Az egriek pénzén ülnek a lusta képviselők

Tízmilliós nagyságrendű összegek ragadnak be, mert nem veszik a fáradságot a keretük elköltésére.

Kevesen tudják, hogy az egyéni választókerületekben megválasztott közgyűlési képviselőknek minden évben jelentős összeg áll rendelkezésére, amelyet saját körzetükben felújításokra, beruházásokra, vagy akár rendezvények, intézmények támogatására költhetnek. Már, ha foglalkoznak ezzel.

Nem kis összegről van szó, amely jelentősen emelkedett is a közelmúltban.

2020-ban 1,275 millió, 2021-ben 1,5 millió, 2022-ben és ’23-ban viszont már 10 millió forintot költhettek körzetükre a képviselők.

Kikértük az önkormányzattól az arra vonatkozó adatokat, hogy az egyes városatyák és anyák az elmúlt négy évben mennyit használtak fel választóik érdekében ebből a keretből. Az összkép meglehetősen változatos. Van, aki az utolsó forintig elköltötte ezt a pénzt, van, aki csak minimális pénzt juttatott a körzetének.

A szorgalmasak…

A dobogó tetején ifj. Sós Tamás áll, aki az elmúlt négy esztendő mindegyikében felhasználta teljes képviselői keretét. Igy tehát képviselőjük kezdeményezésére  a 3. választókerületben 22.775.000 forintot költött az önkormányzat többek közt játszóterekre, járdákra, vagy csapadékelvezető árokra.

Ennél mindössze 40 ezer forinttal kevesebbet juttatott körzetének Minczér Gábor alpolgármester, amelyből szintén járdák és játszóterek újultak meg, de jutott belőle családi napra és az Egri Vár Napjának támogatására is. A bronzérmet Farkas Attila szerezte meg, aki 2020 és 2023 között több mint 22,2 millió forintot használt fel keretéből többek közt járdafelújításokra, játszóterek biztonságosabbá tételére, illetve rászorulók és rendezvények támogatására.

…és a lusták

Az adatokat böngészve sajnos jócskán találtunk példát a másik végletre is.

A Fidesz frakciót korábban vezető Oroján Sándor négy esztendő alatt az összesen rendelkezésre álló 22.775.000 forintból mindössze félmilliót juttatott el a körzetébe. De hasonlóan teljesített közgyűlési szövetségese, a momentumos Keresztes Zoltán is, aki saját keretének kevesebb, mint 15 százalékát használta fel.

Császár Zoltán a választókerületének rendelkezésére álló összeg 54, Komlósi Csaba 43 százalékán ült az elmúlt négy évben.

Érdekes, hogy a keret 2022-es jelentős emelését (1,5 millióról 10 millió forintra) a Fidesz-frakció kezdeményezte, ehhez képest a kormánypárti képviselők között is akad, akinek a jelek szerint túl nagy feladat, hogy helyet találjon ennek az összegnek. A már említett csúcstartó Oroján mellett Bódi Zsolt közel a négyötödét, Kovács Cs. Tamás pedig csaknem a harmadát hagyta bent a rendelkezésére álló összegnek.

Ez egyébként nem csak azzal jár, hogy ezeket a forrásokat nem kapják meg az adott választókerületben élők, de azzal is, hogy az önkormányzat ezt a pénzt semmi másra sem költheti el, hiszen a kerettel kizárólag a képviselő rendelkezhet.

Ha ő nem tesz semmit, akkor ezek az összegek lényegében beragadnak, nem használhatják fel őket az egriek javára – holott az egriek adójából származnak.

Ki mennyire veszi komolyan

Minczér Gábor lapunknak elmondta: fontos eszköznek tartja választókerületi keretet, hiszen az egyéni képviselő saját körzetéért, annak lakóiért kiemelt felelősséggel tartozik.

Ennek az összegnek a felhasználása jól mutatja, ki mennyire veszi komolyan ezt a feladatot.

Hozzátette: ő is megütközve és értetlenül áll az előtt, hogy a közgyűlés számos tagja a lehetőséggel nem, vagy csak alig él. A „lusta képviselők” számára nehéz mentséget találni, mert javaslataikat – amennyiben anyagilag beleférnek a keretükbe – a Városi Urbanisztikai Bizottság lényegében minden alkalommal elfogadja, hiszen ezzel a forrással egyedül ők rendelkezhetnek – hangsúlyozta az alpolgármester.

Különösen visszatetszőnek találja, hogy a „keretükön ülő” képviselők közül többen nagy hangon, harciasan kérnek számon a városvezetésen olyan beruházásokat, amelyek ebből az összegből simán megvalósíthatóak lennének. Jellemző példaként említette Bódi Zsoltot, aki a körzetében levő Vadrózsa utcai csapadékvíz-elvezetési problémák, vagy az Almári utca szükségessé vált felújítása kapcsán sokszor panaszkodott a Közgyűlésben, vagy a nyilvánosság előtt, ám a keretéből egy fillért sem fordított e gondok megoldására, miközben a rendelkezésére álló pénz közel négyötödét nem költötte el.

Megjegyezte: néhányan talán azzal magyarázzák inaktivitásukat, hogy az évről évére átgöngyölíthető összegeket egy nagyobb beruházásra „tartalékolják.

„Ez azonban meglehetősen kampányszagú érvelés, hiszen attól a képviselőtől, akit öt esztendőre szóló mandátumából négyben nem érdekel, hogy Mari néni elesik a járdán, vagy hogy a gyerekeknek elavult játszóterek jutnak, attól az egri választók nem sok jóra számíthatnak a következő ciklusban sem”

– mutatott rá.

 

Facebook
Email