Döbbenetes: az adócsökkentéssel zsarolja az egri vállalkozókat Oroján Sándor

Felháborodott vállalkozók jelezték az önkormányzatnak, hogy Oroján Sándor biodíszletnek akarja használni őket a propagandájában – derült ki Mirkóczki Ádám keddi sajtótájékoztatóján.

A volt fideszes frakcióvezető péntekre szervez sajttótájékoztatót, ahol az általa javasolt brutális adóemelés mérséklését akarja kezdeményezni. Több egri vállalkozót keresett meg azzal, hogy sorakozzanak fel mögé, demonstrálva támogatásukat.

„Ez egy közvetett zsarolás, az alvilágból jól ismert védelmi pénz szedésének klasszikus esete”

– mutatott rá a polgármester. Úgy fogalmazott: bűnözők szoktak ezzel a módszerrel élni, amikor bizonyos összeg fejében megígérik, hogy nem veretik szét egy presszót, vagy szórakozóhelyet. Mirkóczki Ádám szerint lényegében Oroján is ezt teszi,

hiszen az általa előidézett tarthatatlan helyzet enyhítését ígéri, cserébe azért, hogy „kamerák előtt csuklóztassa őket”

A polgármester „elképesztőnek” és „vérlázítónak” nevezte, hogy „ezt egy képviselő meg meri tenni”. Hangsúlyozta: ha Oroján valóban segíteni akarna, akkor a februári közgyűlésen megszavazta volna a városvezetés javaslatát az építményadó 2022-es szintre való visszaállításáról szóló javaslatát. Ő és az általa vezetett többség azonban akkor elutasították a kezdeményezést.

Ragaszkodik a közgyűlési többség az Oroján-csomaghoz, marad a gigaadó

„A képviselőség szolgálat és nem feudális hűbérúri viszony” – szögezte le Mirkóczki Ádám.

„Számos alkalommal hallottuk már, hogy Oroján Sándor szeret rajzolni, számokkal teleírt fecniket áttolni az asztal felett”

– tette hozzá.

Ennek a gátlástalan mentalitásnak nincs helye a közéletben, ennek egyszer és mindenkorra véget kell vetni – szögezte le. Ugyanakkor megnyugtatta az egri vállalkozókat: nem kell hajbókolniuk a Oroján előtt sem kamerák előtt, sem máshogyan, nem kell biodíszletként asszisztálniuk egyetlen politikus propagandájához sem.

„Ha ez most így működik, mi lesz a következő? Mit fog kérni valamilyen szavazatért, vagy előterjesztésért cserébe? Egy kanapét? Egy nyaralást? Pénzt?”

– tette fel a kérdést a polgármester.

Megjegyezte: ha a frakcióvezető letagadná, hogy valóban ilyen módszerekkel dolgozik, „keressék meg a VOSZ Heves megyei elnökét, aki nagyon szívesen elmondja, mit kér Oroján az adócsökkentésért cserébe”.

Ugyanakkor hangsúlyozta: ha Oroján Sándor és társai komolyan gondolják, hogy segíteni szeretnének a vállalkozókon, a márciusi közgyűlés alkalmával lesz erre lehetőségük. A városvezetés ismét be fogja terjeszteni az építményadó tavalyi szintre csökkentését. Ám, hogy a „képviselőknek maradjon mozgástere”, benyújtanak egy, a 2022-es mértékhez képest 20, illetve 30 százalékos emelést tartalmazó javaslatot is (A közgyűlési többség által tavaly megszavazott határozat 2-300 százalékos emelést jelent.)

Minczér Gábor alpolgármester rámutatott: a (volt) fideszes frakcióban két vállalkozó, Bódi Zsolt és Juhász Ádám is ül. „Ők vajon helyesnek tartják, hogy a vezetőjük így bánik a vállalkozókkal?” – fogalmazott.

Emlékeztetett:

2019-ben éppen azért született meg az Egységben a Városért Egyesület,, hogy azt a feduális uram-bátyám rendszert leváltsák, amelynek „Oroján Sándor a cégére”.

Felidézte: amikor a városvezetéssel szakító képviselők (Mirkóczki Zita, Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán) kiléptek a koalícióból, akkor ő teljesen efogadható célnak tartotta, hogy egy harmadik pólust szeretnének képezni köztük és a Fidesz között mindkét oldalt egyformán bírálva. Csakhogy ehelyett Oroján Sándor kiszolgálása mellett döntöttek.

„Hogy tudnak ezek a képviselők a választóik szemébe nézni, miután azokkal fogtak össze, akiknek a leváltására bizalmat szavaztak nekik?”

– tette fel a kérdést Minczér Gábor.

Facebook
Email