2,5 milliót fizetett a Városfejlesztés egy kamu „közvélemény-kutatásért”

A „felmérés” eredménye egy mindössze pár oldalas anyag.

Ha azt hittük, hogy Nagy Istvánnak a cég élén eltöltött alig féléves regnálásáról már nem kerülhet napvilágra újabb bicskanyitogató ügy, hát nagyot tévedtünk.

Minczér Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült:

a Mirkóczki Zita embereként ismert ügyvezető több mint gyanús közbeszerzési eljárás során egy Oroján Sándor köréhez köthető céggel kötött szerződést egy meglehetősen kamu-szagú kutatásra .

Az alpolgármester elmondta: amikor Nagy István „hagyatékának” újabb „gyöngyszemére” bukkantak már eleve meglepődtek azon, hogy miért rendeltek 2022 decemberében közvélemény-kutatást, hiszen ez egyáltalán nem vág a cég profiljába.

A projekt címe igen hangzatos volt: „Eger Megyei Jogú Város jövőbeni fejlődését elősegítő Egerben élő lakosok véleményére, igényeire és elképzeléseire épülő felmérés”.

A kutatás indokoltságát már az is erősen megkérdőjelezi, hogy az önkormányzat 2022 elején már készíttetett egy széles körű felmérésre épülő vaskos városfejlesztési stratégiát a Pro Regio Nonprofit Kft-vel, amely hosszú évek óta a város megbízható partnerének bizonyult.

Nagy Istvánék azonban nem őket bízták meg a kutatással, hanem a Poór Consulitng Kft-t.

Minczér Gábor elmondása szerint a cég Poór Csabához köthető, akivel összefüggésbe hozható az EgerApp fejlesztését elnyerő cég, illetve az Oroján Sándor szócsöveként ismert EgerHírek portál is.

Az alpolgármester megjegyezte: a cégkivonat szerint a vállalkozásnak „a mai napig van köztartozása”.

Persze ettől még végezhettek volna értékes, hasznos munkát.

Csakhogy a szép hosszú címmel ellátott „kutatás” eredménye egy alig pár oldalas dokumentum, se ennek nagy részét is a grafikonok teszik ki.

A felmérés „triviális kérdéseket” tartalmaz a köztisztasággal, a parkolással vagy a közösségi közlekedéssel kapcsolatos elégedettségről. „Ezekre bármelyik Egerben élő ember magától kapásból is tudja a választ” – mutatott rá Minczér Gábor. Hozzátette: ezekkel a közszolgáltatásokkal Magyarországon szinte sehol senkit sem elégedett, „ha rákérdezünk a köztisztaságra, talán csak Ausztriában kapunk pozitív választ”.

A meglehetősen sovány anyagból az sem derül ki, milyen módszertannal, milyen csoportot célozva, milyen csatornákon (személyesen, telefonon, vagy interneten) kérdezték az egrieket.

Ez a „humbug” 2.500.000 forintjába került az egrieknek

– mutatott rá az alpolgármester.

A megbízásnak nem csak az eredménye, de a születése is több mint gyanús. Az árajánlattételre szóló felhívást a Városfejlesztési Kft. 2022. december 4-én küldte ki. Három cég szinte azonnal el is küldte az ajánlatát a következő három napban egymás után. Érdekes módon azonban már 5-én bontási jegyzőkönyvet készítenek az addig beérkezett egyetlen pályázat kapcsán.

Ennél is furcsább azonban, hogy mind a három beérkezett árajánlatban eltévesztették az évszámot, a dokumentumok 2022 helyett 2021-es keltezésűek.

Életszerű-e, hogy három, elvileg teljesen különböző cég pontosan ugyanazt az elgépelési hibát véti? Valódi közbeszerzés zajlott-e itt? Lehetséges, hogy mind a három ajánlatot valójában ugyanaz az ember írta?

– tette fel a költői kérdéseket az alpolgármester.

Hozzátette: a „kutatásért” kiállított számlákat nem csak a Városfejlesztésnek, de a könyvelést végző anyacégének, az EVAT-nak is jóvá kellett hagynia. Megjegyezte: különösen visszs, hogy az EVAt vezetése folyamatosan plusz forrásokat kér a városvezetéstől különböző, valóban fontos karbantartási munkálatokra, s közben ilyen „fake közvélemény-kutatásokért” fizetnek.

A kanapé-üggyel és egyéb botrányos esetekkel együtt már tízmilliós nagyságrendű pénzszórásról beszélhetünk

– mutatott rá.

Minczér Gábor szerint mindezért a közgyűlési többség is felelős, hiszen egymás embereit kinevezve ültették a Városfejlesztés élére Mirkóczki Zita volt párttársát, Nagy Istvánt is.

Az alpolgármester elmondta: jelenleg még folyik a belső ellenőrzési vizsgálat a cégnél, s biztos benne, hogy találnak még „újabb gyöngyszemeket” Nagy István alig fél éves működésének hagyatékaként

Facebook
Email