Garzonház: van, aki hisztizik és van, aki felelősen dönt

Látványos asztalcsapkodásba kezdett a DK a garzonház felújítása kapcsán, ám azok, akik nem a pálya széléről ordibálnak, egészen máshogy látják a helyzetet.

A Demokratikus Koalíció és az MSZP egri szervezete indulatos hangvételű közleményben kérte számon a városvezetést, hogy az épület életveszélyesé vált korlátrendszerének helyreállítása miért ennyiből, és miért a kiválasztott kivitelező által valósul meg? Szerintük a mintegy 177 millió forintos költség „túlárazás”, a munkálatokat végző cég pedig „NER-közeli”.

Önkormányzati gyorstalpaló kezdőknek

A dörgedelmes hangvételben előadott gondolatmenet több sebből is vérzik. Kezdjük azzal, hogy korrepetáljuk kicsit a közlemény szerzőjét, aki az önkormányzatok működéséről láthatóan igen hézagos ismeretekkel bír.

A felújítást kivitelező vállalkozást nem a városvezetés választotta ki, mert erre nincs is joguk. Ez ugyanis ilyen esetekben a Közbeszerzési Döntéshozó Bizottság (KDB) dolga, amelyet saját tagjai közül a Közgyűlés választ meg.

Így történt ez a garzonház korlátfelújításának ügyében is – mondta el lapunknak Farkas Attila alpolgármester.

A (szintén Közgyűlés által választott) Közbeszerzési Bíráló Bizottság (KBB) vizsgálja az eljárás jogszerűségét. A meghívottak köréről és a végül kiválasztott kivitelezőről a KDB dönt.

Az eljárásra meghívott öt cégről szóló határozatot a KDB jelen levő tagjai egyhangúlag szavazták meg. Az ülést ifj. Sós Tamás (MSZP) elnökölte, részt vett és szintén igennel voksolt Orosz Ibolya (Fidesz), Oroján Sándor, Minczér Gábor és Mirkóczki Ádám. Távol maradt Mirkóczki Zita és Pápai Ákos (Mi Hazánk).

Az öt cégből végül három nyújtott be pályázatot 188 millió, 183 millió, illetve 177 millió forintos ajánlatot téve. A nyertes az utóbbi lett.

Erről szintén a KDB hozott döntést, ezúttal is egyhangúlag. Ezt az ülést is ifj. Sós Tamás (MSZP) vezette, részt vett és szintén igennel szavazott Orosz Ibolya (Fidesz), Pápai Ákos (Mi Hazánk), Minczér Gábor és Mirkóczki Ádám.

Farkas Attila hangsúlyozta: évek óta húzódó, és most már egri emberek életét is veszélyeztető helyzetet kell megoldani. A döntést meghozó képviselők esküjükhöz híven jártak el, amikor ezt segítették elő.

„A pálya széléről bekiabálókat ugyan a képviselői eskü nem köti, de a legminimálisabb felelősségérzetet azért joggal várhatnák el tőlük az egriek”

– fogalmazott az alpolgármester.

„Hogy néznénk ez egriek szemébe?”

A sürgető és veszélyes helyzet felszámolásával indokolta döntését dr. Pápai Ákos is. Emlékeztetett: ezt a problémát a város jelenlegi vezetése és közgyűlése az előző ciklusból örökölte meg. Az életveszélyes állapot megszüntetésére hatóságilag is kötelezték már az önkormányzatot.

„A házban sok gyermek, illetve kisgyermekes fiatal család él. A korlát állapota miatt bármikor történhet egy tragédia, akkor hogyan néznénk az az egriek szemébe, ha elutasítottuk volna, hogy végre elkezdődjenek a munkálatok?”

– fogalmazott a Mi Hazánk képviselője.

Elmondta: az elmúlt időszakban a Közgyűlésben több, egymással akár ellentétes előterjesztést is támogatott, ha azok a korlátrendszer felújítását célozták. „Engem egyedül az érdekel, hogy szüntessük meg ezt az áldatlan állapotot” – szögezte le.

Hozzátette: mivel nem szakember, nem tudja, megítélni, hogy az ajánlat túlárazott-e, vagy sem, ahogyan azt sem kutatta a cégjegyzékben, kikhez köthetőek a cégek.

„Nem vagyunk a pókemberek városa, ilyen speciális technikát igénylő feladatok elvégzésére nem állnak tömött sorban a vállalkozások. Engem nem érdekel, kihez köthető a kivitelező, ha van múltja, referenciája és elvégzi a munkát” – hangsúlyozta Pápai.

„Ha ebben a városban ennek a felújításnak a költségei jelentenék az egyetlen és legnagyobb problémát, boldogok lehetnénk” – jegyezte meg a képviselő.

A saját képviselőjüket tolvajozza az MSZP?

A DK és az MSZP közös, felháborodott nyilatkozatának külön pikantériája, hogy a közbeszerzési eljárásra meghívott cégekről és a győztes pályázóról szóló döntést meghozó KDB-ülést is ifj. Sós Tamás szocialista képviselő vezette és mindkét esetben meg is szavazta azt a határozatot, amelyet pártja most olyan vehemensen kifogásol.

„Jobb helyeken ezt úgy hívják: LOPÁS!” – olvasható a becsületsértést bőven kimerítő összegzés a Facebook bejegyzésben. Ha a közleményt aláíró egri MSZP ezt valóban így gondolja, akkor vajon „tolvajnak” tartják saját közgyűlési képviselőjüket is? Vajon egyáltalán megkérdezték tőle, mi indokolta a döntést? Vajon az ilyen közlemények kiadása előtt egyeztetnek a tagságukkal?

Értesüléseink szerint ugyanis az egri szocialisták (sőt, a DK-sok egy része is) megdöbbenve és értetlenül fogadta az elmúlt hetek politikai ámokfutását.

Bárhogyan is történt, az biztosnak tűnik, hogy a városi közpénzek felett érzett látványos aggodalom paravánja mögött valójában a politikai hisztériakeltés szándéka áll. A DK nemrégiben ugyanilyen feldúlt hangvételű közleményben hallucinált Egerbe kínai akkumulátorgyárat, s

persze erről is kiderült, hogy a világon semmi alapja nincsen.

„Az egri akkugyár csupán néhány ember lázálma”

A kampány elkezdődött, s azok, akik ebben a ciklusban – javarészt saját hibájukból – a pálya szélére szorultak, most mindenáron szeretnének labdához érni. Hogy ehhez hány ellenfélt kell felrúgni, azzal láthatóan nem törődnek.

Ennél jóval nagyobb baj, hogy a nagy tülekedés közben az egyszerű egri polgárok bokáját is szétrúgják. Csakhogy azt ne feledjük: arról, hogy a következő öt évben ki lesz a pályán, arról ők döntenek.

Facebook
Email