20 milliót fizettek ki Bódi Zsolt cégének a soha meg nem épült sportpályáért

Az ügyben büntetőfeljelentés is született.

Hadházy Ákos novemberben írt Facebook oldalán arról, hogy Mezőszemerén húszmilló forintos állami támogatásból „újították fel” a sportályát.

„Ebből sikerült két kis kaput, két nagy kaput és két kispadot újítani. Egy testületi jegyzőkönyv szerint futópálya is épült volna, de azt vagy ellopták, vagy a derékig érő gazban nem láttam (inkább az előbbi). A tervekben a kapukon háló is volt…”

– írja az országgyűlési képviselő. Az ügynek az Átlátszó ment részletesen utána.

Megbízás érdekes „versenytársakkal”, referencia nélkül

A portál cikke szerint a Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye határán elhelyezkedő ezer fős kistelepülés 2017-ben 20 millió forintos támogatást nyert a Belügyminisztériumtól a falu sportpályájának felújítására, újjáépítésére. A beruházás összege nem haladta meg a közbeszerzési törvényben meghatározott 25 millió forintos értékhatárt, így az önkormányzat meghívásos alapon bonyolította le az eljárást.  Öt árajánlat érkezett be, közülük a nyertes a legalacsonyabb összeget (bruttó 22,6 millió forintot) kérő, Bódi Művek Kft. lett, amelynek ügyvezetője és többségi tulajdonosa Bódi Zsolt fideszes egri közgyűlési képviselő.

Lapunk a másik négy „versengő” ajánlattevő között igen érdekes összefüggéseket fedezett fel.

Az egyik cég, a Cél Eger Kft. ügyvezetője Szarvák Zsolt, aki a Vállalkozók a Városért civil szervezet vezetőségében együtt ül Bódival. Ennél is pikánsabb, hogy a szintén ajánlatot tevő AK-VA BAU Kft. pontosan ugyanarra az egri címre (Kertész u. 59.) van bejegyezve, mint a Vállalkozók a Városért.

A történet tehát eleve kissé gyanúsan indult, ám az Átlátszó cikkéből kiderül: a folytatás még zavarosabb lett. A kivitelezésről döntő közgyűlésen többen is felvetették, hogy kérjenek a Bódi Művektől referenciát.

Ilyet sportpálya építés, vagy felújítás terén nem tudtak adni, ám így is megkapták a megbízást.

30 százalékos teljesítés, 100 százalékos kifizetés

Az Átlátszó azt írja: a vállalkozási szerződésben az elvégzendő munkák a sportpálya felújítása mellett egy kisebb méretű pálya, kerítés, védőháló, futópálya és atlétikai építmények mint távolugró gödör és súlylökő kör építését is magában foglalták, illetve az ehhez kapcsolódó földmunkákat, burkolatok készítését, továbbá park- és kertépítést is.

Mindennek a kivitelezésére a pályázati elszámolás szabályai szerint mindössze két hónap állt rendelkezésre, hiszen a szerződést már eleve csak egy évvel a támogatás odaítélése után írták alá. Ez nem meglepő módon nem sikerült, december közepére világossá vált, hogy a közelében sem járnak a munkálatok befejezésének. Csakhogy, amennyiben ezt hivatalosan is elismerik, kénytelenek lettek volna visszafizetni a pénzt az államnak.

Így aztán a polgármester javaslatára az a sajátos döntés született, hogy teljesítés hiányában (az egyik képviselő becslése szerint nagyjából 30 százalékban készült el a beruházás) is kifizetik a Bódi Műveket.

Ennek azonban az volt a feltétele, hogy a cégnek április végéig el kellett végeznie a szükséges munkálatokat. Illetve el kellett volna.

A megbízás, majd a kifizetés terén is megnyilvánuló szokatlan nagyvonalúság mögött az is állhat, hogy a mezőszemerei polgármester, Bukta Mária elvileg független volt, ám élvezte a Heves megyei Fidesz akkori erős emberének, Nyitrai Zsoltnak a támogatását – aki pedig Bódi Zsolt párttársa, ekkoriban felettese volt.

Elfogyott a türelem

A félig sem kész sportpályát 2019-ben ünnepélyes majális keretében át is adták. Aztán nagyjából úgy is hagyták. Az Átlátszó munkatársai 2023 decemberében már csak háló nélküli kapukat és vállig érő gazt találtak, amely a futópálya rövid elkészült részét is benőtte.

A 2019-es önkormányázati választásokon Bukta Máriát leváltották, utóda pedig már nem volt ilyen türelmes Bódi cégével szemben. 2021 májusban pedig egy független igazságügyi szakértő véleménye alapján felszólították a céget, hogy fejezzék be a munkát. A szakértő ekkor arra a megállapításra jutott, hogy az ígért munkák negyede készült el mindössze a megadott határidőre.

Ennek nyomán a testület egyhangú döntéssel büntetőeljárást kezdeményezett a sportpálya kivitelezésével kapcsolatban, hűtlen kezelés gyanúja miatt.

2022 elején az Államkincstár ellenőrzése után a Belügyminisztérium úgy határozott, hogy az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a 20 milliós támogatást a kamatokkal együtt.

Jelenleg büntető és polgári peres eljárás is van folyamatban a beruházás kapcsán, az ügyészség az iratokat költségvetési csalás megalapozott gyanújával a NAV-nak továbbította.

Az Átlátszó az ügy kapcsán megkereste Bódi Zsoltot is. A fideszes képviselő szerint „a füvesítés kivételével megvalósult a projekt”, az előbbire pedig csupán az öntőrendszer hiánya miatt nem került sor.

Az ügy kapcsán megkerestük Pajtók Gábor országgyűlési képviselőt és fideszes választókerületi elnököt, akitől azt kérdeztük: a fentiek tükrében

  • felmerül-e Bódi Zsolt képviselői tisztségre való alkalmasságának kérdése?
  • tervezi-e a Fidesz, hogy Egerben a 2024-es önkormányzati választásokon is indítja Bódi Zsoltot?

Amennyiben kérdéseinkre választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Facebook
Email