Akár 4 polgármester-jelölt is előbújhat a Fidesz romjai alól

Eddig azt hittük, hogy az egri Fidesz háza táján már nem lehet nagyobb a káosz. Hát, tévedtünk.

A kormánypárt helyi szervezetének romjain akár már négy polgármester-jelölt is indulhat júniusban.

Az első repedés Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, választókerületi elnök és Oroján Sándor akkori fideszes közgyűlési frakcióvezető között keletkezett. A két politikus viszonya 2022 végére annyira elmérgesedett, hogy a feloszlatták a kormánypárt helyi szervezetét, őt pedig az újjáalakulás során nem vették vissza.

Hivatalos: feloszlatták az egri Fideszt

A néhány „ellenzéki” képviselővel összeállva közgyűlési többséget eszkábáló Oroján tehát csak rövid ideg tetszeleghetett a város erős emberének szerepében.

Bukása után úgy döntött, saját civil szervezetet hoz létre, s az ő színeikben indul el a polgármester-választáson. Ezt persze az egri Fidesz sem hagyta szó nélkül, akik februárban bejelentették jelöltjükként az Egerben szinte teljesen ismeretlen Vágner Ákost, majd dühös közleményben mentek neki Orojánnak.

Elszabadult a pokol az egri Fidesz háza táján

„Máma már nem hasad tovább” – dehogynem!

A héten kiderült, hogy a Fideszben és környékén még bőven lehet fokozni a káoszt.

Pénteken a közgyűlési frakció élén Orojánt váltó Orosz Lászlóné is bejelentette, hogy függetlenként indul a polgármesteri szék megszerzéséért.

A döntés váratlan ugyan, de közel sem előzmény nélküli. Az már ugyanis a helyi szervezet újjáalakításakor is sejthető volt, hogy a párt képviselőinek szűrét is kitették. Erről hivatalos bejelentés nem született, s a frakció is a Fidesz-KDNP nevét viselte tovább.

Pajtók azonban a jelek szerint nem felejtette el, kik voltak éveken át Oroján leghűségesebb kiszolgálói, s úgy döntött, nagy részüket nem indítja újra a kormánypárt júniusban. Ez szintén ezen a héten vált teljesen világossá, amikor az Egerinfo értesülése szerint az egri KDNP ultimátumot intézett a Fideszhez:

Vagy elindítják közös jelöltként Bódi Zsoltot és Kovács Cs. Tamást az önkormányzati választáson, vagy egyedüliként az országban nem számíthatnak a KDNP logójára és támogatására.

Csakhogy ehhez Pajtókéknak látványosan visszakoznia kéne, hiszen mind Bódi, mint Kovács Cs. választókörzetébe bejelentették már a Fidesz jelöltjeit, akiket helyettük akarnak indítani.

A két kiebrudalt képviselő is sejthette, hogy nem áll jól a szénája, hiszen már létrehozták a „Függetlenül Egerért” csoportot, s minden bizonnyal ennek színeiben készültek rajtvonalra állni. A szervezetbe bevonták Tarsoly József hegybírót is – ám úgy tűnik, ha mégis sikerül kicsikarniuk a Fidesz-logót, akkor őt simán ejtik.

A viharosra sikerült csütörtöki egri KDNP-gyűlésen ugyanakkor Orosz Lászlóné közös indítása már szóba sem került, pedig ő kereszténydemokrata párttag. (Hogy teljes legyen a káosz: Kovács Cs. Tamás viszont nem tag.)

Ez elég egyértelműen arra utal, hogy az Orojántól megszabadult, de a Fideszbe vissza nem engedett frakció maradéka is egymást kijátsszva igyekszik túlélni a júniusi választásokat.

Az ultimátum értelmében Pajtókéknak április 9-ig van ideje visszafogadni a két eltévelyedett bárányt. Ha nem teszik, a KDNP – az országban egyedül – Egerben nem támogatja a választásokon a Fideszt. Ebben az esetben a kormánypárti Vágneren kívül a narancsos romokon három „független” jelölt is indulhat a Városháza meghódítására:

  • Oroján Sándor,
  • Orosz Ibolya
  • és Bódi Zsolt, vagy Kovács Cs. Tamás.

 

Már eddig is is sokszor bizonyították, mostani kétségbeesett és gerinctelen tülekedésük a maradék konc körül pedig a teljesen világossá teszi:

ezek az emberek egy dologtól biztosan tökéletesen függetlenek: Eger érdekeitől.

Az elmúlt években összefeküdtek az ezerszer elátkozott, sorosistának, hazaárulónak nevezett „ellenzéki” képviselőkkel (akik persze ugyanilyen lazán csaptak az oly sokat emlegetett „orbáni diktatúra” kiszolgálóinak zsebébe), hogy a Közgyűlésben egymás elhasznált, korrupt és alkalmatlan kádereit juttassák zsíros állásokba. Amikor aztán megjött az ukáz a pártközpontból, azonnal megszabadultak e piszkos alku fő kovácsától, Orojántól, s mikor így sem nyertek bocsánatot, egymást félre lökve próbálják még 5 évre bebiztosítani képviselői mandátumukat – amelyet eddig sem használtak másra, csak saját pitiáner érdekeik szolgálatára.

Csakhogy erről már nem füstös szobákban kötött paktumok döntenek, hanem az egriek. Ők pedig most minden eddiginél világosabban láthatják, mennyire méltók ezek a figurák a bizalomra.

Facebook
Email