A Fidesz és „ellenzéki” haverjaik vállt vállnak vetve fedezték a kormányt a visszavett projektpénzek ügyében

Egy szót sem szóltak a pénzt elvonó hatalom felelősségéről.

Politikatörténeti jelentőségű jelenetek zajlottak csütörtökön az egri Közgyűlésben. Arra már számos településen volt példa, hogy a helyi Fidesz összeállt néhány ellenzéki színekben megválasztott képviselővel, majd helyi kérdésekben közösen szavaztak és kommunikáltak.

Az azonban aligha fordult elő bárhol is, hogy egy országos ügyben kormánypárti és „ellenzéki” politikusok vállt vállnak vetve együtt fedjék el a kormányzat felelősségét.

November elején jelentették be, hogy a Modern Városok Programot (MVP) lezárják, s a fel nem használt forrásokat vissza kell fizetni. Az önkormányzat indítványozta, hogy ez alól kapjon felmentést, erre ígéretet is kaptak, ám végül mégsem fogadták el a kérelmet.

A kormány 2020-ban bezárta a széfet, most meg elsétál a pénzzel

Kovács Cs. Tamás szerint érthető, hogy „mindenkiben, aki egrinek érzi magát” komoly érzéseket kavar fel ilyen sok pénz elvesztése. A fideszes képviselő azonban a jelek szerint annyira nem „érzi magát egrinek”, hogy egyetlen szóval is bírálja a döntést meghozó kormányt. Egy kormánypárti képviselőtől ez sajnos nem meglepő és nem szokatlan.

Az azonban már megdöbbentő, hogy az elvileg még MSZP-s, 2019-ben ellenzéki színekben megválasztott Mirkóczki Zita külön előterjesztést nyújtott be a polgármester számonkérésére, amelyben egyetlen egy megveszekedett büdös szót nem írt arról (és az ülésen sem beszélt erről), hogy a kormány egyedül azért veheti el ezt a pénzt, mert 2020-tól az ő hibájukból nem lehetett felhasználni ezeket az összegeket.

Kizárólag a „polgármester felelősségéről” szónokolt a momentumos Keresztes Zoltán is.

A Fidesszel már régóta rendszeresen együtt szavazó „ellenzéki” képviselők az egész ülés során pontosan ugyanazt tették, amit a fideszesek: majd’ megszakadtak az erőlködéstől, hogy a jogos felháborodást eltereljék a kormánytól a városvezetés irányába.

A legvastagabb bőrt talán Csetneki Attila húzta fel az arcára. A fideszes képviselő egyenesen lemondásra szólította fel a polgármestert, mert szerinte „vállalnia kell a felelősséget 11 milliárd forint elvesztéséért”.

Mármint azért a 11 milliárd forintért, amelyet a Csetneki pártja által vezetett kormány vett el az egriektől, és amelyet egyedül az ő hibájukból nem lehetett felhasználni négy hosszú éven át.

Mirkóczki Ádám is erre hívta fel a figyelmet. A projektek még 2016-ban kezdődtek, s négy évig tervszerűen haladtak is velük, ameddig a munka önkormányzati hatáskörben zajlott. 2020-ban azonban (a Fidesz számára több helyen, így Egerben is kudarccal végződőtt választások után) az állam minden 700 millió forintot meghaladó beruházás összes döntési jogkörét átvette, majd nem csináltak a világon semmit.

Innentől kezdve a városvezetésnek érdemi beleszólása nem volt a folyamatokba, a projekteket egy állami cég, a BMSK menedzselte. Volna. Mert, hogy valójában a mai napig nem tettek semmit.

A polgármester arra is emlékeztetett: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a 2022-es választási kampányban Egerben járva megígérte: az úszó-és vízilabdaközpont és a vár felújítása is mindenképp meg fog valósulni, még akkor is, ha a tervezett összeg többszörösére lesz szükség.

Lázár János is megígérte a városnak, hogy a kormány előtt azt fogja képviselni, Eger mentesüljön a forráselvonás alól. Hozzátette: a miniszter valóban ezt javasolta, ám a Miniszterelnökség ragaszkodott az elutasításhoz.

Minczér Gábor alpolgármester megjegyezte: ha a mezőhegyesi ménesbirtokra jut egymilliárd forint, plakátkampányokra pedig még ennél is sokkal több, akkor talán az önkormányzatoktól sem kellene elvonni a fejlesztési forrásokat.

Farkas Attila rámutatott: a kormány most azért vesz vissza ezermilliárdos nagyságrendű összegeket, mert „felelőtlen gazdálkodásuk” miatt nehéz gazdasági helyzetbe került az ország.

„Nem a polgármester felelős a rossz kormányzásért, ahogyan miniszterek és államtitkárok hazug ígéreteiért sem.”

– szögezte le az alpolgármester.

„Isten bocsássa meg, mert az egriek nem fogják” – fejezte be teátrálisan felszólalását Kovács Cs. Tamás.

Nos, ebben az egyben alighanem igaza van a fideszes képviselőnek.

Az egriek nem fogják megbocsátani a kormánypárti képviselők gerinctelen szolgalelkűségét. De azoknak az ellenzéki színekben megválasztott képviselőknek sem, akik a kormány felelősségének elfedésével szembeköpték saját választóikat.

Facebook
Email