Mirkóczki Ádám: én az egriek szemébe tudok nézni

2023-nak a rendrakás és a védelem évének kell lennie Egerben– fogalmazott csütörtöki, telt ház előtt tartott évértékelőjén a polgármester.

Elutasított békejobb

Az ideális önkormányzatnak a központi pártutasításoktól függetlenül, lokálpatrióta szellemiségben kellene működnie. A közösség választott képviselőinek a párt-és világnézeti különbségeken felülemelkedve teljesítményalapú szemléletben képesnek kellene lennie együtt dolgozni a városért – szögezte le a Várban tartott rendezvény felvezetőjében Minczér Gábor alpolgármester. Ez azonban Egerben jelenleg sajnos nincs így – tette hozzá.

És nem is valósulhat meg addig, ameddig vereségüket megemészteni képtelen emberek próbálnak mindenáron visszakapaszkodni a hatalomba, amelyre nem kaptak bizalmat a várostól

– mutatott rá.

„Mi 2019-ben békejobbot nyújtottunk a legyőzötteknek, ám ezt ők nem akarták, vagy nem tudták elfogadni” – emlékeztetett az alpolgármester.

 

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy vakok legyünk

Ma az elmúlt esztendőt kellene értékelnünk, ám ahhoz, hogy megértsük, mi történt ebben az évben, jóval régebbre visszanyúló jelenségekről is szót kell ejtenünk – kezdte beszédét Mirkóczki Ádám.

Ahhoz, hogy sikeres terápiát találjunk, először ismernünk kell a diagnózist.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy vakok legyünk. Szembe kell néznünk a helyzettel, akkor is, ha nem tetszik, amit látunk

–  szögezte le.

Amikor 2019-ben megformálódott az előző vezetést leváltó közösség, akkor én mindenkinek kételkedés nélkül elhittem, hogy jószándékkal, önös érdekeinek háttérbe szorításával jelentkezik a közös munkára. Ez hiba volt. Ha van felelősségem, ez az – idézte fel Mirkóczki Ádám. Hozzátette: drága tanulópénz ez nem csak neki, de a Egernek is, azt azonban nem tűri el, hogy a várossal fizettessék meg az árát.

Felidézte: az előző vezetést leváltó szövetség azt ígérte, felszámolja azt a hatalmi struktúrát és gyakorlatot, amelyet 2019 ősze előtt tapasztalhattunk Egerben.” Nekem akkor senki nem mondta a közösségünkben, hogy ő ezt csak kampányszlogennek szánta” – jegyezte meg.

„2022. januárjában mégis összeállt egy szörnykoalíció, amely rengeteget ártott az elmúlt egy évben Egernek. Bevallom: ez nem láttuk jönni”

– fogalmazott Mirkóczki Ádám. „Ez a koalíció nagyon egyszerű alapelv szerint működik: amit ők találnak ki, az fehér, amit mi javaslunk, az fekete” – tette hozzá.

„Én azt gondoltam, van valamilyen morális zsinórmérték, amely alá nem süllyednek. Mára rá kellett jönnöm, hogy ez sajnos nem igaz” – mutatott rá.

Hangsúlyozta 2019-ben elkötelezte magát egy 5 éves feladatra, amelyről egy percig sem gondolta, hogy könnyű lesz. „Tudtam, hogy sokszor csak kevésbé rossz, rosszabb és katasztrofális döntések között választhatunk” – tette hozzá.

„Az egriekkel beszélgetve sokszor még én is meglepődök, milyen sokan értik és értékelik a legnehezebb döntéseinket is. Ez rengeteg erőt ad”

– mondta el a polgármester.

 

Hangsúlyozta: nincsenek tökéletes döntések, tökéletes vezetők, s neki is nem egyszer be kellett ismernie, hogy tévedett.
A közgyűlési többségnek is szembesülnie kellett az elmúlt időszakban ilyen elhibázott döntésekkel, ám ők sajnos az önkritikára képtelennek bizonyultak – mutatott rá.

Ez pedig Mirkóczki szerint nem véletlen.

Nem Chicago, hanem Eger

„Elővettem a Btk-t, és sajnos azt találtam, hogy, ami ma Egerben zajlik, az kísértetiesen hasonlít egy bűnszervezethez”

– fogalmazott a polgármester. A jogszabályok szerint bűnszervezet akkor beszélhetünk, ha emberek egy csoportja

  • hosszabb időre,
  • hierarchikusan szervezetten,
  • konspiratívan működve
  • tevékenykedik törvénytelen haszonszerzés céljából – mutatott rá.

 

A városi cégek megszállása, erőforrásaik felélése, a tudatos zavarkeltés és károkozás láttán pontosan ez rajzolódik ki a szemünk előtt – szögezte le.

 

Felidézte: 2022. februárjában a Közgyűlésen a Fidesz-frakció és a vele együttműködő, magukat ellenzékinek nevező képviselők hirtelen zárt ülést rendeltek el, amelyen sorra leváltották a városi cégek vezetését.

„Azt mondták, semmi sem működik, de mostantól minden másképp lesz. Ez sajnos igaz is lett. Valóban minden másképpen van, mint azelőtt” – tette hozzá.

Az egyik önkormányzati cég vezetője a saját felesége autójára köt bérleti szerződést, majd napokon belül 850 ezer forintért szervízeltette a kocsit – természetesen a cég pénzén.

