Részletfizetés helyett végrehajthatatlan kamu-segítséget kapnak a bajba került rendelők

A közgyűlési többség egy végrehajthatatlan döntéssel „segítene” a rendelőkön, miközben a legalább ideiglenes megoldást jelentő javaslatot leszavazták.

Mirkóczki Zita és Oroján Sándor egy jól hangzó, ám jogilag értelmezhetetlen javaslattal 10 millió forinttal támogatna 4 bajba került orvosi rendelőt, ám az általuk az EVAT élére ültetett vezérigazgató még részletfizetést sem enged nekik.

Az összeget a megnövekedett rezsiszámlák kiegyenlítésére fordíthatnák a Vallon utca 4. szám alatt működő 4 háziorvosi rendelő. A Mirkóczki Zita által benyújtott javaslatot Oroján Sándor és a Fidesz-frakció is támogatásáról biztosította.

Vagy mindenki, vagy senki

Mirkóczki Ádám elmondta: a javaslatot indokoltnak és jószándékúnak, ám ebben a formában végrehajthatatlannak tartja.

Hozzátette: az önkormányzat már most is többet segít a rendelőknek, mint amennyit a törvény előír. „Nem volt eddig az egészségügynek olyan kérése, amelyet zokszó nélkül nem teljesítettünk” – emlékeztetett.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a város nem tehet különbséget a különböző rendelők között. Ez az előterjesztés azonban 23-ból csak 4 rendelőt érint.

„Vagy mindegyiknek segítünk, vagy egyiknek sem.”

– szögezte le a polgármester.

Mirkóczki Ádám az ügy kapcsán megkereste a Heves Megyei Orvosi Kamarát, s szervezet is azt javasolja, hogy a szerződéseket és a közüzemi számlákat az összes rendelő esetében tekintsék át, és ennek megfelelően alakítsák ki a támogatási rendszert.

A polgármester rámutatott arra is, hogy az állam, illetve a NEAK is nyújt rezsitámogatást a rendelőknek,

tehát az önkormányzat ezt úgy, ahogyan a javaslatban áll, nem teheti meg, mert a kettős finanszírozást tiltják a jogszabályok.

Nagy-Holló Eszter, a Polgármesteri Hivatal Jogi Irodájának vezetője elmondta: a rendelőkkel kötött szerződéseket idén áttekintik és egységesítik. Hozzátette: az önkormányzat csak azon rezsiszámlák kiegyenlítésére adhat támogatást, amelyek a NEAK által biztosított keretösszegen – 520 ezer forinton – felül vannak, ellenkező esetben kettős finanszírozás keletkezik, ez pedig törvénybe ütközik.

Ennek igazolásához azonban mellékelni kell a számlákat, ezt pedig november óta hiába kérték az értintett rendelőktől.

Felelősen, vagy felelőtlenül?

Pápai Ákos, a Mi Hazánk képviselője az előterjesztésből hiányolta a rendelők bevételeinek feltüntetését. „Így nem tudjuk megítélni, hogy tényleg nem futja-e a számlákra?”. Hozzátette: az orvosi ellátás biztosítása elsősorban a NEAK feladata, a város pedig már így is 2,5-3 milliárdos költségvetési hiánnyal kezdi az évet.

Ha a Közgyűlés nem felelős döntéseket hoz, a város csődöt jelent, és „akkor helyettünk majd csődbiztos hozza a döntéseket.”

Földvári Győző, intézményi ügyeket felügyelő önkormányzati biztos rámutatott: összesen 48 praxis van a városban, mindegyiket érinti az energiaválság.

Ha a Közgyűlés most 4 rendelő támogatása mellett dönt mindenféle benyújtott számla nélkül, akkor ezt kérheti az összes többi is.

Az előterjesztést nem támogatta Dr. Pócs Alfréd képviselő, ortodéd orvos sem, aki azt kérte: a Közgyűlés várjon a döntéssel legalább a Magyar Orvosi Kamara februári közgyűlésiig, ahol a rendelőkkel kapcsolatban is jelentős döntések várhatóak.

Az EVAT nem segít

Farkas Attila alpolgármester az kérte az EVAT-tól, hogy adjon fizetési haladékot, vagy részletfizetési lehetőséget az érintett rendelők számára. Hasonló megoldást javasolt Földvári Győző is, hozzátéve: a céget „nem ez az egy havi rezsi fogja bedönteni”.

A cég vezetője, Szűcs Tamás azonban ezt – meglehetősen sajátos árukapcsolással – a parkolóház körüli mizériára hivatkozva visszautasította, mondván: nincs erre megfelelő „likviditásuk”.

Az orvosi rendelőknek biztosított részletfizetési lehetőséget a közgyűlési többség is elutasította.

A 10 milliós támogatásról szóló javaslatot a Közgyűlés elfogadta, ugyanakkor Mirkóczki Ádám megismételve a vitában elhangzottakat, jelezte:

a döntés jogszerűen nem hajtható végre, így a februári közgyűlésen minden bizonnyal újra kell majd tárgyalni.

Facebook
Email