Mi Hazánk: érthetetlen a hegyközség és a vármegye közönye a Tarna-pusztítás kapcsán

Elfogadhatatlan az egri borvidéki hegyközségi tanács és a Heves vármegyei önkormányzat hallgatása a Tarna törvénytelen kiszivattyúzása kapcsán – szögezte le Pápai Ákos.

A Mi Hazánk egri önkormányzati képviselője, vármegyei elnöke az Eger-patak partján tartott keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügy új fejleményei tekintetében az egri borvidéki hegyközségi tanácsnak állást kellene foglalnia azzal kapcsolatban, hogy mi a véleménye a debrői Tóth és Tóth borászat természetkárosító tevékenységéről – adja hírül a HEOL.

Elhatárolódás helyett viszont a Borszalon eseményen a kiemelt borászatok között kaphatott helyet a Tarna-pusztító cég emlékeztetett Pápai.

A botrányos esetről mi is írtunk decemberben. Tóth és Tóth borászat szerepeltetése elleni tiltakozásul Eger városvezetése nem vett részt a rendezvényen. Mirkóczki Ádám polgármester „borvidékünk és az egész egri borásztársadalom szégyenének” nevezte a történeteket.

Döbbenet: a Tarna-pusztító borászatot is meghívták a Borszalonra

Pápai Ákos hangsúlyozta: az ügyben két szabálysértés már egyértelműen bebizonyosodott. Egyrészt hozzányúltak a Tarna medréhez is, ami eleve szabálytalan, másrészt a vízkivételezési engedélyük már nem volt érvényes.

Dr. Gondos István, a borászat védőjének állítására, mely szerint az engedélyek rendben voltak, s a Tarna „az aszály miatt száradt ki” a Mi hazánk képviselője úgy reagált: „a borászat ügyvédjének joga van az üggyel kapcsolatban a valóságtól eltérő kijelentéseket tenni, azaz hazudni”.

A Tarnát védő civilek múlt héten azzal fordultak a füzesabonyi polgármesterhez, hogy próbálja meg elérni: Gondos István fideszes önkormányzati képviselő álljon el “az ökológiai bűnöző borászok védelmétől, hogy ne hozzon szégyent az általunk is nagyon kedvelt Füzesabony városára”.

A természetvédők arra gyanakszanak, hogy a borászat és a velük együttműködő politikusok bűnszervezetben próbálják eltussolni az ügyet. Bóday Pál, a Tarna-pusztítást leleplező Macskárvaház Alapítvány vezetője lapunknak elmondta:

„ezen politikusok egy csoportja, egy egri kormánypárti önkormányzati képviselő szervezésében Egerben megbeszélést tartott, amelyen arról volt szó, miként lehet a Tarnát védőket elhallgattatni”.

Egy egri kormánypárti politikus ellen is büntetőfeljelentést tesznek bűnpártolásért a Tarnát védő civilek

Nem csak a Tarna kapcsán hallgatnak

Pápai Ákos úgy véli, a borászoknak kellene véleményt formálni, hiszen mások természetkárosítása miatt az egész borvidék hírneve csorbulhat.

Hozzátette a hegyközségi tanács az Eger-patak évről évre megismétlődő szennyezése kapcsán is hallgat arról, ki üríti a hordómosásból származó gusztustalan folyadékot az élővízbe. Pápai Ákos leszögezte azt is:

a vármegyei önkormányzatnak is meg kellene szólalnia az üggyel kapcsolatban.

(Fotó: Pápai Ákos Facebook oldala)

Facebook
Email