Ilyen a világon nincs: egy hónappal a „Kanapé-ügy” után még mindig Nagy István áll a Városfejlesztés élén

Tényleg nincs határa a pofátlanságnak.

Február közepén derült fény arra, hogy

közel egymillió forintért vásároltak egy ülőgarnitúrát, amely azonban soha nem jutott el a Városfejlesztés székházába, helyette egy ránézésre is használt, viseltes bútordarabot helyeztek el Nagy István irodájában.

Az ügyben Farkas Attila feljelentést is tett, mert a városvezetés szerint „vagyon elleni bűncselekmény, csalás, sikkasztás” történt.

A nyomozás az óta is zajlik, február 15-én pedig sor került az első gyanúsításra is. Ennek nyomán Nagy István távozni kényszerült pozíciójából. Lemondását 16-i hatállyal nyújtotta be.

Eltelt egy hónap, ám a cég élén információink szerint még mindig a bukott ügyvezető áll.

Az ügy tisztázása érdekében Minczér Gábor alpolgármesterhez fordultunk, aki elmondta: a Közgyűlés február 23-án zárt ülésen határozott Nagy István utódjáról. Mivel az Egri Városfejlesztési Kft az EVAT-hoz tartozik, s a képviselők csupán javaslatot tehetnek az új vezetőre, az önkormányzati holding igazgatótanácsának kellene erről döntést hoznia. A grémium múlt csütörtöki ülésén – amelyen az alpolgármester is részt vett – azonban ez nem történt meg.

Nagy István lemondását ugyanis – az országos sajtóban is nagy port kavart, gyanúsítási szakaszban levő korrupciós ügy ellenére! – az Igazgatótanács (IG) nem fogadta el, így legfeljebb 60 napig továbbra is ő vezetheti a céget.

Persze, ha az IG határozatot hoz az utódjáról, akkor át kell adnia a helyét. Ezt azonban a múlt heti tanácskozásukon arra hivatkozva nem tették meg, hogy a Közgyűlés zárt ülésén hozott döntésről hivatalosan még nem kaptak értesítést.

Az időhúzás egyébként nem csak erkölcsi tekintetben vet fel súlyos kérdéseket, de a cég működését is jelentősen akadályozhatja. Az Igazgatótanács ugyanis csütörtökön nem járult hozzá, hogy megbízzanak egy közbeszerzési tanácsadót,

mert ők is aggályosnak tartanák, ha egy ilyen szerződésen Nagy István aláírása szerepelne.

Az ügyvezető pozícióban tartása egy ilyen nagy felháborodást keltő korrupciós ügy után eleve meglehetősen cinikus jogászkodásnak tűnik. Csakhogy az EVAT vezetése egy másik cégük ügyvezető-váltása ügyében messze nem volt ilyen türelmesen szabálykövető.

A képviselő-testület ugyanis február 23-án a Városgondozás vezetőjét, Juhász Gézát is leváltotta. Ezt a határozatot azonban az EVAT kikérte a Városházáról, így az Igazgatótanács csütörtökön már tárgyalhatott is erről.

Vegyük át újra, mert mi is nehezen hisszük el:

Tehát az EVAT vezetése szerint a gyanúsítási szakaszban levő bűnügyi nyomozásban érintett ügyvezető esetében nem sürgős a leváltás, de egy semmilyen hasonló üggyel nem terhelt másik ügyvezetőt feltétlenül azonnal el kell távolítani.

Juhász Géza jogilag több sebből vérző leváltásáról (illetve annak egyre abszurdabb kísérleteiről) és az e mögött meghúzódó vélhető szándékokról korábban részletesen írtunk.

„Százmilliókról van szó!” Ezért akarják leváltani Juhász Gézát

 

A „banánhéj-koalíció” születése

Nagy István egyébként a „Kanapé-ügy” kirobbanása után sem veszítette el a Oroján Sándor vezette egri közgyűlési többség bizalmát. A polgármester hiába javasolta azonnali leváltását, a testület még csak tárgyalni sem volt hajlandó erről. (A helyzetet később az oldotta fel, hogy a rendőrségi eljárás nyomán Nagy lemondani kényszerült.) Mirkóczki Ádám szerint ezzel a képviselők saját esküjüket megszegve „politikai bűnpártolást” követtek el.

Oroján Sándor azonban még lemondása után is látványosan kiállt a bukott ügyvezető mellett. Facebook-videójában úgy fogalmazott, hogy egymillió forint értékű közvagyon eltűnése

„felfújt lufi”, „egy apróság, egy banánhéj, amelyben „mi nem látunk problémát.”

Azt ugyanakkor a Fideszből év elején eltávolított képviselő is elismeri, hogy „gyanúsítási szakaszba” lépett az ügy, amelyet ő is „vörös vonalnak” nevez. Annyira azonban valószínűleg nem látja vörösnek azt a vonalat, hiszen

nem zárta ki, hogy a Nagy Istvánt továbbra alkalmazzák a cégben.

Oroján elhíresült szavai nyomán Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott:

„a Közgyűlésben létrejött a Banánhéj-frakció”, akik számára a közvagyon elleni bűncselekmény nem jelent problémát.”

Tömegével zuhannak ki a csontvázak az EVAT szekrényéből

Facebook
Email