Itt a bizonyíték: Oroján tényleg zsarolja az az egri vállalkozókat az adócsökkentéssel

A politikus átverte az egri vállalkozókat, majd biodíszletnek akarta használni őket – számol be a VOSZ vármegyei elnöke. 

Kedden írtunk arról, hogy több vállalkozó is jelezte az önkormányzatnak: Oroján Sándor azzal zsarolja őket, hogy ha hajlandóak biodíszletként kiállni mellette, akkor csökkentik az ő javaslatára brutálisan megemelt építményadót.

A volt fideszes frakcióvezető péntekre szervez sajttótájékoztatót, ahol az általa javasolt brutális adóemelés mérséklését akarja kezdeményezni. Több egri vállalkozót keresett meg azzal, hogy sorakozzanak fel mögé, demonstrálva támogatásukat – derült ki Mirkóczki Ádám keddi sajtótájékoztatóján.

Döbbenetes: az adócsökkentéssel zsarolja az egri vállalkozókat Oroján Sándor

A polgármester szavait a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Heves vármegyei elnöke is alátámasztja.

Bányainé Micski Marianna a HEOL-nak nyilatkozva számolt be arról, hogy miután a Közgyűlés Oroján vezette többségének döntése nyomán mindenféle egyeztetés nélkül durván megemelték az építményadót, tárgyalásokat kezdeményeztek a politikussal. A frakcióvezető a megbeszélésen kompromisszumkésznek mutatkozott,

ám amikor a februári közgyűlésen a polgármester az adó 2022-es mértékének visszaállítását kezdeményezte, szövetségeseivel együtt leszavazta.

Ragaszkodik a közgyűlési többség az Oroján-csomaghoz, marad a gigaadó

A VOSZ vármegyei vezetője elmondta: célja, hogy „pártállástól függetlenül mindenkivel megfelelő, hatékony és konstruktív munkát” folytasson. „Mi vállalkozók vagyunk, dolgozni szeretnénk, nem feladatunk a politizálás” – szögezte le.

Már csak ezért is – na, meg a fenti előzmények után – döbbentek meg azon, amikor a hét elején többen jelezték a szervezet felé, hogy megkeresést kaptak Oroján Sándortól, hogy

„egy sajtónyilvános megbeszélés keretén belül bejelentené indítványát az építményadó csökkentéséről, és szeretne minél több vállalkozót kérni, toboroztatni, hogy álljanak ekkor mögötte”.

Bányainé Micski Marianna mindenkit óva intett attól, hogy ebben részt vegyen és

„bármilyen politikai kérdésbe ártsa magát vagy véleményt nyilvánítson, mert gyorsan politikai játszmákban találhatja magát.”

Keddi sajtótájáákoztatóján Mirkóczki Ádám „közvetett zsarolásnak”, „az alvilágból jól ismert védelmi pénz klasszikus esetének” nevezte Oroján módszerét. A VOSZ vármegyei elnöke úgy fogalmazott:

„Mivel nem voltam ott, nem tudom, hogy ez fenyegetés volt-e, határozott kérés vagy baráti beszélgetés de ez már csak játék a szavakkal”.

Megjegyezte: még, ha félreértés is volt, mindezt el lehetett volna kerülni azzal, ha a képviselő tartja magát a megbeszéltekhez, „és annak rendje és módja szerint velem, a VOSZ megyei szervezetének megválasztott elnökével egyeztet”.

„Én őszintén szeretném kérni mindenkitől a jövőben, hogy tegyenek le arról az ambícióról, hogy a vállalkozókat politikai céljaikra használják fel”

– mondta el Bányainé Micski Marianna. Leszögezte: amennyiben a jövőben a közgyűlés bármelyik tagja, vagy bármilyen politikus személyes céljaira szeretné felhasználni a vállalkozói közösség egyes tagjait, azt határozottan meg fogja akadályozni.

Az egri vállalkozókat a polgármester is biztosította:

nem kell hajbókolniuk a Oroján előtt sem kamerák előtt, sem máshogyan, nem kell biodíszletként asszisztálniuk egyetlen politikus propagandájához sem.

Nem beszélgetünk, legfeljebb idomulunk

Az orojáni politikai működési alapelveitő maga foglalta össze velősen egy 2019-ben kiszivárgott felvételen:

Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont! (…) Szeretnénk az árkokat betemetni, akit lehet, áthúzni erre az oldalra, mindenkit, aki idomul.”

Facebook
Email