750 ezret fizetett ki a Városfejlesztés egy olaj-és hűtővízcseréért, amelyet az ügyvezető felesége autóján végeztek

Egy másik városi cégnél felállítanak egy olyan munkacsoportot, amely soha nem létezett, nincs is semmi köze a cég feladataihoz. Az új munkatársakat 750 ezres fizetésért veszik fel, kötetlen munkaidőben, elvárt teljesítmény nélkül.

Több mint havi 2 millióba kerülnek az EVAT által felvett sajtórefensek

Olyan cég is akad, amely szerződést bont egy másik önkormányzati céggel, és ugyanarra a feladatra leszerződik egy pár nappal korábban alapított magánvállalkozással 600 millió forint értékben.

Ellepi a kosz a strandot a 600 millióért dolgozó új takarítócég “munkájának” köszönhetően

Már ott tartunk, hogy az egyik önkormányzati cégnél házkutatást tartott a rendőrség. „S hiába próbálják politikai síkra terelni a kérdést, az adott ügyben feljelentést nem én tettem, hanem a jegyző.”

– sorolta a példákat a polgármester.

Már házkutatást is tartott a rendőrség az EVAT-nál

„Ez nem az 1920-as, hanem a 2020-as évek, és ez nem Chicago, hanem Eger. Nem hagyjuk, hogy egy bűnszervezet kiszipolyozza a várost”

– fogalmazott Mirkóczki Ádám.

Megjegyezte: ha megélhetési politikus lenne, nem állna bele konfliktusokba. „Széttárhatnám a kezemet, hogy, sajnos így döntött a testület. A fizetésemet akkor is megkapnám. De én nem erre kaptam bizalmat” – fogalmazott a polgármester.

2023-nak a rendrakás és a védelem, évének kell lennie Egerben. Rendet kell tennünk a városban és meg kell védenünk, ami a miénk, ami a városé

– szögezte le.

Lehetséges a változás

A polgármester szerint tévednek azok, akik szerint Egerben politikai válság alakult ki. Szerinte a jelenlegi helyzet egyszerűen egy háttéralku következménye, „amelynek keretében egyesek szembe mentek korábbi önmagunkkal, és más szövetségeseket kerestek.”

„A politikai válság a pártokban van. Rájuk hárul egyre súlyosabb felelősség, hogy meddig tűrik el egri képviselőik ámokfutását”

– mutatott rá Mirkóczki Ádám.

Hozzátette: nem véletlenül kellett feloszlatni a Fidesz egri szervezetét.

De óriási a felelőssége a Momentumnak is, amely az ellenzék leghitelesebb politikai erejének szerepére tör. Vajon mikor pillantanak rá Egerre, ahol a helyi Fidesszel fogtak össze képviselőik? Mikor fog az MSZP országos vezetése reagálni arra, hogy egri közgyűlési képviselőjük a Fidesz-frakcióval működik együtt? – tette fel a kérdést a polgármester.

„Támadnak jobbról, támadnak balról, alulról, felülről és hátulról. Azért, mert jó helyen vagyok. És itt is maradok.”

szögezte le.

 

Ugyanakkor úgy véli, vannak olyan képviselők, akiket ez elmúlt időszakban megtévesztettek, átvertek.

„Azt látom, vannak köztük, aki már kezdenek rájönni erre. Nekik azt üzenem: ha képesek és hajlandóak átgondolni az elmúlt egy év tanulságait, akkor az ajtóm nyitva előttük. Minden vélt és valós sérelmet elengedünk, ha a város érdeke azt diktálja. Azt kérem tőlük, legyenek képesek változni, változtatni!”

– fogalmazott a polgármester.

„Üzenem az egrieknek: bírni fogjuk!”

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: már önmagában az is siker, hogy ezekben a válságos időkben Eger még működik, és várhatóan képes lesz tető alá hozni egy egyensúlyi költségvetést.

„De szeretném megkongatni a vészharangot: ha a jelenlegi ámokfutás zajlik, akkor az a szégyen fog érni minket, hogy a holdingunk csődbe megy”

– hívta fel a figyelmet a polgármester.

Elmondta: a számok egyértelműen mutatják, hogy a működőképessége határára jutott több városi cég is. Ennek fő oka pedig új vezetőik a jelenlegi súlyos válsághelyzetben „két kézzel szórják a pénzt”– mutatott rá.

Ugyanakkor leszögezte: a város vezetése nem fog asszisztálni ahhoz, hogy „a szélhámosok és csalók által kihordott pénzt az egriek adóforintjaiból pótolják ki”

„Ott leszünk az ügyeskedők nyomában, minden egyes törvénytelen ügyet fel fogunk tárni, és ezeknek meglesznek a jogi következményei”

–  szögezte le a polgármester.

Hangsúlyozta: neki és munkatársainak nagyok sok erőt ad a város lakóinak bizalma és szeretete.

Én ma is az egriek szemébe tudok nézni, és ameddig ez így van, addig tudom, hogy a jó úton járunk

– szögezte le Mirkóczki Ádám.

 

Hozzátette: egyre több üzenetet, jelzést kap, amelyben arra kérik a városvezetést, tartsanak ki.

„Üzenem az egrieknek: bírni fogjuk! Akik pedig a kifárasztásunkra játszanak, azoknak van egy rossz hírem: nem fogunk elfáradni!”

– szögezte le a polgármester.

Facebook
Email