Saját pártjukat is elborzasztotta, hogy Mirkóczki Zita és Keresztes Zoltán megvédte a Tarna-pusztító borászatot

A nyomozás még tart, gyanúsított még nincsen a Tarna kiszárítása ügyében – írja a Greenfo.

A zöld portál úgy értesült, hogy az ügyben kirendelt szakértő két hónapot kapott szakvéleménye elkészítésére, amelyből még körülbelül másfél hátra van. Tehát körülbelül az év végéig kell megállapítani, mekkora és milyen értékű kár keletkezett a folyó élővilágában. Fontos kérdés az is, hogy keletkeztek-e helyrehozhatatlan károk. A Tarna medrében most már újra van víz, de még jóval kevesebb, mint a környezetpusztítás előtt.

A Greenfo úgy tudja, az már bebizonyosodott, hogy a debrői Tóth és Tóth borászatnak a vízkivételre nem volt érvényes engedélye. Kiderült az is, hogy a két szivattyú közül a nagyobb teljesítményű egyedül elég lett volna a folyó teljes kiszárítására.

A legmegdöbbentőbb talán az, hogy a portál információi szerint a nyomozás során megállípatást nyert, hogy – jogi szaknyelven – a borászat semmilyen „tevőleges megbánást” nem tanúsított.

Meg sem próbálták segíteni a kárenyhítést, amelybe egyébként számos olyan környékbeli gazda is beszállt, akiknek semmi felelőssége nem volt a katasztrófa előidézésében.

Sőt, a Greenfo-nak az egyik tarnavédő aktivista arról számolt be: a feldebrői bornapokon a Tót és Tóth boráazst munkatársai arról beszéltek, hogy főnökeik többször elmondták nekik,

“nyugodjanak meg, egyenként fogják levadászni azokat, akik beleköptek a levesükbe és a Tarna szivattyúzásának ügyét bolygatják”.

A helyiek elmondása szerint a cég már korábban próbálta fenyegetésekkel elrettenteni a folyót védő aktivistákat.

A környezetpusztítás leleplezésében oroszlánrészt vállaló Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány vezetője a portálnak elmondta: hozzátette: bármennyire is nyilvánvaló, hogy kik és milyen bűncselekményeket követtek el, a konkrét büntetőjogi felelősség megállapításával természetesen meg kell várni a bíróság jogerős ítéletét.

Hozzátette viszont, hogy erkölcsi szempontbó az ügy számos szereplője már most világosan megítélhető, és ezt a történtek kiemelkedő tárgyi súlya miatt meg is kell tenni.

Hozzátette: “mindenekelőtt ezt az alkalmat is megragadom, hogy köszönetemet fejezzem ki Eger város polgármesterének, alpolgármestereinek, a városi képviselőtestület független és Mi Hazánk-os képviselőjének, a Fidesz frakciójának, a helyi DK alapszervezet vezetőjének és tagjainak, amiért bátran és egyértelműen kinyilvánították: annak a borászatnak, amelyre egy ilyen ökológiai katasztrófa előidézésének gyanúja vetül, nincsen helye Eger magas minőségű rendezvényein, így őket ezekről kitiltották”.

Bóday ugyanakkor „szégyennek” nevezte, hogy az egri képviselőtestület két tagja, Mirkóczki Zita és Keresztes Zoltán nem támogatta, és megpróbálta megakadályozni ennek a rendkívüli ökológiai és erkölcsi erővel bíró határozatnak a megszavazását.

„Az pedig külön elborzaszt, hogy Mirkóczki képviselő asszony egyenesen azzal kérkedett a nyilvánosság előtt, hogy azt sem tudja, hol folyik a Tarna” – tette hozzá a tarnavédő aktivista, aki nagyon bízik abban, hogy ilyen mentalitású emberek a jövőben nem kapnak szerepet és funkciót Eger és Heves megye közéletében.

Bóday egyébként azt is elárulta: az eset után olyan mértékű volt a természet és állatvédők felháborodása Mirkóczki Zita és Keresztes Zoltán viselkedése miatt, hogy a Tarna mentésében részt vevő természet és állatvédő mozgalmak nevében megkeresték a két ominózus képviselő pártja, az MSZP és a Momentum egy-egy vezető országos politikusát is. Ők, bár magánbeszélgetés során, de azt közölték, hogy

számukra is elfogadhatatlan a két politikus nagyfokú tudatlanságról és teljes ökológiai érzéketlenségről tanúbizonyságot tevő viselkedése.

Emlékezetes: a környezetpusztító borászat gri rendezvényekről való ktitiltásáról augusztusban Mirkóczki Ádám polgármester kezdeményezésére döntött a Közgyűlés. A Fidesz kezdetben védelmébe vette a céget, ám végül frakciójuk – egy kivétellel – megszavazta a szankciót.

Facebook
Email