Orojánék szócsövének kiadója fejlesztheti az EgerApp-ot 20 millióért

A készülő titokzatos alkalmazásról nem sokat tudni, ám lapunk úgy értesült, sokba fog kerülni, a pénz pedig egy kétes hírű vállalkozáshoz kerül.

Oroján Sándor Facebook oldalán január 21-én jelentette be, hogy EgerAPP néven új mobiltelefonos alkalmazás áll fejlesztés alatt. A Fideszből év végén eltávolított képviselő a Közgyűlés január 26-i ülésén is beszámolt a készülő applikációról. Felszólalásából kiderült, hogy

az alkalmazást az EVAT Zrt. gondozásában fejlesztik.

Oroján Facebook-videójában arról beszélt, hogy ezen keresztül az egriek majd véleményezhetnek, illetve kedvezményesen vehetnek igénybe különböző városi szolgáltatásokat. Ennél sokkal többet nem lehet tudni az EgerAPP-ról. Annyi biztos, hogy a legutóbbi közgyűlési ülésen a polgármester elmondta:

az alkalmazás fejlesztéséről a városvezetést hivatalosan nem tájékoztatták, arról a képviselő-testület nem hozott döntést, holott a város nevét önkormányzati hozzájárulás nélkül nem használhatja senki.

EVAT-os, a projektre rálátó forrásainktól származó információinkat összegezve a következő kép rajzolódik ki:

  • Az alkalmazás fejlesztésének költsége közel 20 millió forint lehet, a megbízást pedig egy Oroján Sándorhoz közel álló, meglehetősen ingatag lábakon álló vállalkozás nyerhette el.
  • A bruttó közel 20 millió forintról szóló szerződést azzal a céggel köthették meg, amely a közgyűlési képviselő szócsöveként ismert Egerhírek portál kiadója.
  • Az EVAT-ban az a hír járja, hogy a vállalkozás adótartozás miatt végrehajtási eljárás alatt áll.

Lapunk megkérdezte Szűcs Tamás vezérigazgatót, hogy a fentiek megfelelnek-e a valóságnak. Amint válaszol, frissítjük cikkünket.

Van itt pénz…

Persze a készülő applikáció akár hasznos is lehet a város lakói számára. Az azonban meglehetősen ellentmondásos, ha

egy ilyen fejlesztésre 20 millió forintot költ az az EVAT, amelynek vezetői az elmúlt hónapokban folyamatosan pénzhiányról panaszkodtak a nyilvánosság előtt.

A cég két héttel ezelőtt arról adott ki közleményt, hogy az “önkormányzat által visszatartott források” miatt akár még a távhőszolgáltatás is veszélybe kerülhet a városban.

Többek közt erre hivatkozva zárták be január 11-én a Katona téri parkolóházat is. Ha értesüléseink helytállóak,

akkor az EgerAPP várható költségeiből több mint négy hónapon át lehetett volna még fizetni a létesítény bérleti díját.

Szintén a “visszatartott forrásokra” panaszkodva tagadták meg a rezsiválság miatt bajba került orvosi rendelők számára a részletfizetés lehetőségét is.

Részletfizetés helyett végrehajthatatlan kamu-segítséget kapnak a bajba került rendelők

Az Egripost szintén EVAT-os körökből úgy értesült, hogy a cégnél január közepén egy úgynevezett “Sajtócsoportot” hoztak létre, amelynek működtetéséhez két sajtóreferenst vettek. Az ő havi bérköltségük összesen meghaladja a havi kétmillió forintot.

Több mint havi 2 millióba kerülnek az EVAT által felvett sajtórefensek

Mi folyik az EVAT-nál?

Az önkormányzati vagyonkezelő cég élére májusban került új vezérigazgató. Szűcs Tamást a Közgyűlés által januárban a Fidesz és a vele együttműködő “ellenzéki” képviselők szavazatainak köszönhetően kicserélődött igazgatóság választotta ki a tisztségre.

Az EVAT körül az óta szinte napról napra növekszik a zűrzavar és sűrűsödnek a kérdőjelek. Kedden a rendőrség már házkutatást is tartott a cégnél. A hatóságok feltehetően a Katona téri parkolóház eltűnt dokumentációját kereshették.

Ennek kapcsán Mirkóczki Ádám január 6-i sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Szűcs Tamás májusban került az EVAT élére, miután a Fidesz és a vele együttműködő “ellenzéki” képviselők szavazataival leváltották a cég vezetését. Korábban azonban az önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodáját vezette, s így ő volt felelős a parkolóház ügyeinek intézéséért is. Amikor innen az EVAT vezérigazgatói székébe távozott,

“a Katona téri parkolóház dokumentációja szőrén-szálán eltűnt”

– mutatott rá a polgármester.

Mirkóczki: másfél milliárdot vett volna ki az egriek zsebéből a parkolóház szerződése

Minczér Gábor alpolgármester január 10-i sajtótájékoztatóján elmondta: a közelmúltban

két ügyben is lezárult a belső vizsgálat a cégnél, s a szakemberek komoly szabálytalanságokat tártak fel.

A szakemberek a strand takarítási feladatait végző (mindössze hat nappal korábban alapított) céggel kötött szerződés, illetve Gay Krisztina, az egri tv volt főszerkesztőjének EVAT-os alkalmazása kapcsán találtak súlyos visszaéléseket.

A belső vizsgálat során felmerült a hűtlen kezelés, az okirathamisítás, a hivatali hatalommal való visszaélés és a színlelt szerződés lehetősége is így a városvezetés feljelentést tett az ügyben

– mutatott rá Minczér Gábor.

(Fotó: Oroján Sándor Facebook oldala)

Facebook
Email