Mirkóczki megvétózza a Fidesz titkos parkolóház-paktumát

Csetneki Attila felhatalmazás nélkül tárgyalt a tulajdonossal – mutat rá a polgármester.

A parkolóháznak már a megépítése is „merénylet” volt a város ellen, amely eddig 620 millió forint kárt okozott.

Ez az előző vezetéstől ránk hagyott legsúlyosabb örökség

– emlékeztetett pénteki sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám.

Azoknak az öröksége a parkolóházi mizéria, akik ma a leghangosabbak az ügyben

Elmondta: az új vezetés számos kísérletet tett már arra, hogy rendezni lehessen az ügyet. A parkolóházat megvásárolni lehetetlen, hiszen 2020-ben – a járvány számos eleve negatív gazdasági hatása mellett – kormány elvette a gépjárműadót az önkormányzatoktól, megfelezte az iparűzési adót, és megtiltotta számukra a hitelfelvételt is.

Ilyen körülmények között nem volt forrás a vásárlásra, és minden valószínűség szerint jövőre sem lesz.

A polgármester felidézte: a bérleti szerződés lejárta után nem kötöttek újabb 15 évre szóló kontraktust, mert nem akarták béklyóba verni a várost. Az EVAT azonban így is tudta működtetni a parkolóházat. A létesítményt a holding új (a Fidesz és a velük együttműködő „ellenzéki” képviselők által megválasztott) vezetése lépte meg, „nyilván politikai parancsra” – mutat rá Mirkóczki Ádám.

Mirkóczki: visszaosztás áll a parkolóház bezárása mögött?

Ezt követően kezdtek tárgyalásokba a tulajdonossal, aki ragaszkodott a város számára rendkívül kedvezőtlen feltételekhez. Így úgy döntöttek, csupán egy évre szóló szerződést kötnek, hogy időt nyerjenek egy megfelelő konstrukció kidolgozására. Az erről szóló döntést azonban az áprilisi közgyűlésen a Fidesz-frakció módosító indítványaival elodázták ,és azzal bízták meg a polgármestert, hogy tárgyaljon tovább.

Majdnem újranyitották a parkolóházat, de a közgyűlési többség leszavazta

Így is történt, s a fejleményekről a polgármester tájékoztatta a kormánypárti képviselőcsoportot is. A május 16-i rendkívüli közgyűlésen azonban kiderült:

a fideszes Csetneki Attila mindenféle felhatalmazás nélkül a város háta mögött paktumot kötött a tulajdonossal

– mutatott rá a polgármester, hozzátéve: Csetneki ezúttal ügyvédi tudásával „inkább a város ellen, mint érte”. Az általa előterjesztett és a közgyűlésen keresztülvert javaslat 6 évre szóló, 423 millió forintos kötelezettségvállalást tartalmaz, a parkolóházat pedig horribilis áron, 1,5-2 milliárd forintért vásárolhatná meg az önkormányzat.

A Fidesz titkos alkut kötött a Parkolóház tulajdonosával, ami nagyon sokba fog kerülni

Csetneki Attilától megkérdeztük, milyen alapon ült le tárgyalni az Agria Parkoló Kft-vel, rendelkzett-e a Közgyűlés hozzájárulásával? A képviselő több mint egy napja nem válaszolt megkeresésünkre.

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: a létesítményt a tulajdonos piaci alapon aligha lenne képes értékesíteni, hiszen működtetése veszteséges. A legjobb évben, 2019-ben 36 millió forintot termelt, míg a bérleti díj ekkor 55 millió forint volt, és ebben nincs benne az üzemeltetési költség.

„Ezt figyelembe véve egy piaci szereplő ezt a parkolóházat nemhogy több mint egymilliárd forintért nem venné meg, de talán 120 millió forintért sem”

– fogalmazott a polgármester.

Mirkóczki Ádám szerint vagy rá kell szorítani a tulajdonost, hogy üzemeltesse ő a parkolóházat, vagy kedvezőbb feltételeket kell kialakítani. Ha ez nem megy, akkor bíróság előtt szerezne érvényt a város érdekeinek.

A Csetneki-féle súlyosan Eger-ellenes szerződést nem fogom aláírni

– szögezte le a polgármester.

Hozzátette: a városvezetés már dolgozik egy megfelelő megoldáson és olyan helyzetet akar teremteni, hogy a tulajdonos ne tudja az önkormányzatra kényszeríteni az akaratát.

Facebook
Email