Oroján letagadta, de nagyon is adóemelésre készül a Fidesz

Helyreigazítás

A 2022. november 17. napján megjelent „Oroján letagadta, de nagyon is adóemelésre készül a Fidesz” címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy „a javaslatcsomag talán legpikánsabb része, hogy a kevés adócsökkentés közt szerepel a vállalkozások által tulajdonolt pincék építményadójának 16 százalékos csökkentése”. A valóság ezzel szemben az, hogy a vállalkozások által tulajdonolt pincék építményadója emelkedni fog, kivételt képeznek azok a vállalkozások által tulajdonolt pincék, amelyeknek hasznos alapterülete eléri, vagy meghaladja az 500 négyzetmétert, bel-, és külterületen egyaránt. Egerben ilyen vagyonelemből mindösszesen néhány darabot tartanak nyilván. A csökkenés ezeknél a vagyonelemeknél az adónemek összevonásából fog következni. Az adónemek összevonása után a pincék építményadójából többletbevétel fog keletkezni a város költségvetésében 2023-ban.Egerben az építményadó rendelet és mértéke 2012 óta nem változott. 

A cikkünkben valótlanul állítottuk azt is, hogy „az viszont nem vall túl jó ízlésre, sem egészséges önmérsékletre, hogy a javaslatot éppen az a Juhász Ádám nyújtja be, aki egyébként a Juhász Testvérek borászat vezetője. A fideszes képviselő tehát úgy akarja az energiaválságra hivatkozva megsarcolni az egri vállalkozók egy jelentős részét, hogy közben saját cégének terheit még csökkentené is”. A valóság ezzel szemben az, hogy a Juhász Ádám önkormányzati képviselő által vezetett Juhász Testvérek Pincészetének építményadóból származó terhei 60 Ft-ról 210 Ft-ra, 350 százalékkal emelkednek négyzetméterenként az építményadó emelését célzó javaslatcsomag elfogadása esetén.  

          Az érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk!

 

 

Felkerültek a városi honlapra a Fidesz adóváltoztatási javaslatai. Bárhogy nézzük, ez bizony emelés, méghozzá nem is kevés.

„A parkolási díjak felemelése után, most újabb sarcokat szeretne kivetni az Eger-ellenes szörnykoalíció” – hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében a polgármester. A fideszes Juhász Ádám (a 6. választókerület képviselője) a jövő héti testületi ülésre az idegenforgalmi adó, illetve az építmény és telekadó módosításáról szóló indítványt nyújtott be.

Oroján Sándor, a kormánypárti frakció vezetője (a 8. választókerült képviselője) az Egripost megkeresésére reagálva tagadta, hogy adóemelési javaslatot terveznek benyújtani. Elmondása szerint “az adózási jogszabályok egyszerűsítését, a kedvezmények aktualizálását célzó javaslat készül. Az adómértékek változtatására az energia-veszélyhelyzettel összefüggésben, a lakossági terheket átlag alatt tartó javaslat készül, ami a kedvezményezettek körét reményeink szerint bővíteni fogja.” Hasonló választ adott kérdésünkre Juhász Ádám is. A fideszes képviselő is azt írta, készülő javaslataik “nem emelést céloznak”. Ugyanakkor hozzátette, a “nem egriek által fizetett” idegenforgalmi adó kivételt képez ez alól.

Nos, a benyújtott javaslatokat szemügyre véve kiderül, hogy ez bizony finoman szólva sem felel meg a valóságnak.

dokumentumok közt valóban szerepel az IFA vendégéjszakánként 500-ról 580 forintra módosító kezdeményezés, ám a Fidesz messze nem csak ezt az egy adóemelést kezdeményezi.

Juhász ugyanis számos ponton javasolja a építményadó növelését is.

Ennyibe fog fájni

Csak néhány jellemző példa:

  • Egy magánszemély által tulajdonolt garázs, vagy iroda adója a belvárosban 20, a külvárosban 62 százalékkal emelkedne.
  • Egy magánszemély által tulajdonolt, 500 négyzetméternél nagyobb raktár, vagy egy külterületi gazdasági épület adója 35 százalékkal emelkedne.

 

Jelentősen növelnék a cégekre kivetetett terheket is:

  • Egy vállalkozás által tulajdonolt lakás, iroda, vagy műhely adója 35 százalékkal emelkedne.
  • Egy vállalkozás által tulajdonolt, 500 négyzetméternél nagyobb raktár adója több, mint két és félszeresére nőne.
  • Egy vállalkozás által tulajdonolt, 500 négyzetméternél nagyobb bolt adója 23 százalékkal emelkedne.
  • A McDonald’s, a Burger King, vagy a KFC adója 22 százalékkal emelkedne.
  • Az Agriapark mélygarázsának adója 53 százalékkal nőne.

 

Utóbbiakra persze lehet azt mondani, hogy ezeket a megemelt terheket nem az egrieknek kell megfizetniük. Csakhogy nem kell ahhoz közgazdász diploma, hogy tudjuk: a legtöbb szolgáltatás, vagy termék árába beépítik az adókat is. Tehát a cégek nagy része

az adóemelést simán át fogja hárítani a fogyasztókra, vagyis az egri polgárokra.

Az előterjesztés szerint a megszorításoktól 370 millió forint többletbevételt várnak.

Másoknak sarc, saját cégének könnyítés

A javaslatcsomag talán legpikánsabb része, hogy a kevés adócsökkentés közt szerepel a vállalkozások által tulajdonolt pincék építményadójának 16 százalékos csökkentése. Ez mindenekelőtt a borászokat fogja érinteni. A tradicionális egri hivatás űzőitől persze aligha sajnálja bárki is a könnyítést. Az viszont nem vall túl jó ízlésre, sem egészséges önmérsékletre, hogy a javaslatot éppen az a Juhász Ádám nyújtja be, aki egyébként a Juhász Testvérek borászat vezetője.

A fideszes képviselő tehát úgy akarja az energiaválságra hivatkozva megsarcolni az egri vállalkozók egy jelentős részét, hogy közben saját cégének terheit még csökkentené is.

„Megint ordas nagyot hazudtak”

Mirkóczki Ádám az Egripost megkeresésére azt mondta:

„Sajnos semmi meglepő nem történt, Oroján Sándor ismét nem tudott kibújni a bőréből: megint ordas nagyot hazudott.”
A polgármester emlékeztetett: A fideszes frakcióvezető és Juhász egy-két nappal ezelőtt még határozottan tagadta, hogy adót emelnének, majd ez után simán benyújtották az adóemelést célzó javaslatcsomagjukat. Különösen visszásnak tartja, hogy az általuk tervezett megszorításokról semmilyen formában nem egyeztettek sem a helyi vállalkozókkal, sem a megyei Kereskedelmi és Iparkamarával.

Mirkóczki hangsúlyozta: két év járvány után és egy 2008-asnál is súlyosabb gazdasági válság idején elfogadhatatlannak tartja, hogy bármilyen újabb terhet rakjanak az egriek vállára.

„Épeszű ember és lokálpatrióta ezt a javaslatot nem támogathatja”

– szögezte le.

Facebook
Email