Lehullt a lepel: az előző vezetés tétlensége miatt bukott 11 milliárdot Eger

Habis Lászlóék 2020-ig nem írták ki a közbeszerzéseket, utána meg már nem is lehetett.

Novemberben derült ki, hogy a kormány leállítja a Modern Városok Programot, s így szinte minden nagyobb magyar település milliárdokat kényszerül visszafizeti az államkasszába. Így járt Eger is, amely 11 milliárdnyi fejlesztési pénzt bukhat el.

„2016-ban a kormány a város széfjébe tette ezt pénzt, hogy használja fel ezekre a projektekre. 2020-ban – a sok helyen, így Egerben is számukra kudarccal végződött önkormányzati választások után – elvették a páncélszekrény kulcsát, és nem nyúltak hozzá. Most visszaadják ugyan a kulcsot, de rögtön vissza is kell adnunk a pénzt.”

foglalta össze akkor a helyzetet Mirkóczki Ádám.

A Fidesz és „ellenzéki” szövetségeseik vált vállnak vetve igyekeztek elterelni a jogos indulatokat a döntést meghozó kormány irányából másfelé. Pajtók Gábortól Csetneki Attilán át Mirkóczki Zitáig húzódott a bizarr nagykoalíció, amely szerint a forráselvonás egyetlen felelőse a városvezetés, amely szerintünk „nem tett semmit” a pénzek felhasználása érdekében.

Ez az érvelés már akkor is látványosan sántított, Minczér Gábor a mai közgyűlésen azonban végképp darabokra szedte.

A projektek ugyanis még 2016-ban kezdődtek, s négy évig tervszerűen haladtak is velük, ameddig a munka önkormányzati hatáskörben zajlott.

2020-ban azonban az állam minden 700 millió forintot meghaladó beruházás összes döntési jogkörét átvette, majd nem csináltak a világon semmit.

Innentől kezdve a városvezetésnek érdemi beleszólása nem volt a folyamatokba, a projekteket egy állami cég, a BMSK menedzselte. Volna. Mert, hogy valójában a mai napig nem tettek semmit.

Minczér Gábor napirend előtti felszólalásából kiderült: így járt az összes többi, Egerhez hasonló település is.

Az alpolgármester elmondta: a közbeszerzési hatóság honlapjának adataiból egyértelmű:

A BMSK egyik megyei jogú város tekintetében sem indított közbeszerzést 2020 január után.

Az összes érintett város alpolgármesterével egyeztetve kiderült: azok a települések vesztettek kevesebb forrást, ahol ezeknek a felhasználását már előkészítették, a közbeszerzési eljárásokat elindították még 2020 előtt.

Jellemző példaként Nyíregyházát hozta fel, amelynek egy fillért sem kell visszafizetnie. A nyíregyházi alpolgármester elmondta: ők 2010 óta készültek a projektekre, már 2016-ban átdolgozták, módosították a meglévő terveiket az elnyert összeghez igazodva. A fedezet így minden esetben biztosan rendelkezésre állt.
De hasonlóan jártak el többek közt Sopronban és Zalaegerszegen is.

A közbeszerzéseket minden egyes esetben már 2020 előtt lefolytatták, vagy legalább elindították. Egerben ilyen előkészítő munkának az előző vezetés idején nyoma sem volt. 

Holott legkésőbb már 2017-18-ra kiderült, hogy az elnyert források nem elegendőek ezekre a projektekre, de azokra a lépésekre melyeket más városok megtettek, itt nem került sor, legalábbis írásos nyoma ennek nincs – mutatott rá az alpolgármester.

Az új vezetésnek pedig 2019 őszétől csupán néhány hónap állt rendelkezésére, hogy behozza a több éves lemaradást.

„Világosan kiderült, hogy jelenlegi városvezetést okoló vádaskodás humbug”.

– szögezte le Minczér Gábor. Hozzátette: Pajtók Gábor országgyűlési képviselőnek azt javasolja, mielőtt a városvezetést okolja a források elvesztése miatt, legalább párttársával, Habis Lászlóval egyeztessen.

Pajtók szerint egyébként a Modern Városok Program leállításával semmi gond nincs, mert a döntés „indokolt volt”.

Tudatos politikai stratégia áll az MVP elkaszálása mögött

Mirkóczki Ádám hozzáfűzte: az MVP-s források még mindig nem tekinthetőek véglegesen elveszettnek, hiszen ezekről jelenleg is egyeztetések zajlanak az illetékes minisztériummal. Megjegyezte:

„Teljesen világos, hogy ez a kormánydöntés miért épp most született, mint ahogyan az is, hogy az önkormányzati választások után ezek az összegek ismét rendelkezésre fognak állni.”

Farkas Attila alpolgármester rámutatott:

„Tudatos politikai kommunikációs stratégia, hogy a kormány pénzt von el a településekről, majd ezért a települések vezetését hibáztatja. Ehhez asszisztál a Fidesz-frakció, sőt a velük szövetséges „ellenzéki” képviselők is.

Facebook
Email