Azoknak az öröksége a parkolóházi mizéria, akik ma a leghangosabbak az ügyben

A létesítmény fenntarthatatlan anyagi konstrukcióját 2010 elején fogadta el a Közgyűlés, amelyben ott ült számos ma is érintett személy – mutat rá Mirkóczki Ádám.

Az önkormányzat nem tulajdonosa és közvetlenül nem is vagyonkezelője a Katona téri parkolóháznak – írja hétfői Facebook-bejegyzésében a polgármester. Hozzáteszi: az „Eger számára teljesen vállalhatatlan, és anyagilag kitermelhetetlen működési konstrukciót, ami már eddig is százmilliós károkat okozott az egri adófizetőknek,

„nem én találtam ki, nem az én regnálásom alatt született és nem is én írtam alá.”

Balos-jobbos közös örökség?

Mirkóczki emlékeztet: a város elleni „anyagi merényletet” 2010 februárjában szavazta meg a még 2006-ban megválasztott Közgyűlés. Hogy pontosan ki hogyan voksolt, azt a zárt ülés miatt nem lehet tudni, ám

a testületben akkor sem bal-, sem a jobboldalnak nem volt egyedül többsége a döntés keresztülviteléhez.

A parkolóházról…

Szögezzük le a tényeket:

1. Az önkormányzat nem tulajdonosa és közvetlenül nem is vagyonkezelője a…

Posted by Mirkóczki Ádám on Monday, January 9, 2023

 

A polgármester rámutat: az akkori Közgyűlésben helyet foglalt

  • Jánosi Zoltán jelenlegi egri Momentum-elnök (akkor MSZP-s színekben), aki „Oroján jóvoltából” a szerződés aláírását követelő EVAT Zrt. igazgatótanácsának tagja, aki „ellenzéki” képviselőként most is a fideszes vezetés idején megkötött kontraktus meghosszabbítását követeli.
  • Nagy István (MSZP), aki „szintén Oroján jóvoltából” a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője.
  • A jelenleg is aktív fideszes Orosz Ibolya,
  • és a ma már független Császár Zoltán.

 

Mirkóczki Ádám reményét fejezi ki, hogy ők mellé fognak állni ebben az ügyben,

„hiszen nekik tőlem is jobban kell ismerniük ezt a problémát”.

8 éve nyögjük

Az elmúlt 8 évben, az egri önkormányzat “szó nélkül viselte és fizette ezt az egyre finanszírozhatatlanabb terhet, vagyis az éves szinten olykor 50 millió forintra rúgó Evatos veszteséget. Eddig” – írja a polgármester.

Felidézi, hogy az az eredeti szerződés szerint, a hat éves, „havi szinten is kitermelhetetlen bérleti díjat jelentő” konstrukció lejárta után az önkormányzatnak két lehetősége volt: vagy megveszi az ingatlant, vagy meghosszabbítja a szerződést ugyanazokkal a feltételekkel.

„Előbbire már csak a COVID miatt sem volt fél milliárd forintunk 2020-ban, amikor az lejárt,

utóbbiról pedig az egri érdekek tényleges képviselete miatt, hallani sem akartam/akarok ebben a formában”

– szögezi le Mirkóczki.

Hangsúlyozza: a kezdetektől élesen bírálta a az ügyletet, sőt „a ciprusi offshore szál miatt” 2014-ben feljelentést is tett. „Mindig nyíltan beszéltem az egrieknek erről a gazdasági merényletről és nem árultam zsákbamacskát akkor sem, amikor a 2019-es önkormányzati kampányban azt mondtam, hogy ez a parkolóházas szerződés így, ebben a formában nem maradhat” – emlékeztet a polgármester.

Újabb 25 évig fizethetnénk

Hozzáteszi: az eredeti szerződéshosszabbítás 15 éves időtartama helyett, Orojánék most 25 évre akarják aláírattatni „ezt a borzalmat, ami csak a mai árakon 1,5 milliárdos kárt okozna az egrieknek”.

Mirkóczki Ádám szerint a parkolóház körül történtek

Oroján Sándor és szövetségeseinek „Eger-ellenességét, alkalmatlanságát és a korrumpáltságuk gyanúját erősíti”.

„Akárhogy próbálkozzanak is, én továbbra is minden erőmmel a város érdekeit védem valamint a választási ígéretemhez és a polgármesteri eskümhöz hű maradok! Ezt várják tőlem a választók és hiszem, hogy azok az egriek is, akik 2019-ben nem rám szavaztak” – fogalmaz a polgármester.

Facebook
Email