A törvénytelenül titkolózó EVAT-vezetést fedezi a közgyűlési többség

Ennyit ér számukra valójában az átláthatóság.

Ha eddig volt még kétségünk afelől, hogy többségében milyen alakok „képviselik” az egrieket a Közgyűlésben, erre a kérdésre a csütörtöki ülésen elég világos választ kaphattunk – mégpedig éppen tőlük.

A testület elé a jegyző terjesztett be egy indítványt, amelyben törvényes működésre szólították volna fel az EVAT vezetését. Az ülés legelején ezt Orosz Lászlóné fideszes frakcióvezető javaslatára levették a napirendről. Aligha véletlenül.

Az előterjesztés ugyanis azért született, mert az önkormányzat 2023-as belső ellenőrzését az EVAT-nál, illetve a Városfejlesztési Kft-nél nem lehetett elvégezni. Méghozzá azért, mert a holding vezetése egyszerűen megtagadta a szükséges dokumentumok átadását.

A belső ellenőr tavaly 10, idén már 6 alkalommal kérte ezt hivatalosan, ám Szűcs Tamás, az EVAT vezérigazgatója ezt jogszabályellenesen nem tette meg.

Hiába fordultak többször is a holding Igazgatóságához és Felügyelőbizottságához, ők sem tettek semmit.

Tehát egy 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég vezetése simán semmibe vette az önkormányzat belső ellenőrzését.

Hasonló a helyzet az Egri Városfejlesztési Kft-nél is. A cégtől és annak megszűnése után jogutódjától is többször kérték a szükséges adatok kiadását – hiába. Végül idén márciusban azt a választ kapták, hogy a dokumentumok az EVAT Zrt.-nél, mint a könyvelést végző társaság székhelyén találhatók meg, ezért kéréssel fordult a vezérigazgatóhoz az iratok átadása miatt, azokat nem kapta meg, így nem tudja az ellenőrzés rendelkezésére bocsátani. Tehát ebben az esetben is Szűcs Tamás szabotálta az átlátható működést.

Vajon mit titkolnak?

Hogy a holding vezetése miért titkolózik, azt csak sejthetjük. Takargatnivalójuk azonban könnyen akadhat, hiszen az elmúlt időszakban egymás után estek ki a csontvázak az EVAT szekrényéből.

A teljesség igénye nélkül néhány emlékezetes botrány:

Szelektív átláthatóság

A Közgyűlésnek most annyi lett volna a feladata, hogy felszólítja az önkormányzati tulajdonú cégeket, hogy működjenek törvényesen. Erről azonban a fideszesek és „ellenzéki” csatolmányaik tárgyalni sem voltak hajlandóak.

Akkor ugyanis a fentiek a testület nyilvános ülésén hangzottak volna el, ez pedig igen kínos lett volna az EVAT vezetése számára – amelyet ők maguk ültettek a holding nyakára.

A politikai cinizmus Csomolugmájára azonban akkor értek fel, amikor egymást túllicitálva kérték számon a városvezetésen az átláthatóságot – percekkel az után, hogy lesöpörték az asztalról az EVAT minimálisan átlátható működéséről szóló előterjesztést.

Az egészen arcátlan ellentmondásra Farkas Attila alpolgármester is felhívta a figyelmet rámutatva, hogy ő több mint egy éve hiába várja az általa kért adatokat a városi holdingtól. Emlékeztetett arra is:

az EVAT vezetését 2022. februárjában egyik pillanatról a másikra zárt ülést elrendelve cserélték le saját embereikre, érdekes módon akkor az átláthatóság nem volt ilyen fontos.

Facebook
Email