„Az egri akkugyár csupán néhány ember lázálma”

Szó sem volt semmilyen gyár városba telepítéséről Kínában – mondta el Minczér Gábor alpolgármester.

A múlt héten egy több mint furcsa Facebook-bejegyzésben azzal vádolták meg az Eger kínai partnervárosában látogatáson levő Minczér Gábor alpolgármestert és Spisák György aljegyzőt, hogy egy akkumulátorgyár létesítéséről tárgyalnak.

A világon semmilyen konkrétummal alá nem támasztott agymenésre a polgármester a csütörtöki közgyűlésen már reagált, leszögezve:

ezek a híresztelések teljesen alaptalanok, kiagyalóiknak pedig elmegyógyintézetben lenne a helye.

Mirkóczki: nem normális, aki szerint akkugyárat hozunk a városba

Ok, de akkor mi történt Kínában?

Minczér Gábor lapunknak elmondta, valójában miért járt Kínában:

nemzetközi konferencián vett részt Jinanban, ahol egy szó sem esett semmiféle akkugyárról.

A több mint 9 milliós lakosságú város és Eger még az előző vezetés idején kötött partnerségi megállapodást. Az év végén járt itt egy delegációjuk, akik már Mirkóczki Ádámmal és Minczér Gáborral egyeztettek a lehetséges együttműködésről.

A koronavírusjárvány miatt azonban ezek a kapcsolatok nem igazán tudtak szárba szökkenni, bár a pandémia idején 5 ezer maszkot küldtek Egerbe.

Idén júliusban városunkban járt Jinan polgármestere, az alpolgármester most viszonozta ezt a látogatást. Jinanban egy több napos konferencián vett részt, amelynek fő témája a klímaváltozás a karbonsemlegesség volt. A tanácskozáson számos ország küldöttei számoltak be saját tapasztalataikról és problémáikról.

A rendezvényen felszólaltak a testvér- és partnervárosok delagáltjai is. Eger mellett Kambodzsa fővárosa, Pnom Penh, az oroszországi Rosztov na Donu, az olasz Pescara és a finn Vantaa mutatkozott be. Minczér Gábor elmondta: Eger bemutatkozása annyira tetszett a tartományi kormányzónak, hogy külön meghívta egy díszvacsorára.

A híres kínai filozófus, Konfuciusz szülővárosában Qufu-ban 30 ország küldötteivel együtt részt vettek egy civilizációs kihívásokról szóló konferencián is.

Gazdasági jellegű kérdések annyiban kerültek szóba, hogy meglátogattak egy vendéglátóipari képzési központot és egy élelmiszeripari export-import céget.

Mindkét helyen elsősorban a turizmusról és az egri borról érdeklődtek, amelynek híre a világ másik felére is eljutott.

„Semmilyen gyár Egerbe telepítéséről nem esett egy szó sem” – szögezte le Minczér Gábor.

„Ez az akkumulátorgyár csupán néhány ember lázálma. Elmeállapotukon kívül a szakértelmükről is sokat elmond, hogy azt képzelik: ha létezne is ilyen elképzelés, azt az egri alpolgármesterrel tárgyalnák le a kínaiak, és nem a magyar kormánnyal”

– mutatott rá.

Az alpolgármester emlékeztetett: a májusi közgyűlésen a városvezetés minden tagja megszavazta azt az indítványt, mely szerint a városba csak akkor telepíthető akkumulátorgyár, vagy bármilyen hasonló, nagy környezeti terhelést jelentő üzem, ha ahhoz az egriek népszavazás útján hozzájárulnak. (A javaslatot a testület végül a fideszes képviselők tartózkodása miatt nem fogadta el.)

„Ezek után mégis hogyan tárgyalhatnánk bármi hasonlóról?” – tette fel a költői kérdést.

Minczér Gábor szerint ez a légből kapott híresztelés is azt mutatja, hogy Egerben is beindult a kampány.

„A Fidesz alkalmatlannak nevez minket, míg mások meg éppen összefideszezni akarnak minket. Mindkettő hazugság. A város igenis működik, mi pedig nem voltunk és soha nem is leszünk fideszesek”

– szögezte le.

Megjegyezte: a kínai látogatás több tekintetben is igen tanulságos volt. Jinant megismerve és a többi testvér- és partnerváros vezetőivel beszélgetve még világosabbá vált, milyen komoly technikai és várostervezési lemaradásban van Magyarország.

„Ez a szomorú helyzet pártfüggetlenül az elmúlt 33 év összes kormányzatának szégyene”

– mutatott rá Minczér Gábor.

Facebook
Email