Ragaszkodik a közgyűlési többség az Oroján-csomaghoz, marad a gigaadó

A novemberben megszavazott súlyos adóemelés azonnali visszavonását kezdeményezte a polgármester, ám a közgyűlési többség elutasította.

A Közgyűlés akkori döntésének értelmében az 500 négyzetmétert meghaladó ingatlanok építményadója 261 százalékkal emelkedett. A városvezetés határozottan ellenezte az intézkedést, leszögezve hogy adót emelni csak prosperáló gazdaság mellett szabad, nem válság idején, mikor az elszabaduló energiaárak mindenkit kritikusan érintenek.

A Fidesz és „ellenzéki” szövetségesei megszavazták az adóemelést

Az első csekkek megérkezése után az egri vállalkozók tömegesen fogalmazták meg segélykiáltásaikat. A sokak által „Oroján-csomagnak” nevezett  durva adóemelés széles körű felháborodást keltett a városban.

Lecsapott az Oroján-csomag, a polgármester visszavonatná az adóemelést

A Polgármesteri Hivatalba érkező megkeresések jelentős többsége adómérséklést, részletfizetést kér, de van aki azt mondja, egyszerűen nem fogja tudni kifizetni a brutálisan megemelt építményadót.

Mirkóczki Ádám elmondta: novemberben a Közgyűlés „meg lett vezetve”, hiszen a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a javaslatot benyújtó Fidesz-frakció állításával szemben nem, hogy nem támogatta az adóemelést, de még csak nem is tárgyalta.

A szervezet a rendelet visszavonását viszont egyértelműen támogatja.

A polgármester több egri cég leveléből olvasott fel részleteket. Ezekből kiderül:

a brutális adóemelés súlyosan veszélyezteti az egri munkahelyeket, több cég működését alapjaiban lehetetleníti el

 Több jelentős munkaadó azt is világossá tette: ilyen magas közterhek mellett meg kell fontolniuk, hogy máshova költöznek.

„Városvezetőként nem támogathatom és nem szeretném, hogy munkahelyek ezrei váljanak a jövőben bizonytalanná, kiszámíthatatlanná, amellyel egri polgárok sokaságának egzisztenciája, megélhetése kerülhet veszélybe” – szögezte le előterjesztésében polgármester.

A Közgyűlés ülésén rámutatott: Eger számos más, nagyobb és gazdagabb várossal nem tud versenyezni infrastruktúra, utak, közművek, közlekedés tekintetében, így az alacsony és kiszámítható adó a legfontosabb befektetést, munkahelyet vonzó erő. Ha ezt veszítjük el, rengeteg munkahely kerülhet veszélybe – hangsúlyozta.

Földvári Győző elmondta. amióta életbe lépett az adóemelés, folyamatosan csörög a telefonja. Hangsúlyozta: nem multik, hanem egri kis-és középvállalkozók kérik a segítségét, mert képtelenek kigazdálkodni a többlet terheket. Ezért ő támogatja a polgármester előterjesztését.

Oroján Sándor ugyan hajlandónak mutatkozott „az önkritikára”, és a „kompromisszumkötésre”, ám

az adóemelés visszavonását nem támogatta.

Szerinte az építményadó csökkentésére csak „alapos egyeztetések után” kerülhet sor.

Mirkóczki Ádám azonban rámutatott:

erre nincs idő, az egriek munkahelye, megélhetése most van veszélyben.

Emlékeztetett: Oroján Sándor novemberben azt állította, hogy ezekre „az alapos egyeztetésekre” már akkor sor került. Kiderült azonban, hogy a kereskedelmi és iparkamara adóemelést támogató állítólagos állásfoglalását csupán a döntéshozó joggal nem rendelkező főtitkár írta alá, aki egyébként közel áll a frakcióvezetőhöz.

„Képviselő úr most is csak a haverjaival egyeztetne?”

– tette fel a kérdést a polgármester.

Megjegyezte: egy józanul átgondolt, sávos adóemelést ugyanakkor a városvezetés is elfogadhatónak tart, ezt azonban széles körű konszenzusnak kell öveznie.

Korábban Földvári Győző is rámutatott:

az elviselhetetlen töbletterheket eltörlő döntést most kell meghozni, hiszen a építményadót március 15-ig be kell fizetni.

Pápay Ákos elmondta: novemberben azért támogatta az adóemelést, mert úgy vélte, így hatékonyabban lehet lobbizni az állami kompenzációért. Miután ezt a város megkapta, illetve ő is számos panaszos megkeresést kapott az elmúlt időszakban, felülvizsgálta álláspontját. Sőt, a Mi Hazánk képviselője visszamenőlegesen, január elsejétől állítaná vissza az építményadó korábbi mértékét. Ezt a polgármester is támogatta.

A vita talán legmeredekebb hozzászólása Mirkóczki Zitától hangzott el,

aki arra hivatkozva, hogy egy városban dolgozó rokona kapott fizetésemelést, úgy fogalmazott: „akkor talán nincsenek olyan nagy bajban a cégek.”

A gazdasági helyzetről és az életszínvonalról ilyen optimista képet az elmúlt hónapokban még a kormányzati kommunikáció sem rajzolt fel, mint az elvileg „ellenzéki” képviselő.

A novemberi döntés visszavonását a Közgyűlés végül elutasította, így a brutális adóemelés érvényben marad.

Az „Oroján-csomag” eltörlését támogatta:

 • Mirkóczki Ádám
 • Farkas Attila
 • Minczér Gábor
 • Földvári Győző
 • Sós Tamás
 • Dr. Pápai Ákos
 • Dr. Pócs Alfréd
 • Keresztes Zoltán

Az „Oroján-csomag” érvényben maradása mellett foglalt állást tartózkodó szavazatával:

 • Oroján Sándor
 • Bódi Zsolt
 • Dr. Csetneki Attila
 • Császár Zoltán
 • Juhász Ádám
 • Komlósi Csaba
 • Kovács Cs. Tamás
 • Orosz Lászlóné

Az Oroján-csomag mellé nyiltan, NEM szavazattal egyetlen képviselő állt:

Mirkóczki Zita.

(Fotó: Eger Város Hivatalos Facebook Oldala)

 

Facebook
Email