Visszaveheti a vármegyei közgyűlés a Tarna-pusztító borászat kitüntetését

Hosszú hallgatás után megszólalt a vármegye is a patak törvénytelen kiszivattyúzása ügyében.

A vármegyei közgyűlésen a fideszes Nagy Csaba (aki egyébként Füzesabony polgármestere is) tért ki a környezetpusztításra. Hangsúlyozta: „a tények pontos ismerete nélkül, felelőtlenül” nem kíván véleményt alkotni, ugyanakkor leszögezte, hogy elítél „minden olyan tevékenységet, amely a környezet, az élővilág károsítását eredményezi”.

„Jelen esetben, figyelemmel arra, hogy az ügyben illetékes és hatáskörrel felruházott hatóságok vizsgálatot folytatnak, nem érzem azt, hogy feladatunk lenne, viszont tekintettel arra, hogy az eljárás alá vont személy annak a gazdasági társaságnak a vezetője, amelynek a közgyűlés Telekessy István díjat adományozott,

mégis van, illetve majd lehet feladatunk, hiszen a díj méltóságának, értékének megőrzése ezt követeli meg. Kísérjük figyelmemmel az ügy alakulását, a megfelelő időben hozzunk döntést”

– fogalmazott a politikus.

Dr. Juhász Attila Simon, a közgyűlés elnöke, elmondta, felvilágosítást kért a hatóságoktól, s egészen addig, amíg ezeket meg nem kapják, nem tárgyalják érdemben az ügyet.

A Telekessy-díj visszavételét korábban kezdeményezték már a Tarnát védő civilek is, a héten pedig Dudás Róbert jobbikos országgyűlési képviselő is ezt javasolta.

„Arra kérem tisztelettel elnök urat és a tisztelt közgyűlést, hogy kérésemet meghallgatva tűzze napirendjére a Tóth és Tóth borászat kitüntető díjának visszavonását, szavazzanak arra, hogy nem pusztán kiérdemelni kell azt, de ahhoz méltónak is maradni”

– írta levelében a politikus.

Facebook
Email