Oroján: nem akarunk adóemelést, Mirkóczki: hiszem, ha látom

Mirkóczki Ádám szerint a Fidesz és „ellenzéki” szövetségesei adóemelést szeretnének átverni a Közgyűlésen. A kormánypárt frakcióvezetője tagadja, hogy erre készülnének.

„A parkolási díjak felemelése után, most újabb sarcokat szeretne kivetni az Eger-ellenes szörnykoalíció” – írta keddi Facebook-bejegyzésében a polgármester. A fideszes Juhász Ádám a jövő héti testületi ülésre az idegenforgalmi adó, illetve az építmény és telekadó módosításáról szóló indítványt nyújtott be. A polgármester emlékeztet: a Közgyűlés szeptemberben elutasította az önkormányzati ingatlanok után fizetendő bérleti díjak és az építményadó elengedésére irányuló javaslatát. Ez alapján nyilvánvalónak látja, hogy a Fidesz adót akar emelni.

Oroján Sándor, a kormánypárti frakció vezetője az Egripost megkeresésére reagálva tagadta, hogy adóemelési javaslatot terveznek benyújtani. Elmondása szerint „az adózási jogszabályok egyszerűsítését, a kedvezmények aktualizálását célzó javaslat készül. Az adómértékek változtatására az energia-veszélyhelyzettel összefüggésben, a lakossági terheket átlag alatt tartó javaslat készül, ami a kedvezményezettek körét reményeink szerint bővíteni fogja.”

Hasonló választ adott kérdésünkre Juhász Ádám is. A fideszes képviselő is azt írta, készülő javaslataik „nem emelést céloznak”. Ugyanakkor hozzátette, a „nem egriek által fizetett” idegenforgalmi adó kivételt képez ez alól.

Mirkóczki Ádám a két fideszes politikus válaszaira reagálva portálunknak úgy fogalmazott:

„Hiszem, ha látom”.

A polgármester kíváncsian várja „a kedvezményezettek körét bővítő” javaslatokat, különösen annak fényében, hogy szeptemberben Orojánék leszavazták a a városvezetés kezdeményezését, amely a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elengedte volna az építmény adó megfizetését.

Mirkóczki szerint az azért így is több, mint gyanús, hogy a Fidesz kikérte az adóirodától a többi megyeszékhely adóztatási adatait, hiszen köztudomású, hogy Egerben átlag alattiak a helyi adóterhek. „Az elmúlt időszak esztelen pénzszórását a haveroknak viszont ki kell termelni valamiből” – véli a polgármester.

Facebook
Email