Oroján már 2017-ben megfenyegette Spisák Györgyöt, de akkor sem ijedt meg tőle

Az aljegyző videóban magyarázza el, hogyan csinált Oroján Sándor és a médiája köztörvényes bűncselekményt egy tévedésből fakadó megrovási ügyből.

Az elmúlt napokban a közgyűlési többséget vezető képviselő és médiaistállója arról harsog, hogy kiderült: Spisák György „elítélt bűnöző”. Nem kell ahhoz jogász doktornak lenni, hogy egy józanul gondolkodó ember feltegye kérdést:

akkor mégis hogyan tölthet be tiszta erkölcsi bizonyítványt igénylő hivatalt?

Az aljegyző vasárnap közzé tett Facebook-videójában válaszolja meg a kérdést.

Elsőként emlékeztet: semmilyen „titok” nem lepleződött le, hiszen annak idején az ominózus ügy végig a lakosság széles körű tájékoztatása mellett zajlott, a helyi média „szinte minden órában” hírt adott a per állásáról.

A történet 2011 nyarán kezdődött, amikor Spisák György Tiszafüred aljegyzője volt. Egy birtokvédelmi ügyben idézték be tanúként a bíróságra,ám ugyanazon a délelőttön egy szakmai továbbképzésen és egy szakszervezeti rendezvényen is részt kellett volna vennie. Az utóbbi mellett döntött.

Egy hónappal később 20 ezer forint bírságot szabtak ki rá távolmaradása miatt. Spisák megjegyzi: a bírónő férje egyébként egy önkormányzati cég vezetője volt, akit közpénzek magáncélra fordítása miatt ő buktatott meg.

Az aljegyző szerette volna igazolással alátámasztani távolmaradása okát, ám

az okiratot figyelmetlenségből helytelenül állították ki, így abban az szerepelt, hogy a tárgyalás napján a továbbképzésen volt.

(Aznapra ez a rendezvény volt beírva a titkársági naptárba, s ezt utólag nem javították.)

Az indoklást a bíróság elfogadta, ám 3-4 hónappal ezt követően névtelen feljelentés érkezett az ügyben, s így a továbbképzés jelenléti ívéből kiderült,hogy Spisák nem volt ott. A tévedést beismerték és benyújtották a szakszervezeti rendezvényről szóló helyes igazolást. Ennek ellenére az aljegyzőt két év múlva így is elmarasztalta a bíróság.

Az ítélet bírósági megrovásról szól, még pénzbirságot sem szabtak ki, jogkövetkezménye nincs, az óta minden alkalommal, ahányszor kérte, tiszta erkölcsi bizonyítványt állítottak ki számára

– hangsúlyozza Spisák György.

Elmondja: „végtelenül rosszul éli meg”, hogy egy ilyen tévedés kapcsán „mindenféle bűnözőnek hordanak el”. Hozzáteszi:

a rágalmakat leghangosabban ismételgető Oroján Sándor már 2017-ben igyekezett nyomást gyakorolni rá, hogy mondjon le tiszafüredi önkormányzati képviselői mandátumáról.

Emlékeztetett: az akkor még fideszes politikus egy 2019-ben napvilágra került hangfelvételen saját párttársai körében elmondta, mit kellene tennie Spisák Györgynek, hogy ne támadják.

Az aljegyzőt 2014-ben a tiszafüredi polgármester törvénytelenül távolította el hivatalából, ezt később bírósági ítélet is kimondta. 2019-ben polgármester-jelöltként indult a kormánypárti vezetéssel szemben. Oroján Sándor ennek kapcsán fejtette ki az országos médiát is megjárt felvételen politikai módszertanának lényegét:

„Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont!”

Ez után azt vezeti elő, hogy ő „megkérné” Spisákot, hogy mondjon vonuljon ki a közéletből, „és akkor tartsa meg az állását.”

„Képviselő úr! 2017-ben sem féltem öntől, most sem teszem! Higgye el, nem tud hatással lenni rám!”

– fogalmaz az aljegyző. Leszögezi: az elmúlt időszkban számos súlyos visszaélést (például az országos botrányt keltő „kanapé-ügyet”) leleplező belső ellenőrzést folytatni fogják.

„Tapasztaltból tudom: akkor támadnak ilyen intenzitással, ha az általam végzett munka eredményes”

– mutat rá Spisák György.

(Fotó: Eger Város Hivatalos Facebook  oldala)

Facebook
Email