Pajtók mélyen hallgat a Bódi-botrány ügyében

Hiába kérdeztük a fideszes országgyűlési képviselőt a kukába ment 20 millióról.

Az Átlátszó cikke nyomán mi is írtunk arról, hogy a Bódi Zsolt egri fideszes közgyűlési képviselő által vezetett és többségi tulajdonolt Bódi Művek Kft. számára a mezőszemerei önkormányzat úgy fizette ki egy beruházás ellenértékét, hogy az valójában körülbelül 30 százalékban készült el.

Az ügyben jelenleg büntető és polgári peres eljárás is folyamatban van, az ügyészség az iratokat költségvetési csalás megalapozott gyanújával a NAV-nak továbbította.

20 milliót fizettek ki Bódi Zsolt cégének a soha meg nem épült sportpályáért

A Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye határán elhelyezkedő ezer fős kistelepülés 2017-ben 20 millió forintos támogatást nyert a Belügyminisztériumtól a falu sportpályájának felújítására, újjáépítésére. A beruházás összege nem haladta meg a közbeszerzési törvényben meghatározott 25 millió forintos értékhatárt, így az önkormányzat meghívásos alapon bonyolította le az eljárást. Öt árajánlat érkezett be, közülük a nyertes a legalacsonyabb összeget (bruttó 22,6 millió forintot) kérő, Bódi Művek Kft. lett, amelynek ügyvezetője és többségi tulajdonosa Bódi Zsolt fideszes egri közgyűlési képviselő.

Lapunk a másik négy „versengő” ajánlattevő között igen érdekes összefüggéseket fedezett fel.

Az egyik cég, a Cél Eger Kft. ügyvezetője Szarvák Zsolt, aki a Vállalkozók a Városért civil szervezet vezetőségében együtt ül Bódival. Ennél is pikánsabb, hogy a szintén ajánlatot tevő AK-VA BAU Kft. pontosan ugyanarra az egri címre (Kertész u. 59.) van bejegyezve, mint a Vállalkozók a Városért.

A történet tehát eleve kissé gyanúsan indult, ám az Átlátszó cikkéből kiderül: a folytatás még zavarosabb lett.

30 százalékos teljesítés, 100 százalékos kifizetés

A kivitelezésre a pályázati elszámolás szabályai szerint mindössze két hónap állt rendelkezésre, hiszen a szerződést már eleve csak egy évvel a támogatás odaítélése után írták alá. Ez nem meglepő módon nem sikerült, december közepére világossá vált, hogy a közelében sem járnak a munkálatok befejezésének. Csakhogy, amennyiben ezt hivatalosan is elismerik, kénytelenek lettek volna visszafizetni a pénzt az államnak.

Így aztán a polgármester javaslatára az a sajátos döntés született, hogy teljesítés hiányában (az egyik képviselő becslése szerint nagyjából 30 százalékban készült el a beruházás) is kifizetik a Bódi Műveket.

Ennek azonban az volt a feltétele, hogy a cégnek április végéig el kellett végeznie a szükséges munkálatokat. Illetve el kellett volna.

A megbízás, majd a kifizetés terén is megnyilvánuló szokatlan nagyvonalúság mögött az is állhat, hogy a mezőszemerei polgármester, Bukta Mária elvileg független volt, ám élvezte a Heves megyei Fidesz akkori erős emberének, Nyitrai Zsoltnak a támogatását.

A félig sem kész sportpályát 2019-ben ünnepélyes majális keretében át is adták. Aztán nagyjából úgy is hagyták. Az Átlátszó munkatársai 2023 decemberében már csak háló nélküli kapukat és vállig érő gazt találtak, amely a futópálya rövid elkészült részét is benőtte.

A 2019-es önkormányázati választásokon Bukta Máriát leváltották, utóda pedig már nem volt ilyen türelmes Bódi cégével szemben. 2021 májusban pedig egy független igazságügyi szakértő véleménye alapján felszólították a céget, hogy fejezzék be a munkát.

Ennek nyomán a testület egyhangú döntéssel büntetőeljárást kezdeményezett a sportpálya kivitelezésével kapcsolatban, hűtlen kezelés gyanúja miatt.

2022 elején az Államkincstár ellenőrzése után a Belügyminisztérium úgy határozott, hogy az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a 20 milliós támogatást a kamatokkal együtt.

Jelenleg büntető és polgári peres eljárás is van folyamatban a beruházás kapcsán, az ügyészség az iratokat költségvetési csalás megalapozott gyanújával a NAV-nak továbbította.

Az ügy kapcsán megkerestük Pajtók Gábor országgyűlési képviselőt és fideszes választókerületi elnököt, akitől arról érdeklődtünk: a fentiek tükrében

  • felmerül-e Bódi Zsolt képviselői tisztségre való alkalmasságának kérdése?
  • tervezi-e a Fidesz, hogy Egerben a 2024-es önkormányzati választásokon is indítja Bódi Zsoltot?

Pajtók azonban nem válaszolt kérdéseinkre, a jelek szerint inkább a hallgatást választja a botrányos ügy kapcsán. Holott ez már nem az első kínos történet Bódi Zsolt kapcsán.

Áprilisban írtuk meg, hogy a fideszes képviselő cége 2020-ban több mint egy hónapig használhatta ingyen a Városgondozás egyik gépét. A céget pedig ebben az időben Forgó János ügyvezető igazgató vezette, aki egyébként az egri Fidesz újjáalakulásakor készült fotón is szerepelt.

Több mint egy hónapig használhatta ingyen a Városgondozás gépét Bódi Zsolt cége

 

Múlt héten készült összesítésünkből pedig kiderül, hogy Bódi választókerületének képviseletében sem jeleskedik. Legalábbis, ha azt nézzük, hogy a rendelkezésére álló képviselői keretének közel négyötödét nem használta fel.

Az egriek pénzén ülnek a lusta képviselők

(Fotó: Dr. Pajtók Gábor Facebook-oldala)

Facebook
Email