Visszavenné a jobbikos képviselő a megyei díjat a Tarna-pusztító borászattól

Dudás Róbert levélben fordult a Heves vármegyei közgyűléshez, amelyben azt kezdeményezi, hogy vegyék vissza a Telekessy-díjat a Tóth és Tóth borászattól.

A politikus emlékeztet: legtöbb esetben teljes egyetértésben, minden képviselő támogatásával, s nagyon körültekintően választották ki a díjazottakat, hogy ezzel is védjék az elismerés presztízsét – írja a HEOL.

Szerinte azonban „a grémium nagyságát” az is mutathatja,

„ha az odaítélés mellett annak visszavonásában is döntést tud hozni, ha a helyzet megkívánja, illetve a kitüntetettek jövőbeni tevékenysége méltatlanná teszi őket az elismerésre”.

Felidézi, hogy 2019-ben közgyűlési képviselőként ő is támogatta a debrői borászat kitüntetését. Azonban hozzáteszi: azóta kiderült néhány olyan vállalhatatlan cselekedet a borászat részéről, „ami a legfinomabb megközelítés szerint sem nevezhető követendőnek, és amely ügy most büntetőfeljelentések miatt nyomozati szakaszban van.”

Dudás hangsúlyozza, hogy az ítélet meghozatala természetesen az arra hivatott intézmények hatásköre, de a rendelkezésre álló információk alapján mindenki számára világos, hogy a cég „engedély nélkül történő, nagymértékű, csakis önös érdekét szem előtt tartó vízkivételezésének következtében komoly és helyrehozhatatlan környezeti és ökológiai katasztrófát okozott a Tarnán, annak környezetében és élővilágában.”

„Az ügy a megyén túl az egész országhoz eljutott, és óriási felháborodást váltott ki a helyben élők mellett minden jószándékú magyar emberben” – mutat rá a képviselő.

Dudás Róbert szerint”a jövőben akkor tudja fenntartani a testület a díjak presztízse mellett a saját pozitív megítélését, ha képes arra, hogy egy meghozott döntést visszavonjon, a kitüntető díjat pedig visszavegye”.

Megjegyzi, hogy ez a többi kitüntetett érdeke is, hiszen „egy ilyen ügy nem vethet árnyékot mások teljesen jogos elismerésére.

„Arra kérem tisztelettel elnök urat és a tisztelt közgyűlést, hogy kérésemet meghallgatva tűzze napirendjére a Tóth és Tóth borászat kitüntető díjának visszavonását, szavazzanak arra, hogy nem pusztán kiérdemelni kell azt, de ahhoz méltónak is maradni”

– írja levelében a politikus.

Dr. Juhász Attila Simon a vármegyei önkormányzat elnöke a HEOL-nak elmondta, „nem a sajtó nyilvánossága előtt ugyan, de saját kompetenciájában” folyamatosan foglalkozik az üggyel az önkormányzat, nyomon követik azt.

A Telekessy-díj visszavételét korábban kezdeményezték már a Tarnát védő civilek is. A vármegyei önkormányzat, illetve a hegyközségi tanács hallgatását pedig kedden tette szóvá a Mi Hazánk egri képviselője, Pápai Ákos.

Facebook
Email