Visszavennék Oroján és Keresztes útbiztosi prémiumát, miután kiderült, hogy az egész kampányuk kamu volt

A DK elutasítja a belső nyomvonalat, de a „megmentő szerepében tetszelgő” képviselőktől is visszavenné az érdemtelenül felvett tiszteletdíjat.

A kormány erőszakkal próbálja lenyomni a város lakóinak torkán az akaratát – reagált a párt egri szervezete arra, hogy kiderült: az elkerülő út építését már 2018-ban “nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúraberuházássá” nyilvánították. A jogszabályok szerint így a nyomvonal meghatározása tekintetében az önkormányzat semmilyen feltételt nem szabhat.

A DK szerint a tervtanács minden bizonnyal a belső nyomvonal mellett fog dönteni. Ennek kapcsán emlékeztetnek: Egerben többezer ember írta alá egy ez ellen tiltakozó kezdeményezést, hiszen ez olyan mértékű zaj- és környezetszennyezéssel járna, nem is beszélve a zöldterületek csökkentéséről és az egyéb egészségkárosodással járó folyamatról, amely helyrehozhatatlan károkat okozna”.

Ugyanakkor felháborítónak tartják azt is, hogy miközben a kormány már 2018 óta magához vonta a projektet, Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) és Keresztes Zoltán (Momentum)

„a helyi sajtóban a megmentő szerepében tetszelegtek, miközben tudták, hogy nincs valódi ráhatásuk a folyamatokra, sőt még ki is neveztették magukat önkormányzati biztosoknak”.

Fideszes júdáspénzzel a zsebükben “küzdenek” a NER ellen az egri momentumosok

Ők javasolták és fogadtatták el a Fidesz, illetve a vele együttműködő „ellenzéki” képviselők szavazataival azt a novemberi közgyűlési határozatot, amely a külső nyomvonal melletti döntéshez kötötte volna az út megépítéséhez szükséges önkormányzati lépések megtételét.

Ahogyan arról mi is írtunk, a Kormányhivatal a határozat visszavonására szólította fel a várost, mivel az jogilag teljesen megalapozatlan volt.

A projektet ugyanis már 5 éve “nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúraberuházássá” nyilvánították, s így a város semmilyen feltételt nem szabhat a nyomvonal tekintetében.

Kiderült tehát, hogy az ügy körüli hangulatkeltéssel és kampánnyal Oroján Sándor fideszes frakcióvezető és ellenzéki” társai az első perctől kezdve zsákutcába vezették a jóhiszemű tiltakozókat.

Hivatalos: Orojánék az első perctől zsákutcába vezették az elkerülő út körüli vitát

A DK szerint ezek után az egyetlen morálisan elfogadható lépés, ha

Oroján Sándor és Keresztes Zoltán önkormányzati képviselők visszafizetik az eddig felvett, havonta 125-125 ezer forinttal járó tiszteletdíjukat, amit elkerülő úti biztosokként kaptak.

Előre szóltak

Farkas Attila alpolgármester az Egripostnak elmondta: a két képviselő eleve törvénytelen módon szavazta be egymást a jól fizető, de teljesen értelmetlen pozícióba. Az erről szóló kezdeményezést ugyanis sürgősségi indítványként terjesztették a Közgyűlés elé, ezt azonban szerinte semmi sem indokolta. A két „társadalmiasítási biztos” feladata – amelynek mielőbbi megkezdése a javaslat szerint „városi közérdek” volt – valójában a testület minden egyes tagjának alapvető kötelessége volna.

Az önkormányzati törvény ugyanis kimondja, hogy az önkormányzati képviselő köteles kapcsolatot tartani a választópolgárokkal, tehát indokolatlan volt sürgősséggel tanácsnokot kinevezni, hiszen a delegált feladatkör alapvető képviselői kötelezettség – mutat rá Farkas Attila.

Avárosvezetés, illetve Pajtók Gábor országgyűlési képviselő egyébként már több alkalommal felhívta a figyelmet, hogy mivel állami beruházásról van szó, a városnak csak nagyon korlátozott mértékben lehet beleszólása a megvalósítás módjába. A polgármester korábban a külső és a belső nyomvonal kombinálásával kidolgozott “hibrid” megoldást javasolt a NIF-nek. Attól azonban óvott, hogy az önkormányzat feltételeket szabjon, vagy, ultimátumot küldjön az útépítő cégnek, mert annak kikényszerítésére nincs jogi lehetőség.

“Oroján és társainak hisztériakeltése egyetlen eredményt ért el: az állam már nem tekint partnerként a városra”

– mutatott rá lapunknak Mirkóczki Ádám. Szerinte félő, hogy a NIF berekeszti az eddigi tárgyalásokat, amelyekre jogilag nem voltak kötelezve, de gesztust kívántak gyakorolni az egriek felé. A törvénytelen közgyűlési határozat után a kormány egyszerűen megteheti, hogy törvényadta jogával élve egyoldalúan dönt a nyomvonalról, és minden más kérdésről.

“Én mindent meg fogok tenni, hogy a felelőtlen politikai kalandorok helyett is helyreállítsam azt a bizalmi viszonyt, amelyet ők önös érdekből, ostoba, rövidlátó módon felrúgtak” – szögezte le a polgármester.

(Fotó: Oroján Sándor Facebook-oldala /videó képkivágás)

Facebook
Email