Maradnak a szétlopott Városfejlesztésnél a befagyott projektek

A cég látványosan nem boldogul a pályázatokkal, vezetőjének pedig korrupció miatt kellett távoznia, a Közgyűlés mégis a kezükben hagyta a sok száz milliós pályázatokat.

A közgyűlési többség júniusban döntött úgy, hogy az önkormányzat és az önkormányzati intézmények pályázataival kapcsolatos valamennyi feladattal az Egri Városfejlesztési Kft-t bízzák meg. A cég élére novemberben az Oroján Sándor és „ellenzéki” szövetségesei által választot új EVAT Igazgatóság Nagy Istvánt nevezte ki ügyvezetőnek.

Az óta ezekben a projektekben lényegében semmilyen előre mozdulás nem tapasztalható, a helyzet pedig végképp reménytelenné vált, amikor február közepén az ügyvezető egy országos botránnyá vált korrupciós ügy miatt lemondani kényszerült – mutatott rá pénteki sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám.

Munkára nem volt idő a Városfejlesztésnél, kanapétolvajlásra, benzinlopásra viszont igen

– foglalta össze a helyzetet a polgármester.

Nagy István bukását az okozta, hogy fény derült rá: közel egymillió forintért vásároltak egy ülőgarnitúrát, amely azonban soha nem jutott el a Városfejlesztés székházába, helyette egy ránézésre is használt, viseltes bútordarabot helyeztek el az ügyvezető irodájában.

Az ügyben a nyomozás az óta is zajlik, február 15-én pedig sor került az első gyanúsításra is. Nagy István ekkor távozott a cég éléről. Azonban az ügyvezető az óta is a posztján van, lemondását ugyanis – az országos sajtóban is nagy port kavart, gyanúsítási szakaszkban levő korrupciós ügy ellenére! – az Igazgatóság (IG) nem fogadta el.

A csütörtöki közgyűlésen az EVAT Zrt. vezérigazgatója elmondta: az IG már döntött a cég új ügyvezetőjének kinevezéséről, akinek „munkaszerződése aláírás alatt áll.”

Százmilliókat bukhat a város

Az időhúzás egyébként nem csak erkölcsi tekintetben vet fel súlyos kérdéseket, de a cég működését is jelentősen akadályozhatja. Az Igazgatótanács ugyanis három héttel ezelőtt nem járult hozzá, hogy megbízzanak egy közbeszerzési tanácsadót, mert ők is aggályosnak tartanák, ha egy ilyen szerződésen Nagy István aláírása szerepelne.

A csütörtöki közgyűlésen Mirkóczki Ádám javasolta, hogy az önkormányzat vegye vissza kezébe a projektmenedzsmenttel kapcsolatos feladatokat.

Hangsúlyozta: ha ezekben az ügyekben továbbra sem történik előrelépés, évek munkája veszhet kárba, és hatalmas anyagi veszteség érheti a várost.

Ha a Városfejlesztési Kft. működésképtelensége miatt vissza kell fizetni a már elnyert több százmilliós pályázati összegeket, a felelősség azokat a képviselőket terheli, akik most nemmel voksoltak

– szögezte le a polgármester. Hozzátette: ő viszont személyesen garanciát vállal arra, hogy a Polgármesteri Hivatalban határidőre elkészülnek a projektekkel, hiszen itt „létszámban és tudásban is ” rendelkezésre áll a megfelelő szakértőgárda.

A javaslatot a Közgyűlés elutasította, így a projekteket a lényegében működésképtelenné vált Városfejlesztési Kft-nek kellene lebonyolítania rendkívül szűk határidőkkel.

Pénteki sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám elmondta: az ügyben név szerinti szavazást kért, hogy az egriek pontosan tisztában legyenek azzal, kik a felelősek számos projekt várható elbukásáért.

Facebook
Email