Hivatalos: Orojánnak nincs visszaútja a Fideszbe

A politikus munkájára nem tartanak igényt a pártban, mert „átláthatóan és elvszerűen” működő egri szervezetet akarnak.

Pajtók Gábor fideszes országgyűlési képviselő, választókerületi elnök január elején az Egripostnak ismerte el hivatalosan először, hogy az egri Fidesz „újjászervezés alatt áll”, vagyis feloszlatták és újjáalakítják a szervezetet. A Magyar Hang azt írja: erre a mai napig még nem került sor.

A politikus év elején nem nyilatkozott arról, hogy az újra megalakuló szervezetben helyet kaphat-e Oroján Sándor? Most azonban a hetilapnak elmondta:

a frakcióvezető nem kérte a felvételét az új alapszervezetbe, de nem is számít a jövőben munkájára.

„Hiteles, olyan szervezeti működést szeretnék, amely az egriek bizalmát élvezi, átlátható, elvszerűen működik, és ahol véleménycserére nyílik lehetőség.

Új lapot szeretnék azt követően, hogy az előző szervezet működése nem felelt meg a párt alapszabályának”

– mondta el Pajtók.

Ha viszont Oroján Sándor már nem tagja a Fidesznek, illetve most már egyértelmű, hogy a jövőben sem lesz, akkor kérdéses, hogy képviselheti-e a pártot a Közgyűlésben, illetve viselheti-e a párt nevét az általa vezetett frakció?

Erre vonatkozó kérdéseinket már januárban elküldtük a frakció tagjainak is, akik az óta sem válaszoltak nekünk.

Nem nagy veszteség

Oroján Sándor politikai szempontból nem igazán fog hiányozni a kormánypárt egri szervezetének. Az Iránytű Intézet friss elemzése szerint ugyanis a politikus népszerűsége mélypontra jutott az elmúlt egy évben. A  kutatás szerint a Fidesz-frakció és az „ellenzéki” képviselők együttműködését az egriek mindössze negyede véli helyesnek, ellenben több mint felük elutasítja.

A számok arról tanúskodnak, hogy a bizarr szövetséggel Oroján saját személyes megítélése szempontjából is alaposan lábon lőtte magát.

A Fidesz-frakció vezetőjének tevékenységét csupán minden tizedik egri ítéli meg pozitívan, míg 42 százalékuk inkább negatívan.

Kutatás: elutasítják az egriek Oroján és az „ellenzéki” képviselők összeborulását

Oroján és Pajtók viszonyának elmérgesedéséről már az óta beszéltek a városban, hogy utóbbi átvette Nyitrai Zsolt helyét a választókerületi szervezet élén, illetve a választókerület képviselőjeként.

A feszültség akkor vált a nyilvánosság előtt is láthatóvá, amikor augusztusban Pajtók azzal vádolta meg Orojánt egy Facebook-bejegyzésben, hogy “elvtelen paktumot kötött az MSZP-s Mirkóczki Zitával.” Ezzel minden bizonnyal arra utalt, hogy

2022 feburárja óta a kormánypárt frakciója és több, magát „ellenzékinek” nevező képviselő rendszeresen együtt szavaz, egymás kádereit juttatva komoly vezető pozíciókba.

A végleges kenyértörést valószínűleg az elkerülő út körüli huzavona eredményezte. Az út nyomvonala körül hónapok óta heves viták dúlnak. Oroján és a momentumos Keresztes Zoltán ennek farvizén – egymás kinevezését megszavazva – emelkedett az útvonal „társadalmiasításáért” felelős önkormányzati biztosokká (havi plusz 125 ezer forintos tiszteletdíjért). A két, elvileg ellentétes oldalon álló politikus harsányan kampányolni kezdett a nyomvonal gyökeres megváltoztatása mellett.

Fideszes júdáspénzzel a zsebükben „küzdenek” a NER ellen az egri momentumosok

A 2018 óta „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúraberuházásnak” számító útépítés közismerten Pajtók szívügyének számít, s nyilván a következő választásokon is jól jönne, ha fel tudna mutatni egy ekkora állami projektet a választókerületben. A politikus tehát Oroján hisztériakampányát valószínűleg nem csak a város, de saját, és pártjuk érdekeivel szembemenő politikának is látta.

Röviden: Oroján Sándor a Fidesz vezetésének szemében a baloldallal összebútorozó, kormányzati projekteket fúró árulóvá vált.

Az viszont még Pajtók mostani nyilatkozatából sem derül ki egyértelműen, hogy a fideszes(?) frakció többi tagjának lehet-e visszaútja a pártba. ha igen, akkor minden bizonnyal nehéz döntés előtt állnak: tovább menetelnek eddigi vezérük oldalán a politikai darálóba, vagy hátat fordítanak neki?

Hogyan tovább, egri Fidesz?

Facebook
Email