Oroján és Keresztes akkor is kapaszkodik útbiztosi plusz pénzbe, ha erre rámegy az elkerülő út

A törvénytelennek bizonyult, elkerülő útról szóló közgyűlési határozatok visszavonását és az útbiztosi pozíciók megszüntetését kezdeményezte a polgármester, de a közgyűlés elutasította.

Mirkóczki Ádámnak jogilag nem is volt is más választása, mivel a novemberben született döntések megsemmisítésére a Heves Vármegyei Kormányhivatal hívta fel az önkormányzatot.

A két határozat szerint a Közgyűlés azt a feltételt szabta az elkerülő út támogatásának, ha a külső nyomvonal valósul meg, illetve a belső nyomvonal melletti döntés esetére népszavazást írt volna ki.

Csakhogy ennek az égvilágon semmilyen jogi alapja nincs.

Az elkerülő út ugyanis már 2018 óta nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházásnak számít, így a ennek kapcsán a város semmilyen feltételt nem szabhat.

Az állam tehát nem most nem találta ki, hogy a nyomvonalba az önkormányzatnak érdemi beleszólása nem lehet, hanem öt évvel ezelőtt. Vagyis az ügy körüli hangulatkeltéssel és kampánnyal Oroján Sándor fideszes frakcióvezető és a vele együttműködő “ellenzéki” képviselők az első perctől kezdve zsákutcába vezették a jóhiszemű tiltakozókat.

Hivatalos: Orojánék az első perctől zsákutcába vezették az elkerülő út körüli vitát

 

A javaslat kapcsán Oroján Sándor váratlanul harcias ellenzéki álláspontot fogalmazott meg. A múlt év végén feloszlatott egri Fidesz frakcióvezetőjének igen sajátos jogértelmezése szerint „attól, hogy a Kormányhivatal állást foglal valahogy, még nem biztos, hogy igaza van.”

Keresztes Zoltán is leszögezte: akkor sem szavazza meg a novemberi határozat visszavonását, ha azt a Kormányhivatal megsemmisíti.

Mirkóczki Ádám arra a felelősségükre emlékeztette a képviselőket, hogy, ha semmibe veszik a Kormányhivatal állásfoglalását, azzal az egész beruházást, az elkerülő út megvalósulását veszélyeztetik.

„Mit mondunk a választóknak, ha az állami döntéshozók azt mondják, hogy akkor elviszik ezt a beruházást máshova?”

Erre a lehetőségre a polgármester már korábban is többször figyelmeztetett.

Mirkóczki „város-stratégiai nyugalmat” kér az elkerülő út kapcsán

 

Naná, hogy a két útbiztos plusz pénze is marad

Oroján Sándort és a momentumos Keresztes Zoltánt szeptemberben a Fidesz és a velük rendszeresen együttműködő „ellenzéki” képviselők közös döntésének értelmében az egri elkerülő út nyomvonalának társadalmi egyeztetéséért és a lakossággal való kapcsolattartásért felelős önkormányzati tanácsnoknak nevezték ki.

A két politikus messze nem ingyen sietett az egriek védelmére.

A feladat ellátásáért tiszteletdíjukon felül további 120 ezer forintot kaptak.

Fideszes júdáspénzzel a zsebükben „küzdenek” a NER ellen az egri momentumosok

 

Most, hogy kiderült, hogy az elejétől kezdve semmilyen jogi alapja nem volt az elkerülő úttal szembeni kampányuknak, Mirkóczki Ádám kezdeményezte, hogy a Közgyűlés vonja vissza a két képviselő megbízatását.

A Demokratikus Koalíció egri szervezete múlt heti állásfoglalásában arra is felszólította Orojánt és Keresztest, hogy fizessék vissza az eddig felvett plusz pénzt, mert

„a helyi sajtóban a megmentő szerepében tetszelegtek, miközben tudták, hogy nincs valódi ráhatásuk a folyamatokra”.

Hogy a két politikus valóban tisztában volt a jogi helyzettel, és szándékosan vezették félre az egri közvéleményt, vagy plusz jövedelemmel is honorált munkájukat hanyagul végezték, és nem néztek utána, azt egyelőre egyikük sem tisztázta.

Visszavennék Oroján és Keresztes útbiztosi prémiumát, miután kiderült, hogy az egész kampányuk kamu volt

Farkas Attila alpolgármester az Egripostnak korábban elmondta: a két képviselő eleve törvénytelen módon szavazta be egymást a jól fizető, de teljesen értelmetlen pozícióba. Az erről szóló kezdeményezést ugyanis sürgősségi indítványként terjesztették a Közgyűlés elé, ezt azonban szerinte semmi sem indokolta. A két “társadalmiasítási biztos” feladata – amelynek mielőbbi megkezdése a javaslat szerint “városi közérdek” volt – valójában a testület minden egyes tagjának alapvető kötelessége volna.

Az önkormányzati törvény ugyanis kimondja, hogy az önkormányzati képviselő köteles kapcsolatot tartani a választópolgárokkal,

tehát indokolatlan volt sürgősséggel tanácsnokot kinevezni, hiszen a delegált feladatkör alapvető képviselői kötelezettség

– mutatott rá Farkas Attila.

Minczér Gábor az ülésen megjegyezte: „kissé soványnak” találta Keresztes Zoltán útbiztosi beszámolóját, amelyben többnyire csak eleve köztudott információk (például az út nyomvonalának kisebb változtatásai) olvashatóak.

Az alpolgármester arra kérte Keresztest, hogy a dokumentumban említett” „számtalan egyeztetésről” tételesen számoljon be,

természetesen az érintett egri lakosok adatainak feltüntetése nélkül.

Oroján Sándor válaszában sérelmezte, hogy a városvezetés „számon kéri” rajtuk, milyen munkát végeztek havi 120 ezer forint plusz pénzért.

A Közgyűlés többége végül elutasította a törvénytelennek bizonyult novemberi határozatok visszavonását, és a jogilag értelmezhetetlenné vált útbiztosi pozíciók megszüntetését is. 

(Fotó: Oroján Sándor Facebook oldala)

Facebook
Email