Mirkóczki: bűnpártolást követett el a közgyűlési többség

A polgármester kezdeményezte a Városfejlesztési Kft. korrupciógyanús ügyekbe keveredett vezetőjének leváltását, ám a képviselő-testület tárgyalni sem volt hajlandó erről.

A Közgyűlés keddi rendkívüli ülésén Mirkóczki Ádám javasolta Nagy István azonnali visszavíhását a cég éléről. Ám a fideszes hátszéllel pozícióba került egykori szocialista politikust Oroján Sándor és „ellenzéki” szövetségesei megvédték, s napirendre sem vették az előterjesztést.

Tárgyalni sem volt hajlandó a közgyűlési többség az egymilliós bútort eltüntető cégvezető leváltásáról

„Ezzel a döntéssel a közgyűlési többség a maradék hitelét is elvesztette”

– szögezi le közös közleményében a polgármester, illetve Minczér Gábor és Farkas Attila alpolgármester.

„Megtörtént az a szégyen, hogy amíg a törvényeket maradéktalanul betartó, munkáját becsületesen végző Juhász Gézát mondvacsinált okokkal kirúgták a Városgondozás Eger Kft. éléről, addig a jelenleg is rendőrségi nyomozás alatt álló, a tavaly Orojánék által az Egri Városfejlesztési Kft.-hez kinevezett Nagy István menesztéséről még csak beszélni sem voltak hajlandóak” – mutat rá a városvezetés.

Hozzáteszik: a jelenleg is zajló rendőrségi nyomozás mellett a mai napon újabb olyan ügyre derült fény az Egri Városfejlesztési Kft.-nél, mely újabb büntetőfeljelentést von maga után.

„A város vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a közvagyont, az egri adófizetők pénzéből működő cégek, szervezetek törvényes működését akár Orojánék ámokfutásával szemben is megőrizze” – áll a közleményben.

Hangsúlyozzák: bár „rendkívül méltatlan, de sajnos elkerülhetetlen, hogy a városvezetés büntetőeljárások sorozatát kezdeményezze saját cégei és azok vezetői ellen. Erre nem csak esküjük, de a jogszabályok is kötelezik őket – szögezik le.

„A képviselőtestület többsége a mai közgyűlés után politikai értelemben már most bűnpártolónak tekinthető, ami szégyen Eger városára nézve”

– fogalmaz a városvezetés.

Az eltűnt bútor nyomában

“Egyértelmű és bizonyított bűncselekmény” történt az EVAT-csoporthoz tartozó Városfejlesztési Kft-nél – derült ki Mirkóczki Ádám és Minczér Gábor hétfői sajtótájékoztatóján.

A polgármester ismertette: a múlt év végén az Egri Városfejlesztési Kft. 910.800 forint értékben vásárolt egy új ülőgarnitúrát. Ezzel még önmagában nem is lenne gond, ám

ez a bútor soha nem jutott el a cég székházába.

Nagy István ügyvezető irodájába ugyanis egy szemmel láthatóan használt darab került. A gyanús ellentmondás feloldása végett az önkormányzat egyik munkatársa felkereste a számlát kiállító boltot, ahol megmutatták neki, milyen bútort vásárolt tőlük a cég.

Ez viszont köszönöviszonyban sem volt az ügyvezetői irodában álló igen viseltes garnitúrával, amely egyébként ebben az üzletben nem is kapható.

Az ügyben Farkas Attila alpolgármester szombaton feljelentést tett a rendőrségen. A hatóságokkal való egyeztetés során világossá vált: ami történt, az

“vagyon elleni bűncselekmény, sikkasztás, csalás.”

– mondta el Mirkóczki Ádám.

A Városfejlesztés csaknem egymillióért vett új bútort, ami aztán soha nem jutott el az irodájukba

Bukott MSZP-s jelöltből cégvezető a Fidesz jóvoltából

Akár meg is döbbenhetnénk azon, hogy ezek után a közgyűlési többség miért ragaszkodik ennyire Nagy István személyéhez. Ám ez ismerve az ügyvezető előéletét és kinevezésének körülményeit, közel sem meglepő.

Nagy István ugyanis élő jelképe lehetne az Oroján Sándor vezette Fidesz-frakció és a magukat “ellenzékinek” és “baloldalinak”nevező képviselők rendszerszintű összejátszásának.

Az ügyvezető novemberben került az Egri Városfejlesztési Kft. élére.

Korábban 12 éven át volt az MSZP önkormányzati képviselője, 2010-ben pedig a párt polgármester-jelöltje is volt, de alulmaradt Habis Lászlóval szemben.

2014 októbere és 2016 májusa között ő állt a párt egri szervezetének élén.

Az egykori szocialista politikus tavaly sajátos hátszéllel került vissza a városi közéletbe.

Szeptemberben az EVAT Zrt igazgatótanácsa (melynek tagjait a Fidesz-frakció és a velük együttműködő „ellenzéki” képviselők választották meg a Közgyűlésben februárban) egy elvileg „nyílt pályázat” keretében őt jelölte a Városfejlesztési Kft élére.

A javaslatot természetesen az Oroján Sándor fideszes frakcióvezető és szövetségesei által alkotott közgyűlési többség is jóváhagyta.

(Fotó: Eger Város Hivatalos Oldala)

Facebook
Email