Tényleg van túlárazás Garzonház-ügyben, csak nem ott ahol a DK keresi

Nem a városvezetés, hanem az EVAT szórja a pénzt.

A Demokratikus Koalíció „túlárazást” emlegetve látványos asztalcsapkodásba kezdett a garzonház felújítása kapcsán. Nos, gyanúsan nagy összegű számlák valóban előkerültek az épület kapcsán.

Ám ezekhez a városvezetésnek semmi köze – az egri Fidesz és „ellenzéki” cinkosaik által közösen vezetett EVAT-nak viszont annál több

– derült ki Minczér Gábor hétfői sajtótájékoztatóján.

A hosszú huzavona után most végre megújuló korlátrendszer nem 3 év alatt ment tönkre, ezt a problémát a jelenlegi vezetés megörökölte. Hasonló a Lenkey-ház, a Lajosvárosi, vagy a Gröber-temető története is. Ezek is évtizedes múltra visszatekintő gondok, amelyeket most oldanak meg – emlékeztetett az alpolgármester.

A balesetveszélyessé vált korlátrendszert teljesen kicserélik szénacél korlátelemekre

– mondta el Minczér Gábor.

A vádaskodásokra reagálva elmondta: könnyű a pálya széléről „túlárazást” kiabálni, de a partvonalról a valóság aligha látható.

A beruházás költségei tökéletesen alátámaszthatóak, nem véletlen, hogy a Közbeszerzési Döntéshozó Bizottság (KDB) egyhangúan hagyta jóvá pályázatot.

Garzonház: van, aki hisztizik és van, aki felelősen dönt

„Ám, ha valaki bármilyen rendellenességet tud bizonyítani, tegyen feljelentést! Vegyenek példát rólam, hiszen egy ehhez kapcsolódó ügyben pontosan ezt tettem én is” – tette hozzá.

Hosszú ideig egy, az EVAT által felállított fából ácsolt szerkezet védte a járókelőket a rossz állapotú korlátrendszerről esetleg leváló daraboktól. A városvezetés bekérte a cégtől ennek a költségeit, s kiderült, hogy csillagászati összegről van szó.

A tákolmány ( különböző járulékos költségeket levonva) mintegy 8,5 millió forintjába került az egrieknek. A műszaki szakértői szakvélemény szerint azonban az építmény reálisan kevesebb mint 2,8 millió forintból kivitelezhető lett volna.

Ha valaki túlárazást keres, akkor itt érdemes kutakodnia – jegyezte meg Minczér Gábor.

A vizsgálat során fény derült még egy bizarr jelenségre.

A munkálatokra beadott öt árajánlat egyikében sem stimmel a különböző tételek együttes összege. Volt olyan dokumentum, amelyben több százezer forintos tévedés is szerepelt.

E szerint tehát hogy-hogy nem, mind az öt cégnél komoly gondokkal küszködnek az összeadás terén. E nehezen hihető elmélet helyett Minczér Gábor egy másik lehetőséget vetett fel:

„Lehet, hogy az összes ajánlatot ugyanaz az ember készítette, ugyanazzal a rosszul beállított Excel-táblázattal?”

– tette fel a költői kérdést. Megjegyezte: ez az eset „kísértetiesen hasonlít” a Városfejlesztés által tavaly év végén megrendelt, erősen kamu-szagú „közvélemény-kutatás” születésének gyanús körülményeire. Akkor az összes beérkezett árajánlatot egy évvel korábbra dátumozták.

2,5 milliót fizetett a Városfejlesztés egy kamu „közvélemény-kutatásért”

Az alpolgármester szerint a fideszes szavazatokkal az EVAT Igazgatóságába ültetett momentumos polgármester-jelöltjének, Jánosi Zoltánnak talán itt is akadna némi vizsgálódni valója.

A több mint gyanús ügyben büntetőfeljelentést tettek

– mondta el Minczér Gábor.

Facebook
Email