A Fidesz és „ellenzéki” szövetségesei megszavazták az adóemelést

A sokak által csak „Oroján-csomagként” emlegetett előterjesztésből a magánszemélyek terheit növelő passzusokat ugyan kivették, ám a vállalkozások sarcolása benne maradt.

Városszerte felháborodást keltett a Fidesz adóemelési javaslata. A kormánypárti frakciót vezető Oroján Sándor korábban az Egripost kérdésére ugyan letagadta, hogy erre készülnek, ám a benyújtott előterjesztés számos, az egriek terheit jelentősen növelő elemet tartalmaz.

Ezek közül az építményadó emelése fájhat a legtöbb embernek.

Az eredeti javaslatban a magánszemélyek terheit is jelentősen növelték volna, ám – vélhetően a közfelháborodás hatására – ezeket a pontokat kivették a dokumentumból.

A cégekre vonatkozó adóemelések azonban benne maradtak az előterjesztésben. A különböző ingatlanok építményadója 22 és 62 százalék közötti mértékben emelkedik, sőt, egy 500 négyzetméternél nagyobb raktár után két és félszer annyit kell fizetni.

  • Egy vállalkozás által tulajdonolt lakás, iroda, vagy műhely adója 35 százalékkal emelkedik.
  • Egy vállalkozás által tulajdonolt, 500 négyzetméternél nagyobb raktár adója több, mint két és félszeresére nő.
  • Egy vállalkozás által tulajdonolt, 500 négyzetméternél nagyobb bolt adója 23 százalékkal emelkedik.
  • A McDonald’s, a Burger King, vagy a KFC adója 22 százalékkal emelkedik.
  • Az Agriapark mélygarázsának adója 53 százalékkal nő.

 

Oroján Sándor elmondta: igaza volt a polgármesternek, amikor a magánszemélyek adóemelése ellen tiltakozott, így ezt kivették az előterjesztésből. Hangsúlyozta: eltörölnék az egészségügyi, szociális és oktatási intézménye építmények adóját, a terhek nagy részét pedig „a multik, a nagyok viselik majd”.

Nem csak pénzügyi, etikai kérdés is

Farkas Attila alpolgármester ugyanakkor rámutatott:

a javaslat értelmében a kisebb boltok, irodák, műhelyek adóját is jelentősen emelik,

amit különösen elfogadhatatannak tart. Hozzátette: elvi alapon nem zárkózik el az adók átalakításától, emelésétől, de a jelenlegi válsághelyzetben elutasít minden közteher növelést.

Hasonló véleményen volt Dr. Pócs Alfréd (Egri Városvédők Egyesülete) is, aki szerint az 500 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok adóterheit „egy fillérrel sem szabad emelni”, mert ez tönkre teheti az egri kisvállalkozókat, akiknek boltjait a nagyobb cégek vásárolnák fel.

„Nem mindegy, mit üzenünk az egri kisvállalkozóknak. Ez nem csak pénzügyi, de etikai kérdés is”

– szögezte le a képviselő.

A kis-és középvállalkozások nagy része Egerben és környékén élelmiszertermelő, az ő munkájuk különösen fontos a mai világban – mutatott rá Pócs.

Nesze sánta, itt egy púp

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: nem most, válság idején kell újabb terheket róni a város lakóira, a „nesze sánta, itt egy púp” elve alapján. A polgármester szerint a helyi adók áttekintése, adott esetben módosítása indokolt lehet, de ez csak gazdasági fellendülés idején lehet aktuális. Hozzátette: a kormány a fideszes képviselők állításával szemben nem vár a településektől adóemelést.

Mirkóczki Ádám rámutatott: Orojánék ugyan azt állítják, hogy az adóemelés „a lakosságot nem érinti”, ám ez valójában nem igaz. Példaként említette, hogy a javaslat értelmében az Agria Pláza mélygarázsának adóterhei, de számos más bolt és szolgáltató adóterhei is jelentősen nőnének.

„Komolyan azt hiszik, hogy ezt nem hárítanák át a vásárlókra?”

– tette fel a kérdést polgármester emlékeztetve a bankadóra, amely szintén hasonló folyamatokat idézett elő.

Minczér Gábor alpolgármester üdvözölte, hogy „a Fidesz meghátrált a magánszemélyek megsarcolásától”. Ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte a vállalkozások terheinek növelését is. Emlékeztetett: a Fidesz ellenzékből 2008-9-ben keményen bírálta az akkori kormányt, mert válság idején emeltek adókat.

Erre a politikára 2010-ben a magyar választók nagyon egyértelműen nemet mondtak

– mutatott rá.

Mirkóczki Zita elmondta: számára a magánszemélyek terheinek növelése nélkül elfogadható a fideszes javaslat.

Ezzel szembement saját pártja álláspontjával.

„A vállalkozások építményadójának megemelésével végső soron Eger város polgárait is sarcolni fogják. Az energiaválságban szintén nehéz helyzetben lévő vállalkozók a többletkiadásaikat a fogyasztókra fogják átterhelni” – írta az MSZP helyi szervezete szerdai közleményében. A párt helyi szervezete arra szólítja fel a képviselőtestületet, ne támogassa ebben a helyzetben a városi lakosság és vállalkozások adóemelését. A Fidesszel rendre együtt szavazó, elvileg még az MSZP színeiben a Közgyűlésben ülő Mirkóczki Zita azonban úgy tűnik, saját pártja helyett újdönsült szövetségeseihez hűséges.

Az adóemelési javaslatot a Közgyűlés többsége végül elfogadta (11 igen, 4 nem, 2 tartózkodás mellett.) 

Van más megoldás

Mirkóczki Ádám elmondta: a városvezetésnek van megoldása a bevételek növelésére, amelyet szerdai sajtótájékoztatóján ismertetett.

A városvezetés parlagon heverő telkek eladásából fedezné a válság költségeit.

Ezzel ráadásul négyszer-ötször annyi plusz pénzre tenne szert a város, mint az egriek megsarcolásával. Ezeknek az ingatlanoknak az értéke a polgármester elmondása szerint mintegy 2-3 milliárd forint. Hozzátette: eladásukkal a telkek karbantartásának (például fűnyírás, gazirtás, illegális szemét elszálllítása) költségeitől is megszabadulhatnánk. Hangsúlyozta azt is, hogy, ha ezeken a jelenleg kihasználatlanul álló területeken beruházások történnek, azokból később adóbevétel képződik és munkahelyek jönnek létre. Így tehát ez a javaslat nem csak egyszeri bevételt generálna.

Facebook
Email