Elszabadult a pokol az egri Fidesz háza táján

Nyilvánosan gyalázzák egymást a kormánypárt egykori és mai prominensei.

Az elmúlt napokban nézettségi rekordokat döntött egy frissen kiugrott, eddig rendíthetetlenül fideszes állami cégvezető, Magyar Péter (Varga Judit volt férje) interjúja, amelyben súlyos vádakat fogalmaz meg a kormányzat működésével kapcsolatban. A fél ország a kormánypárton belüli törésvonalakat próbálja találgatni, ám Egerben ennél jóval könnyebb dolgunk van.

Itt ugyanis a régóta megjelent hajszálrepedések mára tátongó szakadékká szélesedtek. 

Pajtók Gábor országgyűlési képviselő és Oroján Sándor egri fideszes közgyűlési frakcióvezető viszonyának megromlásáról már évek óta pletykáltak a városban. A konfliktust sokáig igyekeztek titokban tartani, ám 2022 decemberében sor került a kenyértörésre: Pajtók kezdeményezésére feloszlatták az egri Fideszt. Hamarosan az is világossá vált, hogy Orojánt nem veszik vissza az újjáalakuló helyi szervezetbe. Hogy az utasításainak a bukásáig vakon engedelmeskedő frakciótársainak mi lesz a sorsa, az a mai napig nem világos, de könnyen elképzelhető, hogy egy részük – vagy talán mindannyiuk –  számára jövőre véget ér a kormánypárti pályafutás, és ezzel valószínűleg a közgyűlési munkásságuk is.

Oroján Sándor viszont úgy tűnik, két marokra fogta székét a testületben, és megpróbál idén újrázni. Sőt, a polgármesteri tisztséget is megcélozza. Csakhogy már nem a kormánypárt, hanem egy helyi „civil szervezet” jelöltejént. Ezt persze az egri Fidesz nem nézi jó szemmel – ám eddig hallgattak az ügyről.

Tegnap azonban a vármegyei szervezetük teljes gőzzel nekiment saját egykori erős emberüknek.

Az Egerért Most Egyesült valódi neve Oroján Sándorért Most Egyesület

– indít erősen a közlemény. Leszögezik: „a választásokra létrehozott Egerért Most Egyesület – bár azt sugallják, hogy élvezik a kormánypárt támogatását – nem tartozik a Fidesz szövetségesei közé, sőt, tevékenységüknek az a célja, hogy megosszák a jobboldali közösség egységét”. Hozzáteszik, hogy szerintük „Oroján Sándor polgármester-jelöltsége nem a jobboldal, nem Eger, hanem kizárólag a saját érdekét szolgálja, és egyúttal a baloldal malmára hajtja a vizet.”

A szokatlanul éles hangú állásfoglalásnak három Heves megyei országgyűlési képviselő (Horváth László, Szabó Zsolt és Pajtók Gábor) aláírásával is nyomatékot adnak.

Legalább ennyire érdekes a Pajtók Facebook-oldalán kialakult kommentháború. A bejegyzés közzé tétele után nem sokkal személyesen Oroján érkezett az ellencsapással. Miután hangsúlyozza, hogy a „pártok országos csörtéi” nem érdeklik, mivel „helyi ügyekkel” foglalkozik, odaszúr korábbi párttársainak:

„A sajtóközleményt jegyző hatvani országgyűlési képviselőnek javaslom, foglalkozzon Hatvannal, a gyöngyösinek pedig, hogy foglalkozzon Gyöngyössel.”

A nyilvánosan zajló fideszes cicaharcba siettek beszállni a párt helyi prominensei is. Miklós-Balog Éva, az egri Fidesz alelnöke arra emlékeztetett:

„Már volt példa arra, amikor megmutattad hogyan foglalkoztatok a helyi ügyekkel. Azt is láttuk, hogy ez hova vezetett. Nem véletlen, hogy egykori pártod is elhatárolódott tőled; le kell vonni a tanulságot.”

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés kormánypárti alelnöke is odacsördített egyet a renegát volt frakcióvezetőnek:

„Szerintem is Egerrel foglalkozzanak az egriek. Aki nem egri az meg ne akarjon polgármester lenni.”

Arról viszont nem szól a fáma, hogy éveken keresztül miért nem zavarta a Fideszt, hogy Oroján „nem egri”. Mint ahogyan azt sem, hogy alkut kötött számos baloldali színekben politizáló „ellenzéki” képviselővel, akikkel rendszeresen együtt szavaztak a Közgyűlésben – és juttatták egymást kulcsfontosságú, jól fizető állásokba.

Hiába próbálták minden erővel titkolni, egyre világosabbá válik, hogy az egri Fidesz darabokra hullott, és katasztofális állapotban kanyarodik rá az idei választásokra. Bár politikusaik a városvezetés leváltásáról beszélnek, könnyen lehet, hogy június 9-én este még a 2019-es eredményt is visszasírják.

Facebook
Email