Hogyan tovább, egri Fidesz?

Az egri Fidesz feloszlatásával Oroján Sándor politikai karrierje lényegében véget ért. Azok, akik eddig vakon követték a frakcióvezetőt, vajon most együtt menetelnek vele tovább a darálóba?

Hetek óta tartó találgatások után szerdán az Egripostnak Pajtók Gábor fideszes országgyűlési képviselő, választókerületi elnök hivatalosan is elismerte: az egri Fidesz „újjászervezés alatt áll”, vagyis feloszlatták és újjáalakították a szervezetet. (Ezt az elmúlt 24 órában szinte a teljes országos média megírta, ám a hírt az EgerHírek, az Egri Ügyek, vagy az EgerInfó hírek közt cikkünk megjelenéséig hiába  kerestük.)

A politikus arról nem nyilatkozott, hogy az újjászervezett egri Fideszben helyet kapnak-e a párt közgyűlési frakciójának tagjai, illetve a képviselőcsoport vezetője, Oroján Sándor.

A két politikus rendkívül elmérgesedett viszonyából (amelyről korábban mi is írtunk) azonban az következik, hogy valószínűleg nem.

Ha viszont Oroján Sándor és társai már nem tagjai a Fidesznek, akkor kérdéses, hogy a jövőben képviselhetik-e a pártot a Közgyűlésben? Erre vonatkozó kérdéseinket elküldtük a frakció tagjainak is, akik egyelőre még nem válaszoltak nekünk.

A kormánypárti képviselőcsoport (volt?) vezetőjének követői azonban ennél is súlyosabb dilemmával néznek szembe.  Orojánt ugyanis nem egy bélyeggyűjtő klubból tessékelték ki, hanem a 12 éve regnáló kormánypártból, amelyről jól tudjuk, hogy sem a központi akarattal szembeni különutasságot, sem a fideszes kommunikációban agyondémonizált baloldali pártokkal való együttműködést nem tolerálják.

Nos, Oroján az elmúlt egy évben mindkettőt megtette. 

Augusztusban maga Pajtók vádolta meg egy Facebook-bejegyzésben azzal, hogy “elvtelen paktumot kötött az MSZP-s Mirkóczki Zitával.” Ezzel minden bizonnyal arra utalt, hogy

2022 feburárja óta a kormánypárt frakciója és több, magát „ellenzékinek” nevező képviselő rendszeresen együtt szavaz, egymás kádereit juttatva komoly vezető pozíciókba.

A végleges kenyértörést valószínűleg az elkerülő út körüli huzavona eredményezte. Az út nyomvonala körül hónapok óta heves viták dúlnak. Oroján és a momentumos Keresztes Zoltán ennek farvizén – egymás kinevezését megszavazva – emelkedett az útvonal „társadalmiasításáért” felelős önkormányzati biztosokká (havi plusz 125 ezer forintos tiszteletdíjért). A két, elvileg ellentétes oldalon álló politikus harsányan kampányolni kezdett a nyomvonal gyökeres megváltoztatása mellett.

Oroján és a vele együtt szavazó „ellenzéki” képviselők még azt sem voltak hajlandóak elfogadni, hogy népszavazás döntsön a külső, a belső, és a polgármester által javasolt „hibrid” nyomvonal között.

Az elkerülő út megépülése közismerten Pajtók szívügyének számít, s nyilván a következő választásokon is jól jönne, ha fel tudna mutatni egy ekkora állami beruházást a választókerületben. A politikus tehát Oroján hisztériakampányát valószínűleg nem csak a város, de saját, és pártjuk érdekeivel szembemenő politikának is látta.

Röviden: Oroján Sándor a Fidesz vezetésének szemében a baloldallal összebútorozó, kormányzati projekteket fúró árulóvá vált.

Politikai hátország nélkül most már csak egy egyszerű önkormányzati képviselő – és az is csak a jövő évig. Eddigi pártja ugyanis nyilván nem fogja indítani a 2024-es választásokon, arra pedig aligha van esélye, hogy önállóan mandátumot szerezzen. A híresen fegyelmezett kormánypárti táborból ugyanis csak nagyon kevesen szavaznának át egy renegátra, az ellenzéki érzelműekre pedig értelemszerűen nem számíthatna.

Orojánnal a darálóba, vagy hűség a NER-hez?

A pártból való eltávolításával azonban még korántsem biztos, hogy véget ért a kormánypárti „rendteremtés”. A frakcióvezetőt ugyanis egészen mostanáig minden fontos döntés során (a helyi baloldal egy részével való együttműködésben és az elkerülő út elleni kampányban is) fegyelmezetten követték fideszes képviselőtársai. Mindazzal, amit neki felróhatnak, szembesíthetik őket is. Egyelőre nem tudni, hogy az újjászerveződő egri Fideszben egyáltalán számítanak-e rájuk, ám, ha igen, akkor minden bizonnyal nehéz döntés előtt állnak:

tovább menetelnek eddigi vezérük, Oroján oldalán a politikai darálóba, vagy hátat fordítanak neki?

Vesztenivalójuk pedig van bőven.

  • Orosz Lászlóné sok-sok éves képviselősége alatt nem kevés anyagi hasznot húzott a Fidesznek köszönhetően és egyértelműen a NER egri nyertesei közé tartozik.
  • Kovács Cs. Tamás az Egri Vízilabda Klub ügyvezetője és Szécsi Zoltán elnökkel együtt egyértelműen a Fidesz kegyeltjei közé sorolják a póló világában
  • Juhász Ádám családi borászatának tündöklése is sokak szerint legaalább annyira köszönhető a kiváló NER-es kapcsolatoknak, mint a bor minőségének.
  • Bódi Zsoltot az egri közéletben jó ideje a fideszes holdudvar vállalkozóinak belső körös szereplőjeként tartják számon.
  • Csetneki Attila júniusban jutott be a Közgyűlésbe, ám neki is döntenie kell, hogy mandátumáért bukott frakcióvezetőjének, vagy pártja vezetésének legyen hálás. A NER-nek hátat fordítva ügyvédi irodáját sem biztos, hogy könnyű lesz az eddigi sikerességgel vezetnie.
  • Lombeczki Gábor hónapok óta síri csendben ül a Közgyűlés ülésein. Talán ő érezte meg elsőként a változás szelét?

Egy dolog biztos: a tegnapi naptól az egri közélet új fejezete nyílt meg.

A kormánypártot a háta mögött tudó, a képviselőtestületet a markában tartó, önkormányzati céges pozíciókról döntő Oroján Sándor már a múlté.

Ha eddigi frakciótársai kitartanak mellette, a Közgyűlés munkáját még blokkolhatják egy ideig, ám politikailag már páriának fognak számítani, s legkésőbb 2024-ben véget ér közéleti pályafutásuk. Ha viszont inkább a Fideszhez való hűséget választják, akkor Oroján egyik napról a másikra válhat teljes súlytalan figurává.

Egy popcornt és egy kólát kérünk – mondanánk, ha nem egy méltatlan és alattomos politikai játszma végjátékát kellene néznünk, amelynek az árát az egriek fizették meg. Így már csak a „VÉGE” feliratot várjuk türelmetlenül.

(Fotó: az egri Fidesz frakciója  2022. szeptember 26-i sajtótájékoztatójukon, TV Eger)

Facebook
Email