Döbbenet: a Tarna-pusztító borászatot is meghívták a Borszalonra

A polgármester és a város vezetése így nem tesz eleget a meghívásnak, mert nem vállalnak közösséget a környezetpusztítókkal. 

Mivel a ma esti Egri Borszalon rendezői helyet adtak a Tarnát tönkre tevő Tóth és Tóth borászatnak, a város vezetői a meghívás ellenére sem vesznek részt a rendezvényen. Az aldebrői borászat a nyilvánvalóan általuk okozott ökológiai katasztrófáért még csak bocsánatot sem kért. Mirkóczki Ádám lapunknak megerősítette:

„a városvezetés semmilyen közösséget nem kíván vállalni ezzel a céggel, a Tóth és Tóth borászattal egyszerűen nincs mit ünnepelnünk.

A polgármester szerint „az hogy ők ma este részesei lehetnek a méltán híres és nívós borszalonnak, a borvidékünk és az egész egri borásztársadalom szégyene. Szomorú.”

Hozzátette: a városvezetés is csak ma értesült a Tóth és Tóth részvételéről az eseményen. Felhívták a szervezők figyelmét arra a nyári közgyűlési döntésre, amely kitiltotta a városi rendezvényekről a borászatot. Ők azonban azt állítják, a határozatot nem ismerik, de szerintük a Borszalonra nem is vonatkozik, mert ott nem csak Eger, hanem az egész régió borászata felvonul. A polgármester „jogi csűrés-csavarásnak” nevezte ezt az érvelést, hiszen a rendezvényre Egerben kerül sor.

„Ilyen alapon rablóknak is helyet adhatnának”

A Tarna illegális kiszivattyúzását leleplező Kápolnai Macskaárvaház Alapítvány is

„felháborítónak, cinikusnak és erkölcsi értelemben bűnpártolásnak

tartja hogy az idén nyáron a Tarna folyó vizét engedély nélkül kiszivattyúzó Debrői Tóth és Tóth Borászat gátlástalan természetpusztító tulajdonosa lehet az Egri Borszalon vendége.”

A szervezők egyébként nem csak helyet adtak a rendezvényen a Tarna-pusztító borászatnak, de még a Facebookon is büszkén közzé tették, hogy ők is ott lesznek a Borszalonon.

Bóday Pál, az alapítvány vezetője, az Egripostnak elmondta: már csak azért is botrányosnak tartja a szervezők döntését, mert így „ökológiai bűnözőkkel” kényszerítenek egy légtérbe olyan szakmailag és erkölcsileg példamutató borászokat, mint ifjabb Gál Tibor, Lőrincz György, vagy Gecse István.

Amit a Tóth és Tóth borászat a Tarnával tett, nem csak morálisan aljasság, de törvénytelen is, így az ügyben büntetőeljárás folyik. A cég ráadásul az égvilágon semmi jelét nem mutatta a megbánásnak, a legcsekélyebb mértékben sem törekedtek az általuk okozott pusztítás következményeinek enyhítésére, sőt politikai kapcsolataikkal, de még fizikai erőszakkal is fenyegették a környezetvédőket – hangsúlyozza Bóday Pál.

„Ilyen alapon rablóknak, betörőknek is lehetne helyet adni a rendezvényen”

– fogalmazott az állat- és természetvédő aktivista.

Bóday arra is emlékeztetett: nyáron az egri Közgyűlés nagy többséggel – a DK-tól a Mi Hazánkig terjedő egyetértés mellett – határozatot hozott arról, hogy a Tóth és Tóth borászatot kitiltják a város rendezvényeiről. A Borszalonon való részvételük semmibe veszi ezt a döntést is – mutat rá.

Csütörtöki közleményében az alapítvány arra kér minden jóérzésű egri és heves megyei közszereplőt, hogy adjon hangot nemtetszésének, s akadályozzák meg a Tóth és Tóth borászatot abban, hogy érdemtelenül húzzon hasznot Eger és az Egri borvidék népszerűségéből.

Facebook
Email