A kormány 2020-ban bezárta a széfet, most meg elsétál a pénzzel

Elutasította a felmentési kérelmet a kormány az MVP-projektek ügyében, amelyek éppen miattuk nem haladtak évek óta.

November elején jelentették be, hogy a Modern Városok Programot (MVP) lezárják, s a fel nem használt forrásokat vissza kell fizetni. Az önkormányzat indítványozta, hogy ez alól kapjon felmentést, erre ígéretet is kaptak, ám végül mégsem fogadták el a kérelmet.

A projektek még 2016-ban kezdődtek, s négy évig tervszerűen haladtak is velük, ameddig a munka önkormányzati hastákörben zajlott. 2020-ban azonban az állam minden 700 millió forintot meghaladó beruházás összes döntési jogkörét átvette, majd nem csináltak a világon semmit – derült ki Dr. Bánhidy Péter jegyző szerdai sajtótájékoztatóján.

Egerben ez két projektet érintett: a vár rekonstrukcióját, illetve az úszó-és vízilabdaközpontot. Az előbbire 4,5, az utóbbira 8,5 milliárd forintot kapott a város. Csakhogy 2020-ban mindkét beruházást egy kormánydöntés értelmében átvette a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt (BMSK).

Innentől kezdve a városvezetésnek érdemi beleszólása nem volt a folyamatokba, a projekteket az állami cég menedzselte. Volna. Mert, hogy valójában a mai napig nem tettek semmit.

Odáig sem jutottak el, hogy a kivitelezésre kiírják a közbeszerzési eljárásokat. Ráadásul idővel az is kiderült, hogy az eredetileg előirányzott összegek nem lesznek elegendőek, ám hiába kérte a város, a BMSK ebben az ügyben sem lépett semmit.

A helyzet kínosságát a kormány is érezhette, nem véletlen, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a 2022-es választási kampányban Egerben járva nem győzte hangsúlyozni: az úszó-és vízilabdaközpont és a vár felújítása is mindenképp meg fog valósulni, még akkor is, ha a tervezett összeg többszörösére lesz szükség.

Ehhez képest most a gazdasági nehézségekre hivatkozva felülvizsgálják az ország összes MVP-projektjét, a fel nem használt pénzt pedig vissza kell fizetni.

Akkor is, ha azért nem sikerült felhasználni ezeket az összegeket, mert a döntési jogköröket az önkormányzatoktól elvonó állami cég nem teljesítette a legalapvetőbb feladatait sem. Márpedig Egerben pontosan ez történt.

Minczér Gábor alpolgármester lapunknak elmondta: sajnálattal vették tudomásul a kormány döntését, ugyanakkor rámutatott, hogy ezek alapvetően olyan látványberuházások, amelyek az egriek mindennapi életét nem könnyítették volna meg érdemben.

Emlékeztetett: a városvezetés és a polgármester is számtalanszor hangsúlyozta, hogy ők szívük szerint a város infrastruktúrájának rendbetétekére, fejlesztésére költenének, ám erre a kormány nem hajlandó pénzt adni. Hangsúlyozta: ettől függetlenül szerették volna befejezni ezeket a projekteket is, és mindent meg is tettek ennek érdekében a rendelkezésükre álló időben, ami a 2019 novemberében felállt új városvezetés esetében nem volt több mint két hónap, hiszen 2020. elejétől már állami hatáskörbe vonták ezeket a beruházásokat.

„2016-ban a kormány a város széfjébe tette ezt pénzt, hogy használja fel ezekre a projektekre. 2020-ban – a sok helyen, így Egerben is számukra kudarccal végződött önkormányzati választások után – elvették a páncélszekrény kulcsát, és nem nyúltak hozzá. Most visszaadják ugyan a kulcsot, de rögtön vissza is kell adnunk a pénzt.”

– foglalta össze a történteket az alpolgármester.

Mindenről a városvezetés tehet, a kormány ott se volt

A valóban felháborító történet farvizén persze most is igyekeznek egyesek bezsákolni némi politikai hasznot. Ám még véletlenül sem a valódi döntéshozókat kérik számon, jó szokás szerint ezúttal is mindenért a városvezetést teszik felelőssé. A kórusba most is pontosan, intésre szállnak be a Fidesz és a velük szoros szövetségben álló „ellenzéki” politikusok médiaszócsövei. Abban semmi meglepő nincs, hogy a hardcore kormánypárti EgerHírek a városvezetés „felelősségéről” harsog.

Az már érdekesebb, hogy a névleg „független” (valójában jó eséllyel a „szörnykoalíció” által kézivezérelt EVAT milliókból létrehozott „sajtócsoportja” által szerkesztett) Egri Válasz, sőt, a harcosan „ellenzéki” Egri Ügyek sem ír egy sort sem arról, hogy ezeket a pénzeket egyáltalán miért lehet visszavenni: mert eddig az állam tétlensége miatt nem költhették el őket. 

A tények és a város érdeke ezúttal sem szempont. A lényeg, hogy hergelni lehessen, és elterelni a jogos felháborodást a kormányzattól a városvezetés irányába. Hogy ez a Fidesznek miért érdeke, az teljesen világos. Ám, hogy ebben miért partner az egri „ellenzék” egy része, azon a jövő évi választások előtt fél évvel lassan e pártok országos vezetése is elgondolkodhatna.

(Fotó: Dr. Pajtók Gábor Facebook oldala)

Facebook
Email