Óvodákat zárna be, adót emelne a Fidesz és „ellenzéki” szövetségesei?

„A parkolási díjak felemelése után, most újabb sarcokat szeretne kivetni az Eger-ellenes szörnykoalíció” – írja keddi Facebook-bejegyzésében a polgármester.

Mirkóczki Ádámnak az óvodák vezetői arról számoltak be, hogy Mirkóczki Zita (MSZP) és Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) „mindenfajta jogalap nélkül” megbeszélésre hívták őket, ahol azt kérték tőlük:

mindhárom körzet tegyen javaslatot egy-egy tagóvoda végleges bezárására.

Az óvodavezetők beszámolójáról jegyzőkönyv is készült.

Korábban a városvezetés a leghidegebb hónapokra ideiglenesen néhány csoport összevonását javasolta. Ezzel szemben az intézményvezetők elmondása szerint Oroján tavasszal is kész lenne a bezárásra.

A megbeszélésen a polgármester információi szerint

a Hibay Károly utcai, a Deák Ferenc utcai óvoda, a Vallon utcai és a Vízimolnár utcai óvoda (utóbbiban bölcsőde is működik) bezárásának lehetősége merült fel egy, vagy több lépcsőben.

Haveroknak plusz pénz, az egrieknek adóemelés?

Mirkóczki szerint a Fidesz ezen felül adóemelésre is készül Egerben. Mint írja, Orosz Ibolya (Fidesz-KDNP) már az októberi közgyűlésen kérte az adóiroda munkatársait, hogy állítsanak össze számukra egy tájékoztató anyagot a más városokban és megyeszékhelyen kivetett helyi adók mértékéről.

A vizsgálódást a jelek szerint tettek is követik. Orosz frakciótársa, Juhász Ádám a jövő héti testületi ülésre az idegenforgalmi adó, illetve az építmény és telekadó módosításáról szóló indítványt nyújtott be. A polgármester emlékeztet: a Közgyűlés szeptemberben elutasította az önkormányzati ingatlanok után fizetendő bérleti díjak és az építményadó elengedésére irányuló javaslatát. Ez alapján nyilvánvalónak látja, hogy

a Fidesz adót akar emelni.

„Nem helyes, ha a bajban a terheket áthárítjuk és az sem, ha a „nesze sánta, itt egy púp” elvét alkalmazzák. A bajban segítenünk kell, nem pedig tetézni azt” – hangsúlyozza Mirkóczki Ádám.

„Mi vagyunk az egriekért és nem az egriek értünk!”

– teszi hozzá.

 

Oroján Sándor

 

A polgármester a villamos energia, a gáz és az élelmiszerárak folyamatos növekedése közepette „egyenesen katasztrofálisnak” tartaná, ha az önkormányzat ebben a helyzetben még adót is emelne. Leszögezi: mindent meg fog tenni, hogy „ezt az ámokfutást és az ilyen emelésekre irányuló döntéseket” megakadályozza.

A polgármester nem csak károsnak, de képmutatónak tartja a képviselők viselkedését, emlékeztetve arra, hogy

  • új státuszt hoztak létre maguknak plusz juttatásért (Oroján Sándort és Keresztes Zoltánt a Közgyűlés az Egert elkerülő autóút “társadalmiasításáért” felelős önkormányzati biztosokká nevezte ki havi 125 ezer forint plusz tiszteletdíjért.);
  • négyszeresére emelik a fizetést „saját haverjaiknak (az Egri Városfejlesztési Kft. Közgyűlés által megválasztott új vezetője 200 ezer helyett 800 ezer forintot keresne);
  • félmilliárdos összeget szerveznek ki „a haverok számára” (az Eger Thermál Kft. Közgyűlés által frissen megválasztott új vezetője a Városgondozás helyett egy 6 nappal korábban alapított takarító céggel kötött 5 évre számolva mintegy 600 millió forintos szerződést.)

 

Mirkóczki emlékeztet: a nem kötelező feladatokon (például a rendezvényeken) a Fidesz és az oldalukra állt „ellenzéki” képviselők eddig semmit sem voltak hajlandók spórolni, ellenben „a gyerekeken és a lakosokon már hatványozottan megteszik azt és a jelek szerint, nem félnek az egri családok adóterheit is növelni”.

Mirkóczki Zitát, Oroján Sándort és Juhász Ádámot megkérdeztük, megfelelnek-e a valóságnak a polgármester Facebook-posztjában leírtak. Amint reagálnak megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

Facebook
Email