beszámolt a készülő applikációról. Felszólalásából kiderült, hogy

az alkalmazást az EVAT Zrt. gondozásában fejlesztik.

Oroján Facebook-videójában arról beszélt, hogy ezen keresztül az egriek majd véleményezhetnek, illetve kedvezményesen vehetnek igénybe különböző városi szolgáltatásokat. Ennél sokkal többet nem lehet tudni az EgerAPP-ról. Annyi biztos, hogy a legutóbbi közgyűlési ülésen a polgármester elmondta:

az alkalmazás fejlesztéséről a városvezetést hivatalosan nem tájékoztatták, arról a képviselő-testület nem hozott döntést, holott a város nevét önkormányzati hozzájárulás nélkül nem használhatja senki.

Facebook
Email