Kutatás: elutasítják az egriek Oroján és az „ellenzéki” képviselők összeborulását

A városban kétszer annyian ítélik el, mint ahányan helyeslik a Fidesz-frakció és a velük egyűttműkődő „ellenzéki” képviselők szövetségét – derül ki egy friss felmérésből.

Az Iránytű Intézet lapunk számára készített közvélemény-kutatása során március második hetében 1000 választókorú egri lakost kérdeztek meg. Az eredmények egyértelműen azt mutatják: városszerte komoly megütközést keltett, hogy tavaly február óta több, magát „ellenzékinek” való képviselő (Mirkóczki Zita, Keresztes Zoltán és Komlósi Csaba) minden fontos kérdésben a Fidesz-frakcióval szavaz együtt a Közgyűlésben, és egymás jelöltjeit segítik vezető pozíciókba.

Ahogyan arról pénteken írtunk, a bizarr szövetség nem tett jót az ellenzéki pártok egri népszerűségének.

Az ellenzéki pártokat büntetik az egri szavazók a Fidesszel összejátszó képviselőik miatt

Ám az együttműködésben részt vevő politikusok megítélését még jobban rombolták az elmúlt esztendő eseményei.

Nem hiszik el Orojánék meséjét

A kutatásból kiderül, hogy

a közgyűlési helyzet elmérgesedéséért az egriek mintegy ötöde inkább a fideszes, 14 százaléka az „ellenzéki” képviselőket teszi felelőssé, s csupán minden tizedik ember véli úgy, hogy az áldatlan állapotok a polgármester miatt alakultak ki.

 

 

Ember Zoltán Levente az Iránytű Intézet ügyvezetője szerint ezek mindenekelőtt azért figyelemreméltó eredmények, mert politikai ellenfelei egyértelműen Mirkóczki Ádámra próbálták terhelni a felelősséget a kialakult helyzetért. Erre számos csatorna – beleértve az egri helyi média nagy részét is – a rendelkezésükre állt.

A számok viszont arról árulkodnak, hogy az egri közvélemény elsöprő többsége ennek ellenére sem adott hitelt ennek.

Az Oroján Sándor vezette Fidesz-frakció és az „ellenzéki” képviselők együttműködését az egriek mindössze negyede véli helyesnek, ellenben több mint felük elutasítja.

A legtöbben – érthető okokból – a kormánypárt szimpatizánsai közül viszonyulnak pozitívan a kollaborációhoz, de még köztük is többen vannak az ellenzők. A bizonytalanok és a parlamenti ellenzéki pártok szavazói pedig egyértelműen elítélik ezt a szövetséget.

A kutatás során arra is rákérdeztek, mennyire érzik az emberek hitelesnek a város működését blokkoló együttműködést. Helyeslő választ az egriek mintegy negyed adott, 56 százalékuk azonban hiteltelennek látja Oroján és az „ellenzéki” képviselők összeborulását.

Lábon lőtték magukat

A polgármester által (Orojánnnak a Városfejlesztési Kft-ben történt súlyos korrupciós ügyet bagatellizáló kijelentése után) „Banánhéj-frakciónak” nevezett csoportosulásban részt vevő képviselők megítélése is jelentősen romlott.

A Fidesz-frakció vezetőjének tevékenységét csupán minden tizedik egri ítéli meg pozitívan, míg 42 százalékuk inkább negatívan.

Az Oroján Sándor mellé átigazolt Mirkóczki Zita népszerűsége (vagy inkább népszerűtlensége) is hasonló.

A képviselőasszonyról az egriek csupán 12 százalékénak van jó véleménye.

Ember Zoltán Levente szerint kifejezetten érdekes adat, hogy Oroján Sándort a fideszesek mintegy ötöde, Mirkóczki Zitát a DK-szavazók négytizede, a momentumosok negyede, az MSZP (amelynek korábba városi elnöke volt) szimpatizánsainak közel harmada utasítja el.

A kettejük közötti együttműködés saját politikai-világnézeti táborukban is jelentősen rontothatta megítélésüket

mutat rá a szakember

Facebook
Email