Itt a polgármester javaslata a fideszes adóemelés helyett

A Fidesz által kezdeményezett jelentős adóemelés helyett parlagon álló önkormányzati telkek értékesítéséből finanszíroznák a válság költségeit.

Mirkóczki Ádám szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: szomorúan tapasztalta, hogy egyes képviselők az energiaválságra a „legprimitívebb” választ adva növelni akarják az egriek adóterheit és az önkormányzat kötelező feladatait csorbítanák.

A városvezetés ezzel szemben azt képviseli, hogy a kötelező feladatokból nem szabad engedni, és az önként vállalt feladatokat (például rendezvények, sport és kulturális támogatások) függesszék fel. A közgyűlési többség (a Fidesz-frakció és a velük szövetkezett „ellenzéki” képviselők) azonban nem voltak hajlandóak az utóbbiakból lefaragni, így az önkormányzat kénytelen volt az intézményekben takarékossági intézkedéseket bevezetni – emlékeztetett a polgármester.

Hozzátette: a városi cégek (amelyeknek élén már a közgyűlési többség által megszavazott új vezetők állnak) az Agria Humán Kft. kivételével semmilyen, önmagukra vonatkozó kiadáscsökkentésre nem voltak hajlandóak.

„Mélyen egyetértek azokkal a szülőkkel, akik felháborodva jelzik, hogy az óvodát bezárják, miközben 30 milliós buli van a Dobó téren”

– szögezte le Mirkóczki.

A városvezetés azonban megtalálta annak a módját, hogyan lehetne plusz bevételre szert tenni adóemelés és óvodabezárások nélkül. A csütörtöki közgyűlésen javasolni fogják

43 darab évtizedek óta parlagon heverő üres önkormányzati telek értékesítését.

Ezeknek az ingatlanoknak az értéke a polgármester elmondása szerint mintegy 2-3 milliárd forint. Hozzátette: eladásukkal nem csak bevételre tenne szert a város, de a telkek karbantartásának (például fűnyírás, gazirtás, illegális szemét elszálllítása) költségeitől is megszabadulhatnánk. Hangsúlyozta azt is, hogy, ha ezeken a jelenleg kihasználatlanul álló területeken beruházások történnek, azokból később adóbevétel képződik és munkahelyek jönnek létre.

Minczér Gábor alpolgármester emlékeztetett: a Fidesz korábban azért nem támogatta az ingatlanok eladását, mert ezek a város számára tartalékot jelentenek a nehezebb időkre. Nos, ezek a nehéz idők sajnos itt vannak – mutatott rá. A bevételek felélése helyett

hosszú távú, feltétlenül szükséges és komoly megtakarításokat eredményező beruházásokra költenék az így befolyó összegeket

– szögezte le.

Példaként említette az óvodák és intézmények műszaki korszerűsítését, illetve egy komposztáló beruházást, amely komoly plusz bevételt termelhetne. Az alpolgármester szerint ezek sokkal előre mutatóbb elképzelések, mint a fideszes adóemelési javaslatok, amelyek nem csak a vállalkozásokra, de számos egyszerű egri kisemberre is súlyos terheket rónának.

Mirkóczki Ádám rámutatott: Orojánék ugyan azt állítják, hogy az adóemelés „a lakosságot nem érinti”, ám ez valójában nem igaz. Példaként említette, hogy a javaslat értelmében az Agria Pláza mélygarázsának, a felsóvárosi bevásárlóközpontok és a lajosvárosi üzletek adóterhei is jelentősen nőnének.

„Aki azt hiszi, hogy ezt nem hárítanák át a vásárlókra, az nagyon téved”

– mutatott rá a polgármester.

A városvezetés ezzel szemben megfogalmazott javaslatából, a parlagon heverő telkek eladásából ráadásul négyszer-ötször annyi bevételre tenne szert a város, mint az egriek megsarcolásával – hangsúlyozta Mirkóczki Ádám.

 

Facebook
Email